Violeta donirala prvu inzulinsku pumpu UKC Tuzla

Na poziv Odjela za endokrinologiju Klinike za dječje bolesti UKC Tuzla i Udruženja građana, roditelja i prijatelja djece sa dijabetesom “Novi horizonti” iz Tuzle, grupacija Violeta je odgovorila konkretnim uključivanjem u kupovinu neophodnih inzulinskih pumpi za ovu kliniku, koje su danas najsuvremeniji način za liječenje tip 1 dijabetesa.

”Donacija Violete od 6.000 KM za jednu inzulinsku pumpu je od velike pomoći u ostvarenju našeg konačnog cilja, a to je nabavka sedam ovakvih inzulinskih pumpi, te im ovom prilikom želimo izraziti neizmjernu zahvalnost. Nadamo se da će ovaj humana gesta Violete biti poticaj i za druge privredne subjekte u BiH da sudjeluju u ovoj akciji i doprinesu unaprjeđenju kvaliteta života djece s dijabetesom i njihove obitelji“, rekla je povodom ove donacije šefica Odjela za endokrinologiju Klinike za dječje bolesti, pedijatar endokrinolog- dijabetolog Doc. dr. med. sc. Alma Toromanović.

Djeci koja boluju od šećerne bolesti u Bosni i Hercegovini nisu pružene sve mogućnosti za liječenje tip 1 dijabetesa koje postoje u drugim razvijenim zemljama, a kupovina inzulinskih pumpi, čije su prednosti brojne, bi to mogla promijeniti.

Studije pokazuju da se primjenom inzulinske pumpe postiže bolja regulacija nivoa šećera u krvi, veća fleksibilnost u dnevnim aktivnostima i obrocima, bolja suradljivost adolescenata i manja bol u liječenju, prvenstveno zbog potrebe za manjim brojem uboda.

Od početka svog poslovanja prije 10 godina do danas, Violeta se aktivno uključivala u humanitarne akcije od opće koristi, a brojna događanja ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini je i sama inicirala i organizirala.

”Sudjelovanjem u društveno odgovornim događanjima u okruženju u kojem radimo i živimo za nas nikada nije bilo upitno i rado se odazivamo na slične pozive. Angažiranje na humanitarnom polju grupacija Violeta smatra svojom obavezom i odgovornošću, osobito u situacijama kada se radi o najranjivijoj populaciji, djeci“, izjavio je Ethem Numić direktor marketinga Violete.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.