Vidljivo poskupljenje: Evo kolike će biti nove cijene polaganja vozačkih ispita u BiH

Nacrt odluke o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnoga sata iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače uskoro će se naći na stolu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon čega se očekuje stupanje na snagu novih cijena polaganja vozačkih ispita.

Kako se ranije pisalo, novi cjenovnik trebao bi se primjenjivati od 2019. godine, a donijet će za nekoliko stotina maraka skuplje polaganje vozačkih ispita.

Prema odluci koja je upućena Vijeću ministara BiH, a koju je Klix.ba dobio na uvid iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, jedinstveni minimalni proračunski elementi vrijednosti nastavnoga sata za osposobljavanje kandidata za vozača iz poznavanja propisa o sigurnosti prometa na cestama za vozače svih kategorija i potkategorija iznose 7 KM.

Jedinstveni minimalni proračunski elementi vrijednosti sata osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila iz upravljanja motornim vozilom za B kategoriju vozila ukupno iznose 30,50 KM, navodi se u odluci.

Minimalna cijena nastavnoga sata za A1 i A kategoriju je 36,60 KM, za BE kategoriju 35 KM, za C1 i C1E potkategorije 49,00 KM, za C i CE kategoriju te D1 potkategoriju 61 KM te za D i DE kategoriju 91,50 KM.

Prema Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o osposobljavanju za vozača motornih vozila, koji je ranije izrađen, utvrđeno je trajanje sati teorije i vožnje prilikom polaganja vozačkog ispita.

Tako je navedeno da osposobljavanje iz poznavanja propisa o sigurnosti prometa na cestama za kategoriju B traje 28 nastavnih sati ili za potkategoriju C1 i kategoriju C 32 nastavna sata.

Kada je riječ o satima vožnje, osposobljavanje kandidata za A1 i B1 kategoriju traje 20 nastavnih sati, za A kategoriju 25 sati te za B kategoriju 35 sati. Polaganje vožnje za kategoriju C1, ukoliko kandidat ima položen ispit iz B kategorije, traje 12 sati, a isti je slučaj i za potkategoriju D1.

Uzimajući u obzir propisano trajanje sati teorije i vožnje te minimalne cijene sati, minimalni troškovi polaganja vozačkog ispita za B kategoriju iznosit će 1.263 KM.

Kada se na ove troškove doda polaganje prve pomoći koje košta 110 KM, liječničko uvjerenje od 50 KM, testove koji koštaju 140 KM i izlazak na testiranje od 70 KM, ukupna cijena polaganja vozačkog ispita iz B kategorije u BiH će iznositi otprilike 1.633 KM, ovisno o autoškoli.

Za polaganje vozačkog ispita u FBiH kandidati danas moraju izdvojiti blizu 1.150 KM, dok su u RS-u cijene dosta niže.

Nove cijene polaganja vozačkih ispita prema kategoriji vozila uz troškove prve pomoći, liječničkog uvjerenja i testova:

 • A kategorija – 1.480 KM
 • B kategorija – 1.633 KM
 • C kategorija (ukoliko kandidat ima položen ispit iz A ili B kategorije) – 1.660 KM
 • D kategorija (ukoliko kandidat ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje dvije godine) – 2.650 KM

Iz državnog Ministarstva prometa i komunikacija govore kako su svi organi za obrazovanje podržali odluku o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnoga sata iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače, osim Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U svom mišljenju iz resornog ministarstva RS-a navode da financijski segment ne bi trebao biti obuhvaćen ovom odlukom. Nakon što su sva dostavljena mišljenja analizirana i razmotrena u ministarstvu, pripremljen je tekst Nacrta odluke koji je bio u postupku javnih konzultacija do 30. rujna ove godine. Svi sudionici javnih konzultacija pozdravili su i podržavaju donošenje predmetne odluke te čak predlažu veće vrijednosti u odnosu na minimalne proračunske elemente vrijednosti nastavnoga sata predložene odlukom. Nacrt odluke upućen je na mišljenje Ministarstvu financija i trezora BiH i Uredu za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH. Sljedeći korak, nakon pribavljanja mišljenja navedenih institucija, je upućivanje teksta Prijedloga odluke Generalnom tajništvu Vijeća ministara BiH radi razmatranja i usvajanja predmetne odluke, pojasnili su za Klix.ba iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Kako se doznaje, autoškole će imati dužnost usvojiti minimalnu cijenu nastavnoga sata u roku od 90 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Podsjećamo, povećanje cijena vozačkih ispita tražila je Asocijacija autoškola BiH u namjeri da zaštiti najnižu cijenu jednoga sata kao osnove za oporezivanje. Godinama je bila zaštićena cijena od 20 KM po satu, ali zbog slabe kontrole autoškola koje ne plaćaju porez, cijene su pale i na 10-15 KM po satu.

(www.jabuka.tv)


17 komentara

 • Mars stoko bezobrazna…I do sada je bilo preskupo. Koje standarde, koji trend prate ova poskupljenja. Je li to porasla placa radnicima, mirovine i slicno… Nosi vas lijepi da o. Otjerat ce te i ovo malo naroda sto je ostalo… Barel nafte u svijetu pada stalno u nas gorivo poskupljuje. Treba namiriti ovu drzavnu mafiju, politicare, uhljebe,, parazite,, koji nista ne rade samo se kolju i zavadaju narode a hoce da imaju svi po 7-10 tisuca km mjesecno. Uz to sluzbene aute, mobitele, zderacina, kurave itd… Stoko, bando pokvarena…Znaci za ovu jadnu B kategoriju u nadih privatnika moras raditi 3 mjeseca da ne jedes i ne pijes nista… O gardarobi, reziji, lijekovima ni pomisliti… Sram da vas bude…

  25
 • Vjerovali ili ne u Mađarskoj je polaganje ispita otprilike tri puta jeftinije nego u Hrvatskoj Ili BiH.tAMO JE I CJENA OSIGURANJA I REGISTRACIJE AUTA OTPRILIKE NEŠTO VIŠE OD STO EURA.
  Kod nas, što smo god više siromašniji cjene rastu svake godine, kako goriva, cigareta ,tako i svega drugog..
  Pa kako može cjena goriva u Njemačkoj ili Austriji biti skoro ista kao u BiH, ili Hrvatskoj.

 • Imam sina u SADu.Znate li koliko je platio vozački ispit-40$!!!!!!!Ali pošto je ovdje standard”jači” ovdje je 30puta skuplje!! Iduće godine podignite na 3000KM.Samo je pitanje hoćete li imati koga obučavati BAGRO LOPOVSKA!!

  11
 • A jeste gladni vlasti draga, šta je sad? Di je zafalilo? Umjesto da gledate na svaki način pomoći ovom jadnom narodu, vi ga doslovno izgonite u svakom pogledu…Škola se plaća, kad si bolestan moraš u privatnika, ljudi bez karaktera nas predstavljaju…ma fuj!!

 • Umjesto da pojačaju kontrole kako i sami rekoše da je kontola slaba oni podižu cijene. Treba ih bojkotovati pa nek obućavaju koga mogu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.