Vijeće ministara BiH usvojilo proračun za 2022. godinu

Vijeće ministara BiH podržalo je u ponedjeljak prijedlog proračuna za 2022. i odobrilo pozajmicu Središnjem izbornom povjerenstvu kako bi se najesen mogli održati Opći izbori.

I hrvatski i bošnjački i srpski ministri podržali su odluku o izdvajanju dijela novca za izbore, nakon što su HDZ-ovi dužnosnici to dvaput blokirali tvrdeći da je nezakonito jer se država nalazi u režimu privremenog financiranja budući da proračun nije usvojen od 2020.

Umjesto toga ministar ministar financija Vjekoslav Bevanda predložio je da se SIP-u odobri pozajmica od 9,7 milijuna maraka iz Regulatorne agencije za komunikacije, što je tek dio novca potrebnog za provedbu izbora.

Predložili smo odluku koja je ispravna, zakonita i provediva. Nema onog elementa nedefiniranih izvora, morate imati definirane izvore, rekao je Bevanda na konferenciji za novinare.

On se u više navrata našao pod žestokim kritikama izbornog povjerenstva te američke i administracije EU-a koji su inzistirali da se osigura novac za izbore.

Opći izbori u BiH zakazani su za 2. listopada, unatoč primjedbama hrvatske strane što su u izbornom zakonu izbrisane odredbe o načinu popunjavanja Doma naroda Federacije BiH.

Taj je dom jako važan Hrvatima jer jamči ravnotežu u vlasti s tri i pol puta brojnijim Bošnjacima u tome entitetu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.