Video konferencija premijerligaša: Široki i Zrinjski žele nastavak natjecanja ako bude uvjeta

Video konferencija klubova Premijer lige i N/FS BiH održana je danas. Na njoj je razgovarano o sudbini ove sezone Premijer lige, ali nije doneseno previše konkretnih zaključaka i prijedloga.

Video konferenciji su prisustvovali predstavnici svih 12 klubova Premijer lige BiH i to Boris Stanišić (Zvijezda 09), Predrag Perković (Radnik), Senad Jahić (Sarajevo), Admir Džubur i Faruk Brković (Željezničar), Džemil Šoše (Velež), Sabahudin Vugdalić (Tuzla City), Vico Zeljković (Borac), Dragan Soldo (Široki Brijeg) i Mario Pandža (Zrinjski).

Pored njih, sastanku su prisustvovali i predsjednik NS BiH, Elvedin Begić, direktor sektora za natjecanje, Elmir Pilav, zatim Adi Osmanović, šef odjela za licenciranje klubova i međunarodne odnose te Milorad Lale, predsjednik Povjerenstva za natjecanje NS BiH.

Nakon uvodnih riječi Elvedina Begića, svi sudionici sastanka su aktivno participirali u njegovom radu. Povod za održavanje sastanka bila je aktualna situacija u nogometu, prekid natjecanja u Premijer ligi BiH, izazvan pojavom koronavirusa i proglašenjem pandemije COVID-19 u svijetu.

Analizom trenutnog stanja na terenu, prenijetim utiscima predstavnika klubova i zajednički izražene želje za daljim nastavkom ovakve vrste komunikacije u pravcu iznalaženja najboljih rješenja za nastavak natjecanja u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, zaključeno je da će NS BiH pratiti aktualnu situaciju u Bosni i Hercegovini vezano za pandemiju COVID-19 te pričekati donošenje novog seta mjera nadležnih državnih i entitetskih institucija. U skladu s tim, početak trenažnog procesa momčadi mogao bi započeti tek nakon eventualnog ublažavanja mjera koje su trenutno na snazi, uz prethodna odobrenja nadležnih tijela i zdravstvenih institucija u BiH.

U vezi s nastavkom natjecanja na svim organizacijskim razinama, NS BiH će obvezno slijediti preporuke UEFA-e i FIFA-e o daljnjim aktivnostima. Za organizaciju natjecanja Premijer lige, kao i ostalih ligaških natjecanja, NS BiH će pričekati njihovu konačnu odluku. Tek nakon toga bi se mogla donijeti odluka o nastavku natjecnaja i potvrđeni termini za završetak natjecanja u Premijer ligi BiH. U idućem razdoblju primarni naglasak se daje zdravstvenoj zaštiti igrača i njihovom sigurnom povratku na nogometni teren. Stoga je na klubovima obaveza da njihovi medicinski timovi redovito prate zdravstveni status igrača, kako bi povratak aktivnom treningu i igri uopće, bio maksimalno osiguran.

Proći će još neko vrijeme dok se tribine na nogometnim stadionima u BiH ponovno ispune

NS BiH će poduzeti sve neophodne korake da se u nastavku natjecnaja osiguraju svi sanitarno tehnički uvjeti za neometano odigravanje utakmica Premijer lige BiH, priopćio je Nogometni savez.

Za komentar smo pitali predstavnike NK Široki Brijeg i HŠK Zrinjski Mostar, a oni su istaknuli kako se zalažu za nastavak natjecanja ako se steknu uvjeti za to, ali sada to ne ovisi toliko o klubovima već o mjerama koje će nadležne institucije u budućnosti donositi.

Klubovi prate odluke entitetskih civilnih zaštita

Danas smo na sastanku mi predstavnici klubova iznijeli stavove po pitanju nastavka natjecanja u Premijer ligi predstavnicima Nogometnog saveza. Stav našega kluba je da se prvenstvo treba završiti, ali naravno poštivajući sve propisane mjere i da u prvom planu treba biti zdravlje i sigurnost naših igrača. Na ovom sastanku nije ništa konkretno dogovoreno, ali spominjani su određeni datumi kada bi se natjecanje moglo nastaviti sukladno uputama UEFA-e. No, tu svakako treba voditi računa da se omogući dovoljno vremena za pripreme igrača, a za sada smo mi tu nemoćni dok civilne zaštite ne donesu nove odluke o mjerama sigurnosti.

Pratit ćemo razvoj situacije, mislim da će iz UEFA-e biti dosta tolerantni po pitanju konačnog roka za završetak nacionalnih prvenstava, ali sigurno da se nastavak neće moći odgađati u nedogled, kazao je v. d. direktora NK Široki Brijeg Dragan Soldo za portal Jabuka.tv.

Mogućnost financijske pomoći za klubove

On se dotaknuo također i mogućnosti da vlasti u Federaciji BiH kao i vlasti u Republici Srpskoj financijski pomognu nogometnim klubovima jednako kao što će pomagati i gospodarstvu.

NK Široki Brijeg primjerice ima 56 zaposlenih ljudi, u što su uključeni igrači, treneri, fizioterapeuti, oružari i drugi klupski dužnosnici i praktično smo mi kao neka manja tvrtka. Redovito uplaćujemo plaće i doprinose i naravno da bi nama i drugim klubovima dobrodošla određena pomoć. Na sastanku nismo previše razgovarali o ovoj temi, a vjerujem kako će to Nogometni savez preuzeti na sebe i zajedno s Olimpijskim odborom aplicirati vlastima da se pomogne i sportskim klubovima. Pratit ćemo i tu situaciju, no mišljenja sam da u ovoj situaciji sportski klubovi ne smiju biti prepušteni sami sebi, smatra Soldo.

On je također napomenuo da postoji određena inicijativa da se klubovima omogući i po pet zamjena na utakmici zbog zgusnutog rasporeda, ali da će to uvelike ovisiti o međunarodnim nogometnim organizacijama.

Nakon hercegovačkog derbija između Širokog Brijega i Zrinjskoj, odigranog 8. ožujka na Pecari, prvenstvo je prekinuto

Glasnogovornik HŠK Zrinjski, Mario Pandža, jednako kao i Soldo ističe kako je pozitivno što su se klubovi i savez okupili, makar u ovakvim specifičnim okolnostima, nakon više od mjesec dana preko video veze.

Neće biti problema za igrače kojima istječe ugovor

HŠK Zrinjski nema službeni stav o nastavku natjecanja, jer jednostavno to nije u našoj moći. Naravno mi bisno voljeli da prvenstvo krene već 3. svibnja, ali svi smo svjesni da to u ovom trenutku nije realno. Pozorno pratimo situaciju po pitanju mjera sigurnosti koje donose federalni i županijski stožeri civilne zaštite i sukladno tome ćemo se i postaviti. Nogometni savez je predstavio nama klubovima određene datume kada bi se prvenstvo moglo nastaviti odnosno kada bi naši igrači mogli krenuti s pripremama, ali oni moraju imati plan A i plan B zbog planiranja kalendara natjecanja i kalendara za iduću sezonu sukladno preporukama UEFA-e i FIFA-e. Mi bismo voljeli da se natjecanje nastavi, ali sigurno da zdravlje i sigurnost igrača moraju biti na prvom mjestu, rekao je Pandža za portal Jabuka.tv.

Pandža se dotaknuo i statusa igrača kojima istječe ugovor do kraja svibnja ili sredine lipnja, ako se ostvari mogućnost da se prvenstvo završi do kraja šestog mjeseca.

Mislim da tu ne bi trebalo biti problema, koliko sam upoznat UEFA-a je stava da se igračima produže ugovori dok se sezone u nacionalnim prvenstvima privedu kraju i mislim da tu ne bi trebalo biti problema. Samo treba razjasniti hoće li se ugovori produžavati po automatizmu ili će to ovisiti o slobodnom dogovoru klubova i igrača. Mi imamo igrača kojima isječu ugovori na kraju ove sezone, ali isto tako treba napomenuti da u svim klubovima ima igrača koji imaju manju minutažu i s kojima klubovi ne namjeravaju produžiti ugovor na kraju ove sezone, stoga ne znam koliko ima smisla da se ti ugovori produže po automatizmu i da klubovi plaćaju igrača koji ne igra. S druge strane cjelokupan nogometni kalendar se pomjera, iduća sezona u nacionalnim prvenstvima počinje kasnije, jednako kao i europska natjecanja i praktično ti igrači kojima uskoro isječe ugovor, ne bi mogli nigdje drugo otići dok ne počne prijelazni rok za iduću sezonu. Mišljenja sam da tu ne bi trebalo biti problema, klubovi će moći zadržati igrače koji im budu potrebni, zaključio je Pandža.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.