Vinko Puljić: Bosna i Hercegovina je zemlja svih nas

Vinko Puljić

Bosna i Hercegovina zemlja je svih nas i postojala je i prije referenduma 1992. godine, poručio je u intervjuu za “Dnevni avaz”, a uoči 1. ožujka, Dana nezavisnosti BiH, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Kao jedan od najpozvanijih svjedoka i aktera povijesnih događaja za BiH, kardinal Puljić govorio je o posljedicama i poukama referenduma na kojem je 97 posto od više od dva milijuna građana izglasalo obnovljenu nezavisnost naše države. Povijesna je činjenica da su Katolička crkva i sam Puljić odigrali jednu od ključnih uloga.

”Moje je bilo pozvati narod da izrazi svoj stav i svoju volju. To je značilo opredijeliti se za samostalnu BiH ili ostati sastavnica bivše države. Moje je bilo poštovati demokratski izraženu volju naroda za ono što se ne kosi ni s vjerom niti s moralom. Zato se nisam ni krzmao pozvati narod da izađe i pokaže svoje opredjeljenje. Nažalost, već se tada osjetila igra medija u javnom mnijenju, koje je pokazalo tko za koga radi. Bosna Hercegovina postojala je i bez tog referenduma. Narod je izrazio svoj stav, a međunarodna zajednica prihvatila volju naroda i priznala samostalnost BiH. Nisam slutio da će to biti izazov za rat”, kazao je kardinal..

Upitan kako danas, 23 godine nakon toga, gleda na BiH i posebno na poziciju hrvatskog naroda, rekao je da su svi oni koji su se opredijelili za demokratsku i nezavisnu BiH, trebali poštovati stvarnost da smo jednakopravni u toj zemlji.

” Zato mi smeta izraz: „Eto, mi ćemo vam dati.” Nema što netko nama davati, kada smo u ovoj zemlji kod kuće s drugima i drugačijima. Ako tu “kuću” osjećamo svojom, onda nema privilegija ili diskriminacije, nego jednaka prava. Povijesnu krivicu nosit će oni koji su krojili ovakav državni sustav i koji su uporno išli stvarati državu putem jačega. Osim ratnih nevolja koje su nas protjerale, isto tako perfidna igra koja je dovela da mnogi i danas odlaze, jer je stvorena takva klima politička”, kazao je kardinal Puljić.

(Fena)2 komentara

  • Trebala biti moj Kardinale Vinko ali nije nažalost.Dejton je podjelio BiH-u na dva djela gdje jednu većinu u RS-oj čine srbi i u Federaciji bošnjaci apsolutno sve kontroliraju. Hrvati višak,ili novo uređenje u okviru granica BiH-ne ili nestanak hrvata katolika u naredni 10-15 god.Crkva i političari imate sada povijesnu odgovornost da nešto učinite ili da nestanemo kao narod.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.