Više od polovine svjetskog stanovništva bit će gojazno do 2035. godine

Više od polovine svjetskog stanovništva do 2035. godine imat će prekomjernu težinu ili gojaznost ukoliko se ne poduzmu značajne mjere, navodi se u novom izvješću Atlasa Svjetske federacije za gojaznost.

Izvješće predviđa da će 51 posto svjetskog stanovništva, ili više od četiri milijarde ljudi, biti prekomjerno teško ili gojazno u idučih 12 godina.

Stope gojaznosti posebno brzo rastu među djecom i u zemljama s nižim prihodima, navodi se u izvješću, prenosi Reuters.

Opisujući te podatke kao “jasno upozorenje”, Louise Baur, predsjednica Svjetskog saveza za borbu protiv gojaznosti, rekla je da tvorci politike moraju odmah djelovati kako bi spriječili pogoršanje situacije.

Posebno je zabrinjavajuće vidjeti da stope gojaznosti najbrže rastu među djecom i adolescentima, navodi ona u izjavi za javnost.

Vlade diljem svijeta moraju učiniti sve što mogu da izbjegnu prenošenje zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih troškova na mlađu generaciju, naglasila je.

Izvješće je otkrilo da bi se gojaznost djece mogla više nego udvostručiti u odnosu na razine iz 2020. godine, na 208 milijuna dječaka i 175 milijuna djevojčica do 2035. godine.

Troškovi po društvo značajni su kao rezultat zdravstvenih stanja povezanih s prekomjernom težinom, priopćio je Savez.

Autori, međutim, tvrde kako ne okrivljuju pojedince, već pozivaju na usmjeravanje na društvene, ekološke i biološke faktore koji su uključeni u uvjete.

Izvješće koristi indeks tjelesne mase (BMI) za svoje procjene, broj izračunat tako što se težina osobe u kilogramima podijeli s visinom u četvornim metrima. U skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, indeks tjelesne mase iznad 25 je prekomjerna težina, a preko 30 je gojaznost.

U 2020. godini 2,6 milijardi ljudi spadalo je u te kategorije ili 38 posto svjetske populacije.

Izvješće je također otkrilo da su skoro sve zemlje za koje se očekuje najveći porast gojaznosti u idućim godinama zemlje s niskim ili srednjim primanjima u Aziji i Africi.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.