Virtuoz na harmonici Marko Plavčić održao koncert u Mostaru

Virtuoz na harmonici Marko Plavčić održao je u ponedjeljak solistički koncert u povodu Svjetskog dana harmonike u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Na koncertu, kojega je organizirao HKD ”Napredak” Glavna podružnica Mostar, publika je imala priliku uživati u djelima klasične glazbe.

Marko Plavčić rođen je 9. srpnja 1999. godine u Zenici. Osnovnu glazbenu školu Jakova Gotovca, smjer harmonika, završio je u rodnom Vitezu u klasi nastavnice Gordane Kačar.

Završio je Srednju glazbenu školu Jakova Gotovca u Novom Travniku u klasi profesora Emira Smajiša, instrumentalni odsjek – smjer harmonika.

Nakon uspješno završene srednje škole upisuje Muzičku akademiju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, vokalno instrumentalni odsjek, smjer harmonika, u klasi magistre Danijele Gazdić, red. prof.

Tijekom školovanja na Muzičkoj akademiji osvojio je oko 35 nagrada na međunarodnim i domaćim natjecanjima.

Bio je član orkestra harmonika i Akademskog zbora Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Dobitnik je Nagrade ‘‘Vojin Komadina’‘ za prosjek 10,0 te plakete Univerziteta kao najbolji student Muzičke akademije.

Održao je svoj prvi solistički koncert u listopadu 2021. godine u crkvi sv. Juraja u Vitezu. Također, održao je solistički koncert u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva ”Napredak’ Glavna podružnica Zagreb. Održao je solističke koncerte u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine. Usmjeren je na put umjetnosti, izučavanja i dočaravanja harmonike kao akademskog instrumenta.

Od 2013. godine član je viteške podružnice Hrvatskog kulturnog društva ‘‘Napredak’‘. Svirajući u orkestru, ansamblu i solo nastupima, tijekom svog djelovanja ostvario je više od 150 javnih nastupa. Trenutno radi kao profesor harmonike u Osnovnoj i Srednjoj glazbenoj školi Jakova Gotovca u Novom Travniku, navodi se u priopćenju HKD-a ”Napredak” Glavna podružnica Mostar.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.