Vijest koja će zgroziti vozače dizelskih vozila

Nakon što je veliko istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo da je udisanje dizelskih ispušnih plinova za ljude smrtonosnije od prometnih nesreća, Svjetska zdravstvena organizacija donijela je odluku o klasificiranju dizela u skupinu kancerogenih supstanci. Udisanje ispušnih plinova dizelskog goriva posebno je štetno za pluća i mokraćni mjehur.

Ispušni plinovi dizelskog goriva uzrokuju rak kod ljudi, zaključili su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije, posebno kad je riječ o plućima i mokraćnom mjehuru.

U priopćenju koje će vjerojatno izazvati konsternaciju među proizvođačima automobila, ali i vozačima dizelskih vozila, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) reklasificirala je dizel iz skupine 2A, od vjerojatno kancerogene, u skupinu 1, među supstance koje imaju definitivne poveznice s rakom.

‘Stručna skupina utvrdila je da ispušne pare dizela uzrokuju rak pluća i zabilježila pozitivnu korelaciju s povećanim rizikom od raka mjehura’, navodi se u priopćenju IARC-a.

Odluka je rezultat tjedan dana dugog sastanka nezavisnih stručnjaka koji su ocjenjivali najnovija znanstvena otkrića o kancerogenosti dizelskih i benzinskih ispušnih plinova.

Grupa navodi da bi benzinski plinovi trebali biti stavljeni u grupu ‘vjerojatno kancerogenih za čovjeka’, što je nepromijenjeno u odnosu na prethodnu procjenu iz 1989. godine.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.