Višemilijunske štete u Zadru: Zapalila selo u kojemu živi srpsko stanovništvo

Zadarsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 25-godišnjakinje koju tereti da je u kolovozu u neubrojivom stanju upaljačem potpalila požar u mjestu Brgud kod Benkovca, motivirana činjenicom da tamo živi većinsko srpsko stanovništvo koje je smatrala odgovornim za paljenje njezine kuće u obližnjem mjestu Lisičiću tijekom Domovinskoga rata.

Iz Tužiteljstva su priopćili kako 25-godišnjakinji stavljaju na teret počinjenje protupravnoga djela zakonskih obilježja teškoga kaznenoga djela protiv opće sigurnosti. Optužena je da je u neubrojivom stanju, zbog kojega nije mogla shvatiti značenje svoga djelovanja niti upravljati svojim postupcima, 20. kolovoza oko 20 sati u mjestu Brgud (zaseok Ćalići) upaljačem zapalila suhu travnatu površinu, a požar se nošen jakim vjetrom proširio dalje prema Lisičiću, Lepurima, Kožlovcu i Bulićima, javlja Hina.

Unatoč angažmanu zemaljskih i zračnih vatrogasnih snaga i vojske, u tom je požaru izgorjelo oko 2.500 hektara vinograda, maslinika, voćnjaka te hrastove i borove šume, ali i gospodarski objekti, drveni željeznički pragovi te drveni električni vodovi.

Požar je ugašen tek 24. kolovoza, a u tužiteljstvo u priopćenju navodi i utvrđenu materijalnu štetu – za Hrvatske šume 1,8 milijuna kuna, za Hrvatske autoceste 485 tisuća kuna, za HEP 350 tisuća kuna, za HŽ 154 tisuće kuna, za Badel 20 tisuća kuna – dok nije utvrđena šteta koju je pretrpjelo više fizičkih osoba kojima su izgorjeli vinogradi, voćnjaci i maslinici, prenosi Fena.

Protiv optužene je predloženo produljenje istražnoga zatvora zbog opasnosti da bi u neubrojivom stanju mogla ponoviti ili počiniti još teže kazneno djelo.

(www.jabuka.tv | Foto: ilustracija)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.