Više tisuća okupljenih na “Skupu zajedništva 100 posto za Hrvatsku” u Zagrebu

Branitelji i invalidi Domovinskog rata, koji više od 190 dana prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja, organizirirali su u subotu na Trgu bana Jelačića skup pod nazivom Skupu zajedništva 100 posto za Hrvatsku – Zajedno do pobjede, s kojeg su ‘uz zabavni program poslati poruku javnosti o svojim problemima i, kako najavljuju, problemima cijele Hrvatsku’.

Glogoški: Bez zajedništva Hrvatska nema budućnost

Jedan od vođa prosvjednika iz Savske ulice Đuro Glogoški je za televiziju Z1 izjavio kako mu je izuzetno drago što se u subotu u Borovu selu, gdje je održana komemoracija za 12 mučki ubijenih hrvatskih redarstvenika, dogodilo ono za što se zalažu branitelji koji više od 190 dana prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja – zajedništvo.

“Zajedništvo bez kojeg Hrvatska sigurno nema budućnost. Ovdje (na trgu) su oni koji Hrvatsku u budućnosti vide u zajedništvu”, istaknuo je, prenosi Hina.

Glogoški je kazao kako je iz Ministarstva obrane predvečer stigla obavijest kojom se klapi Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj zabranjuje ranije odobreni nastup na skupu, zbog čega će branitelji tražiti pojašnjenja od ministra obrane Ante Kotromanovića.

“Mi smo zamolbom zatražili od Ministarstva obrane da klapa HRM-a Sveti Juraj sudjeluje na ‘Skupu zajedništva 100 posto za Hrvatsku’ i dobili smo suglasnost, odobrenje i zapovjed da se odobrava nastup klape u Zagrebu. Nažalost, prije nekoliko sati stigao je opoziv iz Ministarstva obrane da klapa ne može nastupati. Ne znamo što to znači, morat ćemo porazgovarati s ministrom obrane i vidjeti što je u pitanju. Znači li to da se Hrvatska vojska i Ministarstvo obrane odriču hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda”, poručio je Glogoški.

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm pozdravio je hrvatske branitelje iz cijele Hrvatske, rekavši kako se na trgu okupilo između 50 i 60 tisuća ljudi, koji su, rekao je, pokazali koliko je Hrvatima potrebno zajedništvo.

Upitan za susret s premijerom Zoranom Milanovićem u petak u Okučanima, Klemm je istaknuo da hrvatski branitelji već gotovo 200 dana žele dijalog.

“Ne želimo premijera koji nema vremena za hrvatske branitelje, kojemu je trebalo 200 dana da s hrvatskim braniteljima razgovara. I danas ponovno nož u leđa hrvatskim braniteljima, zabranom nastupa klapi HRM-a “Sveti Juraj”, kazao je.

Prije skupa misa u Katedrali

No, prije skupa, prosvjednici su otišli na misu u Zagrebačku katedralu. Na misu su došli, uz Đuru Glogoškog i Josipa Klemma, branitelji, invalidi Domovinskog rata i brojni građani. Misi prisustvuju i general Mladen Markač, a došla je i predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Misu za domovinu, u povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak te za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu, u ispunjenoj katedrali predvodi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

Najavili nekoliko desetaka tisuća ljudi

Nastupom kulturno-umjetničkih društavana zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića počeo je Skup zajedništva 100 posto za Hrvatsku – Zajedno do pobjede, u organizaciji hrvatskih branitelja koji više od 190 dana prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja.

Branitelji najavljuju da će na skupu, na kojem je predviđen bogat zabavni program, uputiti poruku hrvatskoj javnosti o svom položaju i odnosu institucija prema njima te Domovinskom ratu, ali za sada ne žele otkriti sadržaj te poruke. Ističu kako skup neće biti politički, iako su na njega, navode organizatori, dobrodošli svi političari.

Branitelji koji pred resornim ministarstvom traže ostavku ministra branitelja Predraga Matića i njegovih dvoje suradnika te donošenje ustavnog Zakona o pravima hrvatskih branitelja, na skup su pozvali sve branitelje, nezaposlene, mlade i, kako kažu, druge hrvatske domoljube, piše Hina.

Josip Klemm, jedan od vođa braniteljskog prosvjeda, je uoči skupa izrazio ogorčenost jer su, kako je rekao, premijer Zoran Milanović i ministar obrane Ante Kotromanović zabranili nastup na skupu klapi Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.

Iz ZET-a su najavili da tijekom održavanja skupa tramvaji neće voziti preko Jelačićeva trga.

Premijer zabranio nastup klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi je uoči skupa izrazio duboko razočarenje što su, kako su priopćili, premijer Zoran Milanović i ministar obrane Ante Kotromanović zabranili nastup klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj na Skupu zajedništva, koji na središnjem zagrebačkom trgu počinje u 19 sati.

“Jučer, u Okučanima, premijer Milanović pružio je ruku pomirenja prisutnim braniteljima, no da je to sve bila predstava za medije dokazuje današnji premijerov postupak kada je zajedno sa ministrom Kotromanovićem zabranio klapi Sv. Juraj da održi koncert danas na Trgu bana Josipa Jelačića”, navode iz Zbora.

Izražavaju žaljenje što premijer, kako kažu, nije informiran o braniteljskim problemima, te se pitaju je li premijer, ako nije informiran o problemima branitelja koje već mjesecima branitelji javno iznose, informiran o problemima ostalih građana Hrvatske.

“Jučer, kao i danas, svima je bilo kristalno jasno da premijer nema dobre namjere te da je njegov dolazak do branitelja samo dio predizborne kampanje”, ističe u priopćenju predsjednik Zbora Dražimir Jukić.

Na skupu, kako je najavljeno, nastupit će Marko Perković Thompson, Klapa HRM-a sv. Juraj, Dražen Žanko, Matko Jelavić, Mirko Švenda – Žiga, Stjepan Jeršek – Štef, Ivan Mikulić, Niko Bete, Anja Šovagović—Despot i Božidar Alić i dr.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.