Više od 50 tisuća ljudi u koloni sjećanja u Vukovaru

Pod geslom “Vukovaru, ime sveto” u tom se gradu obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 21. godišnjica stradanja Vukovara u srpskoj agresiji. U Koloni ponosa sudjeluje više od 50.000 tisuća građana i domoljuba pristiglih iz svih krajeva Hrvatske. Među njima i cijeli državni vrh. U Vukovar je stigao i general Mladen Markač. Dočekan je pljeskom i ovacijama.

Prigodan program počeo je okupljanjem sudionika obilježavanja u dvorištu vukovarske bolnice. Nakon kratkoga komemorativnog programa sudionici obilježavanja pošli su, predvođeni hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata grada Vukovara i ostalim braniteljima grada, u hodnji, u Koloni sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja, donosi hrt.hr.

Opet smo zajedno ovdje da se sjetimo stradanja Vukovara, da se sjetimo nevinih žrtava i da svojoj djeci obećamo da se nikada ništa slično neće ponoviti, izjavio je u koloni predsjednik Ivo Josipović. Predsjednik Sabora Josip Leko kazao je kako značenje Vukovara za povijest nije moguće sažeti u jednoj izjavi. Dodao je kako unatoč svemu Vukovar i Hrvatska moraju gledati u budućnost. Uvijek se miješaju osjećaji tuge i ponosa, a katkad i bijesa, rekao je premijer Zoran Milanović. Dodao je kako još ostaje riješiti pitanje nestalih osoba u Vukovaru te da za njihove obitelji rat još nije završio.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće. Molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u agresiji na Vukovar na groblju je molio đakovački i osječki nadbiskup mons. Marin Srakić, a misu predvodi apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D’Errico.

U organizaciji Udruge ratnika Hrvatskog obrambenog rata, na Bogdanovačkoj cesti, kod budućeg Doma ratnika, bit će otkriven spomenik Otac i sin u spomen na vukovarske branitelje Petra Kačića, poginulog u obrani Sajmišta, i njegova sina Igora Kačića, ubijenog na Ovčari. Projektom “Svjetlosna rijeka sjećanja”, autora Željka Kovačića, u sklopu kojega će se u Dunav, kod dvorca Eltz, pustiti upaljeni lampioni, odat će se počast nestalim braniteljima i civilima Vukovara čija sudbina još nije rasvijetljena.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. slomom obrane grada koji je branilo oko 1800 branitelja 204. vukovarske brigade. Do sloma obrane grada poginule su 1624 osobe, a ranjeno ih je više od 2500. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 5.000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće Hrvata i ostalih nesrba.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu iz Vukovarsko-srijemske županije još je 436 hrvatskih branitelja i civila. Na širem području Vukovara ekshumirane su 1232 žrtve agresije, od kojih 938 iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju, 200 na Ovčari, a ostale u drugim dijelovima Vukovara i okolnim mjestima.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Generali oslobođeni a ovoliki broj Hrvata dostojanstveni i ponosni u koloni sjećanja,svi Hrvati da su mogli danas bi bili u Vukovaru.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.