Više od 100 zaraženih: Izbila nova epidemija gotovo iskorijenjene bolesti

Ospice, poznate i kao morbili ili male boginje, vrlo su zarazna virusna bolest. Njezini glavni znakovi su povišena temperatura, kašalj i osip koji se širi od glave do ekstremiteta.

Jedno dijete i jedna odrasla osoba je preminula, a više od 140 osoba na Kosovu zaraženo je ospicama, prenosi Jutarnji.hr.

Na području Prištine ospice, poznate i kao male boginje, ima već više od 100 građana, a epidemija je, kako navodi RTS, zabilježena poslije 16 godina pa je započela primjena mjera pojačanog nadzora i izvanredno cijepljenje u središnjem dijelu Kosova, u Gračanici i okolici.

Kako javlja Telegrafi, od bolesti je prije nešto više od tjedan dana preminulo 13-mjesečno romsko dijete, a prije dva dana i 37-godišnji muškarac slabijeg imuniteta.

Pojačan nadzor, među ostalim, podrazumijeva i hitno cijepljenje, prvenstveno djece u dobi od dvije do sedam godina, a takve mjere počeo je primjenjivati Dom zdravlja u Gračanici, navodi RTS.

Četvoro oboljelih, koje je prijavio Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, nalazi se na bolničkom liječenju. Ukupno je od lipnja ove godine više od 140 osoba zatražilo liječničku pomoć.

Prema riječima epidemiologinje Goranke Lončarević, s Instituta “Batut”, riječ je o osobama koje su necijepljene ili nepotpuno cijepljene, koje su hospitalizirane, ali u dobrom općem stanju.

Epidemiolozi upozoravaju da kolektivna zaštita ne postoji i da je ukupni postotak cijepljenog stanovništva na teritoriju Srbije daleko od zadovoljavajućeg, a najmanje je cijepljenih u velikim gradovima – Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

“Od 2016. ima 9.000 oboljelih. U Rumunjskoj su zabilježena 43 smrtna ishoda, epidemija je u Makedoniji, Austriji i rizik od transmisije postoji, posebno u ovom jesenskom razdoblju”, upozorava Goranka Lončarević iz Instituta za javno zdravlje “Batut”.

Od početka godine, inspekcija srbijanskog ministarstva zdravlja podnijela je 305 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu cijepili svoju djecu.

Ospice, poznate i kao morbili ili male boginje, vrlo su zarazna virusna bolest. Njezini glavni znakovi su povišena temperatura, kašalj i osip koji se širi od glave do ekstremiteta.

Bolest se najčešće pojavljuje zimi i u proljeće, a iako se ubraja u dječje zarazne bolesti, od nje obolijevaju i stariji. Izvor zaraze isključivo je bolestan čovjek.

(www.jabuka.tv) 


7 komentara

  • A nus pojave cjepiva majmuni jedni sotonski o tome nikada ne pišete.Pa, imate samo u Širokom toga koliko hoćete..imate momaka od 18-19 godina autiste, i potpune invalide i to baš zbog cjepiva.Jadni roditelji i obitelji koga zadesi jer im nitko ne pomaže niti ih shvaćaju za ozbiljno.Kako objasniti ovoliki broj autista, leukemija, šećera.. Pa umrlo nam je 7, 8 osoba do 25 godina ima par godina..Zvone Mikulić, ovi na Vaganu, nedavno onaj Šašanović na Kočerinu ..Zapitajte se malo hebo vas lobi i vakcine više.I upamtite nema nedodirljivih..svi imamo djecu,unuke.

  • Aj ne seri! Sta bi bilo tek, da nas sve moze tvoja glupost zaraziti? Nema tog cjepiva koje bi nas spasilo! Od cega su prije dica umirala? Rodjena kod kuce? De ona sto su pomrla od jedne upale pluca, preko onih od zaraznih bolesti, do onih koji su sami od sebe tako umrli, mogla je bit i leukemi ja i ovo i ono! Imas li ti konkretan dokaz da je ta te bolesti krivo cjepivo? Neeeemas! Imas sranja, objavljivana preko jos vecih sranja koji se predstavljaju kao novi svjetski poretci. Mozes li ti dokazat da autisticno dijete ne bi postalo autisticno, da nije primilo neko cjepivo? Nikad niste razmislili da su dijeca i odrasli predoredjeni za neke bolesti, i da je cijepivo mozda ubrzalo samo proces koji bi na zalost i onako otpoceo? Oce nam, majmune jedan glupi, dijeca u 21.stoljecu umirat ponovo od ospica? I kakve veze bgti draga ima cjepivo sa secerom i leukemijom? POVEDI RACUNA O SVOJOJ DIJECI NA ZDRAV I EDUKATIZIRAN NACIN! RASPITAJ SE, PROUCI. U PITANJU SU TVOJA DIJECA, NJIHOVA BUDUCNOST, ZDRAVLJE I DOBROBIT. Kad vec vijerujete da vas cjepivo truje, jeste ikad pomislili da je isto tako nekomee u interesu da masovno dijecu ne cjepite?

  • Postavi ti svoje dite pa neka mu ušpricavaju koješta bez ikakve odgovornosti. Zatucana debilčino informiraj se malo o nus pojavama nekih vakcina pa ćeš svoje krmeljave oči otvoriti.Samo kažem da je jasno da nagli porast tzv.novih bolesti ima užasno puno i da onaj kome se dogodi takva stvar nema načina da to olako dokaže jer se treba tužiti i godinama suditi . A taj lobi je nepobjediv jer imaju golem novac .Eto orangutane to sam htio reći.

  • Jel ti imas crno na bilo sastav cjepiva? Od kud tebi informacije o nus pojavama cjepiva? Kako to da je i dalje jedina nuspojava u vecine dijece samo povecana temperatura koja se skine panadolom? I jel ti uopce znas sta je farmaceutski lobij? Kako smo mi danas zivi? Jel ti mislis da bolesne dijece ce biti u veliko manje ako se ne cijepe?! Ne mozete vi kao laici raspravljat o tim lobijima i urotama, ako niste pripadnici istih, ili pripadnici znanosti i struke. Ti mozes ne cijepiti dijete, kao i svi mi (iako, upitno je koliko bi to trebalo biti dopusteno zakonom), ali jednako tako kao sto trazis odgovorne za te bolesti, ima da si odgovoran i za epidemiju ako izbije! Sta ti mislis, mi idemo cijepiti dijecu da bi lobij opstao? Ebe se mene za ikakav lobij kad je moje dite u pitanju. A laici svakako nemaju pravo siriti svoje informacije i dezinformacije. Pocele zene po kucama i recepte za lijekove dijeliti. Pogotovo kad su dica u pitanju.

  • Oprosti, nisam htio ići do kraja ali vučeš me za jezik.Imam dokaz jer mi je dijete invalid zbog vakcine.Ako ti to nije dosta onda ne vrijedi pričati dalje. Ne daj Bože da te spopane ono što se dogodilo meni i još podosta obitelji.Pozdrav.

  • Ima puno bolesno rođene djece jer im se roditelji od ranijih tinejđerski dana opijaju žestokim pićima i drogiraju raznim drogama opijatima i to ostavlja posljedice na zdravlje roditelja i njihove djece. Naravno da djecu treba cjepiti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.