VIDEO: Ministrica Mikulić s učenicima u Posušju

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Ružica Mikulić održala je danas sastanak u posuškoj kinodvorani s učenicima, roditeljima i prosvjetnim djelatnicima Gimnazije fra Grge Martića. Sastanak je održan povodom prosvjeda koje su učenici održali prošlog tjedana, a s ciljem zaštite kvalitete obrazovanja, ali i dizanja glasa protiv kupovine dvica, javlja Posusje.net.

U prepunoj kinodvorani pozvala je učenike da se vrate u svoje učionice, te da dvojbenosti pravilnika o načinu praćenja i ocjenjivanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi, nepostojanje Zavoda za školstvo, te drugih nedostataka koje muče obrazovni sustav prepuste riješiti svojim nastavnicima i Ministarstvu.

Pročitajte i: HRS: “Tražimo ostavke ministrice obrazovanja ZHŽ , ravnatelja gimnazije fra Grge Martića Posušje i inspektorice za oblast obrazovanja ŽZH”

Još je jednom objasnila da su učenici koji su ipak prošli u drugi razred, prošli na temelju odluke Županijskog suda koji je u hitnom postupku Ministarstvu naložio sljedeće:

„U ponovljenom postupku Ministarstvo će donijeti novi upravni akt sukladno naprijed iznesenom pravnom shvaćanju suda, tj. tumačiti čl. 6 Pravilnika kako ga tumači sud u ovoj presudi, tj. da se učenikov uspjeh u pojedinom polugodištu u svakom predmetu ocjenjuje najmanje dva puta po svakom utvrđenom elementu koji je utvrdio nastavnik za svaki predmet.

Također je naveo da tumačenje navedenog članka ne smije biti na štetu i interes učenika u pogledu načina ocjenjivanja.“ Ministrica Mikulić je pojasnila da je Ministarstvo po toj presudi, koja je obvezujuća, donijelo novo rješenje te ga dostavilo školi na postupanje.

Podsjetila je još jednom da je ministarstvo odluku prosvjetne inspektorice prvotno odbilo, ali su roditelji pokrenuli sudski postupak kojom je presuđeno u korist roditelja tj. djece.

Ravnatelj Gimnazije fra Grge Martića Ante Jukić je istaknuo kako je škola postupala po uputama Suda, odnosno Ministarstva.

Pročitajte i: Učenici ne žele na nastavu, ministrica ističe kako se radi o sudskoj presudi

Kazao je da sada ide ono što je najupitnije: „na koji način reagirati, jer prema rješenju koje smo dobili izričito piše da se najviše mora voditi računa o pravima djece te da se hitno, u roku od 24 sata djeci izdaju svjedodžbe o završenom prvom razredu.

Ne spominju se nikakva povjerenstva ni procedura. Ja kao pravni zastupnik Gimnazije moram slušati naputke Ministarstva,“ kazao je ravnatelj Jukić.

I roditelje je također zanimalo koja je pravna procedura nakon poništenja ocjena, odnosno koja je daljnja zakonska procedura? Ministrica na takva pitanja nije imala odgovor. Takve procedure u zakonu nema, priznala je i ona.

Nakon rasprave, ministrica je napustila dvoranu. Sastanak je završio bez zaključaka, a još manje ponuđenim rješenjem u rješavanju ovog slučaja.

Učenici su još jednom pozvani vratiti se u školske klupe, jer propušteni sati i dani se moraju nadoknaditi.

(Posusje.net)

25 komentara

 • Tipičan komentar iz vladajuće strukture,pravilnik,povjernstvo,ministarstvo,a na kraju ništa nije rečeno…Gospođo hadezovko ljudski otpadu,objasni jednostavno po kojem kriteriju može netko sa 5 jedinica upisat sljedeći stupanj obrazovanja…??????????Sve je vrlo jasno u pitanju!Odgovor bi trebao biti još jasniji…
  Gadite mi se svi hadezovci treba vas protjerat na goli otok,neradnici,muljatori,samo gledate da nešto ušićarite,a intelektualni nivo vam je na dnu,moralni još niže!

 • Za kakav primjer dajete ostalim ucenicima – da se ipak moze proci razred i bez ucenja i bez postivanja autoriteta nastavnika samo da ‘ ne bude na stetu ucenika’ – mahh, zanima me bi li isti postupak pio da je u pitanju tamo neki Ante, obicne Andje koja je po zanimanju domacica???
  Sramotaaa!!!

 • Ministrica i svi ostali da imaju imalo morala dali bi ostavke,kad vec se ne pitaju nista.Ako nastavite strajk mozda i nesto se i izmeni ali ako popustite i vratite se na nastavu bit ce pojeo vuk kenjca.

 • I djeci ovdje netko dobro puni glavu doduse njima i godi da nisu na nastavi kao da misle dugorocno. U SKOLUUU!!! a stariji neka traze pravdu

  • Kakvi stariji, svi utekli u Njemačku 😀 ako se sada nece pocet borit za sebe, onda nece nikada… Posušaci izdržite, ta jedino vi i možete pokrenut, odnosno srušit, nešto u ovoj šugavoj državi, ta neće ovi naši Širokobriježani nešto promijeniti…

 • Kakva korist i da odstupe s dužnosti i ministrica i inspektorica? Doći će opet netko iz HDZ-a. Isto je, bio Ante ili Mate. Tko će odgovarati za ovu štetu koja je nanešena? Škola je i odgojna institucija. Kakav to primjer dajemo svojoj djeci? Sad se javljaju ove stranke HRS i HDZ 1990. Maknite se, i vi ste ovome doprinijeli. Politika je tihi ubojica. Svugdje se uvukla, i polako, ali sigurno ubija sve naše vrijednosti! Primjer toga, uzmimo zadnje općinske izbore u Posušju: ravnatelji gimnazije i strukovne škole, kao i ravnatelj osnovne škole su na listi kandidata za Općinsko vijeće. Kako Vas nije stid? Niste sposobni ni za obavljanje jedne dužnosti, jer da jeste do ovoga ne bi došlo. Ravnatelj je taj koji je trebao zaštiti prava sve djece, jer su djeca prioritet, odnosno trebala bi biti, ali dotični štiti samo svoju poziciju. Ništa više. I nikoga. Ni djecu ni svoje kolege. Draga djeco, vratite se u školske klupe, idete u školu radi sebe, ne radi drugih. Ne može se boriti za zakon i pravdu, jer zakon očito ne vrijedi za svakoga!

 • Istina da je uradeno sve u “korist”pojedine djece (njih dvoje)a sva istala djeca pa cak iona koji nemaju jedinice vec su odlicni daci su degradirani i poslana im je uzasna poruka..
  zasto uciti i gdje je normalna institucija i pravda..
  kome se obratiti za pomoc?
  zasto uciti kad mozes proci odlukom suda?

  • Ne bi inspekcija ni sud imali ovdje šta reći da su profesori odradili posao kako treba. Krivci – PROFESORI koji nisu u stanju ocijeniti učenike prema pravilniku.

 • Jadna djeca čiji roditelji moraju tuzbom popravjati četiri jedinice,ta djeca nisu za gimnaziju,tamo su zalutala,voljom nadobudnih pukovnika,žali Bože djece!

 • Ma šta se ova gospođa K. – disko kugla javlja svaki put u ime prava djece .Kako je nije sram , kako ne digne glas protiv fakulteta ” iza pojate” na kojem štanca diplome koje sav normalan svijet i struka osuđuju . Tu smo tihi … Maca popapala jezik…Koje licemjerstvo, fuj!

 • Ne ti ćeš “disko kuglo” i tvoje elitne postrojbe logopeda, defektologa pomoći ovom narodu i djeci s poteškoćama u razvoju. Jadna ti i tvojih pet minutica …

 • Ljep pozdrav Nadi Derek. Naj boljoj razrednici generacija 91.a vi posusani sta ste se digli. Uvik je bilo i bice .ocjene su se Uvik sredivale. Gledan pojedine roditelje side u dvorani sad gone pravo a na isti nacin su dobijali ocjene pa se niko nije bunijo. A toj djeci je data druga sansa Da se postanu bolji. A ne sa njima na lomacu.

Komentiraj: