Više od 1 600 slobodnih mjesta na Sveučilištu u Mostaru

Više je od 1 600 slobodnih mjesta za drugi upisni rok, za preddiplomski studij na fakultetima Sveučilišta u Mostaru.

Nakon prvog upisnog roka koji se održao od 10. do 14. srpnja, zbog slobodnih mjesta na fakultetima planiran je drugi upisni rok održat će se od 1. do 6. rujna 2017.

Rokovi su određeni u ”Natječaju za upis studenata u prvu godinu preddiplomskih i diplomskih studija akademske 2017./2018. godine” kojega je raspisao Senat Sveučilišta u Mostaru, uz suglasnost nadležnih županijskih ministarstava prosvjete, znanosti, kulture i športa.

Tako je na Fakultetu strojarstva i računalstva od planiranih 340 studenata ostalo 90 slobodnih mjesta, od toga 45 na studiju strojarstva i 45 na elektrotehnici.

”Na preddiplomskom studiju računarstva su sva mjesta popunjena, dok je na preddiplomskim studijima strojarstva i elektrotehnike ostalo po 45 slobodnih mjesta”, rečeno je za  s mostarskog FSR-a.

Na Fakultetu zdravstvenih studija ostalo je neupražnjeno 105 mjesta, od planirano upisanih 295, dok je na Medicinskom fakultetu ostalo slobodno 9 mjesta, kako je navedeno na službenim stranicama fakulteta.

Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti upisalo je manje od polovice planiranoga. Tako je od planiranih 1430 studenata, za rujanski rok ostalo slobodno 850 mjesta, od čega je 18 mjesta uz potporu Ministarstva.

Filozofski fakultet od natječajem planiranih 955 studenata, za drugi dio natječaja ostalo je 370 slobodnih mjesta, dok je na Građevinskom fakultetu od 140 mjesta, ostalo slobodno 55.

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, koja se nalazi u sklopu Sveučilišta također navode za postojanjem slobodnih mjesta, no za pristup prijemnom ispitu potrebno je dostaviti mapu radova, a kriterije što mapa treba sadržavati možete pročitati na službenoj stranici Fakulteta.

”Na Akademiji se prijemni održava u rujnu od 11.9. do 14. 9. tako da postoji još jedan rok za prijem mapa za zainteresirane kandidate. Predaja mape na pregled je uvjet pristupu prijemnom, a drugi termin za prijem mapa je od 1.9. do 7.9., tako da mjesta za mape još ima”, tvrde za Bljesak.info iz širokobriješke Akademije.

Pravni fakultet u natječaju je planirao 605 studenata na preddiplomskim studijima, a na drugom upisnom roku ostalo je 167 slobodnih mjesta. Na web stranici Farmaceutskog fakulteta, nema obavijesti u vezi slobodnih mjesta za drugi rok, dakle upisano je 30 studenata.

Od Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta nismo dobili odgovor o točnom broju slobodnih mjesta na drugom roku, ali na stranici Fakulteta stoji obavijest o postojanju mjesta za rujanski rok o čemu se može telefonski informirati. Isti odgovor nismo uspjeli dobiti ni od Ekonomskog fakulteta zbog godišnjih odmora.

”Za vrijeme godišnjih odmora Fakultet neće biti otvoren od 17.7. do 21.8.2017.”, navedeno je na službenoj web stranici Ekonomskog fakulteta.

Bez odgovora ‘Agronomskog’ i ‘Ekonomskog’ fakulteta nemamo točnu brojku o broju slobodnih mjesta na rujanskom upisnom roku Sveučilišta, tako da smo došli do kalkulacije od više od 1 600 slobodnih mjesta koje čekaju na srednjoškolce koji će postati budući akademski građani.

 

(Bljesak.info)


15 komentara

 • Krasno,pravi se dom za siromašne studente,e pa gospodo,siromašni studenti se nemogu upisati,nemaju novaca ni za najosnovnije.Siromašni “potencijalni studenti”,moraju raditi da pomognu roditeljima prehraniti obitelji.Žalosno je,siromašni mogu samo sanjati o upisu na fakultet.

 • I treba ovako!
  kad se ne prave programi i studiji za potrebna zvanja, nego imas nekog profesora, pa njemu prilagodi studij
  kad zavrsis, ne mozes se prijaviti na biro, jer ta profesija ne postoji!
  organizacija je na jaaako losoj razini
  a i jeftinije je studirat u Hr negdje nego u MO

 • Zabijaju se zadnji čavli u lijes Hercegovine. Još malo i Hercegovina će preći najvjerojatnije preko granice poslije koje nema povratka niti se poslije toga može oporaviti kao što je Hrvatska nedavno prešla. Izgubit će veliki dio vitalnog društva, prevelik postotak mladih će napustiti zemlju, velik dio onih koji ostanu će biti uništen raznim ovisnostima iako taj problem nitko ne želi priznati. Omladina je gotovo potpuno izgubila moralni kompas, više uopće nemaju pojma što su prave vrijednosti u životu. Zadnjih 20ak godina nas je spašavao relativno visok natalitet, ali i to je u ogromnom padu i za 20 godina će čitava Hercegovina izgledati kao što sada izgledaju neki njeni dijelovi, mjesec dana ljeti će živjeti a ostatak godine će biti prazna, stanovništvo će biti sve starije i polako će nas nestati.

 • Bolje vam je ostati doma i čitati knjige/gledati videe iz onoga što vas zanima, nego studirati u Mostaru. Žalosno ali istinito… To sveučilište je leglo korupcije.

 • Prvu godinu završite u Mostaru ako ne položite državnu maturu iduću u Zagreb.Nema upisnina.
  Nešto malo plati se dom, hrana i pokaz.
  Tražite stipendiju od grada i dobije se .
  Preko student servisa uvjek možete raditi Puno je jeftijije nego u Mostaru.

 • ZatVORITI SVE PRIVATNE FAKULTETE I SKOLE , TO JE NAJVECE ZLO KOJE JE ZAHVATILO BIH … NESTRUCNI ,NEPISMENI LJUDI DOBIJU POSAO PREKO NOCI ,A MLADOST KOJA SVOJIM TRUDOM ZAVRSI KAKAV TAKAV FAX , OSTARI CEKAJUCI SVOJE MJESTO POD SUNCEM …

 • Nade ne dobije svatko posao a kad ga dobije od trgovca , krojačice, bravara za kratko postane dipl. pravnik, agronom , ekonomist,profesor tjelesnog,… znanje mu ne treba ionako a radno mjesto je već ima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.