VIDEO: Guma glavu čuva

Pametni i iskusni znaju čemu služe zimske gume. Ne valja riskirati te s ljetnim gumama voziti po lošem vremenu. Iako je kriza i nitko nema novca na bacanje, treba poslušati savjet iskusnijih koji znaju što znači kad kažu da guma glavu čuva. U svakom slučaju gume su najjeftinije u odnosu na bilo kakvu štetu koja se može dogoditi.

Kad počme studeni, znamo da s vremenom više nema šale. Zimu je tu,negdje blizu,čuči negdje u pritaji,pred vratima i čeka najpovoljniji trenutak da nas iznenadi i napakosti nam. Narod je bio mudar kada je sročio izreku: “Nijednu zimu nije vuk pojeo! Bila topla ili hladna klima, zima će svakako doći te barem nakratko hladnoćom i snijegom pokazati svoje zube.“

Iako smo vjerojatno proživjeli jedno od najtoplijih ljeta do sada, te možemo čuti da globalno zatopljenje briše sa rasporeda skijanje i slične aktivnosti, bosanska zima nikada do sada nas nije iznevjerila, barem kada su u pitanju poteškoće tokom zimske vožnje.

Bosanske zime nas i dalje „raduju“ sa nepredvidivim padalinama, a niskih temperatura i određene vlage koja se zadržava na cesti nikada ne manjka.Za većinu vozača zima je vrlo teško razdoblje: Temperature naglo padaju i stanje na cesti se može trenutačno promijeniti: od snijega nastaje bljuzgavica, mokra cesta se zaleđuje, a suha postaje mokra.

Možda ove godine tuzlanska sol promijeni priču pa putne službe neće trebati moliti da na vrijeme očiste cestu, ali s obzirom na iskustvo, vozačima jedino ostaje da se pouzdaju u vlastite preventivne mjere. Naravno, najvažnija preventivna mjera je dobra „obuća“ na automobilima. Koliko je važno za pješake da imaju dobru obuću tokom hladnih dana, toliko je još važnije za automobile, jer pješaci slabo koga ugrožavaju neadekvatnom obućom, dok loše gume na automobilima mogu izazvati lančani slijed događaja sa nesagledivim posljedicama.

Najvažnija karakteristika zimskih guma nije trakcija ili akvaplaning ( gdje su zimske gume generalno bolje od ljetnih zbog profila gaznoga sloja), nego kočenje. Klizavi kolovozi, led, te takozvana „bljuzgavica“ prilikom kočenja produžavaju put automobila sa ljetnim gumama čak i do 40% ili za oko 30% sa cjelogodišnjim gumama.Ipak, proizvođači pokušavaju pronaći način da naprave cjelogodišnju gumu koja bi uspjela zadovoljiti potrebe vozača i ljeti i zimi.Do sada, ipak proizvođači to nisu uspjeli. Vozačima ostaje da se tijekom zimskih mjeseci oslone na zimske gume, jer su zimske gume ostale mjerilo za sigurnu i udobnu vožnju tokom zime.

O razlici između ljetnih i zimskih guma bespotrebno je pričati. Nove zimske gume imaju uobičajenu dubinu profila od 8 mm, te gotovo pet puta više odvodnih kanala i šara od ljetnih guma što im omogućuje učinkovitije izbacivanje i odvođenje vode postrani i iza gume. Zimska guma ima do četiri puta bolji kontakt (ovisno o kvaliteti zimske gume) sa snježnom podlogom od ljetne gume.

Zbog smjese od koje su izrađene te strukture zimske gume, one su osjetno mekše od ljetnih, a na temperaturi ispod 7°C ljetne gume gube elastičnost odnosno postaju prekrute i zbog toga ne zadovoljavaju potrebna svojstva prianjanja. Poseban kemijski sastav zimske gume i na niskim temperaturama čini elastičnima, a kombinacija s odgovarajućim dubljim profilom čini gumu zaista potpuno sigurnom za zimsku vožnju. Ljetna guma je najučinkovitija na temperaturi (asfalta) iznad 25 °C, dok se na niskim temperaturama „plastificira“ pa nema dobra svojstva. Najveća prednost zimske gume je bolje pokretanje, vođenje i kočenje na snijegu.Ljetna guma zbog svojih svojstava zimi kliže i kad nema snijega, dok se s druge strane zimska guma, zbog svojih svojstava ljeti prekomjerno troši i gubi performanse za sljedeću zimu. Tehnološki zimske su gume bitno uznapredovale, tako da šum koji pri kotrljanju proizvode takve gume je manji od buke koju proizvode neke ljetne gume, što znači da je buka u kabini automobila manja. Pogrešno se misli kako je zbog zimskih guma i zbog većeg otpora kotrljanja povećana potrošnja pogonskog goriva. Otpor kotrljanja manji je kod zimskih guma što omogućuje manju (istina neznatnu) potrošnju. Potrošnja se zapravo povećava zbog niske temperature zraka zimi i zbog toga potrebne veće količine energije.Ipak, mnogi vozači još uvijek smatraju da sa ljetnim gumama mogu preživjeti zimu ili da ako imaju ljetne gume na zadnjim kotačima mogu bez problema voziti, jer ipak, važna je trakcija. Međutim, ovakav pristup problemu je više nego opasan. Zlatno pravilo je da se nove gume uvijek stavljaju na zadnje točkove, jer to poboljšava vodljivost automobila kroz krivine. Ne treba ni spominjati da loše zadnje gume, ili ljetnje po snijegu ili na ledu mogu izazvati katastrofalne posljedice.

Ipak, još opasniji scenarij se može desiti prilikom kočenja. Kako smo već naglasili, zimske gume su najvažnije upravo zbog činjenice da imaju ogromnu prednost nad ljetnjim gumama kada je u pitanju kočenje. Međutim kombinacija dobrih zimskih guma na prednjim točkovima i loših zimskih ili dobrih ljetnih na zadnjim, može dovesti do velikih problema. Problem se ne krije samo u činjenici da loše zimske gume ili dobre ljetne ne koče kako bi trebale po klizavoj podlozi, nego što sistem kočenja reagira postepeno. Iako vozači to ne mogu primjetiti, vrlo mali dio kočne snage pri kočenju aktivira zadnje kočnice trenutak prije prednjih, kako se ne bi desilo da izuzetno snažne prednje kočnice poremete putanju vozila.

To omogućava vozaču da laganim pokretima upravlja automobilom pri kočenju, uopće ne primjećujući da zadnje kočnice „grizu“ malo brže od prednjih. U slučaju da su zadnje gume istrošene ili su ljetnog profila, to može dovesti do isklizavanja zadnjih guma te zanošenja zadnjeg kraja. Od automobila na kraju ne možemo tražiti da obavlja ono za što je predviđen ako ga nismo opremili dobrim pripadajućim gumama.

Zimske gume treba montirati na vozilo tokom zimskih mjeseci, bez obzira ima li snijega na cesti ili ne!!! Naravno, zima sa sobom nosi nepredvidiva iskušenja i situacije iz kojih nas možda čak ni najbolje gume ne bi mogle izvući. Međutim, namjena zimskih guma i nije da rade nemoguće, nego da nas sigurno prevezu od mjesta A do mjesta B, po očišćenoj i po cesti posutoj solju. Zimske gume mogu podnijeti i malo off-roada, ali očekivati nemoguće je već malo previše. Stoga od svih mogućih ušteda na automobilu, najisplativija ušteda su kupovina četiri nove zimske gume!

M+S gume (engl. Mud and Snow)
To su gume čiji je profil posebno prilagođen za vožnju po blatu ili snijegu. Ova oznaka ne znači da se radi o gumama koje se koriste u svim uslovima tokom cijele godine. Dakle, M+S gume ne moraju nužno biti zimske gume! To su gume čiji izgled šara (površina koja je u dodiru s cestom) sadrži minimalno 25% “praznina” (šara, brazdi).

Cjelogodišnje gume
Postoje i cjelogodišnje gume. Na stranicama imaju oznaku i sunce i pahuljicu. Može se postaviti pitanje: kako to da nisu sve gume cjelogodišnje? Sasvim razumljivo, svaka je guma namijenjena posebnoj svrsi. Ljetna je guma ljeti uvijek bolja od cjelogodišnje, kao što je i dobra zimska guma bolja od cjelogodišnje zimi. Za kišu su pak najbolje kišne gume, koje imaju grublji profil od ljetnih, ali i mnogo manje šara, kanala i brazdi od zimskih.

Savjet
• na vrijeme ljetne gume zamijenite zimskim, elastičnost vaših ljetnih guma popušta već od 7°C,
• zimske gume je poželjno imati na drugim felgama, lakše je postavljanje nakon skidanja ljetnih guma,
• felge za zimske gume poželjno je da budu od čelika, otpornije su na oštećenja i uticaj soli i leda,
• ljetne gume koje ste skinuli spremite na suho, hladno i tamno mjesto,
• ljetne gume s felgama složite jedne na druge ukoliko ih ne možete složiti ili objesiti na zid svaku posebno,
• operite ih, odstranite kamenčiće i drugo iz šara, osušite i pazite da ne dođu u dodir s uljima ili nekim kemikalijama.
Neupitno je zamijeniti ljetne gume sa zimskim čim počnu zimski uslovi (kad se temperatura trajno spusti ispod 7°C). Računajte na to da zimske gume zbog svog sastava i materijala za izradu održavaju mekoću pri izrazito niskim temperaturama, za razliku od ljetnih guma. Vi i vaši saputnici vozit ćete se znatno sigurnije.

Pazite da zimske gume budu propisno napumpane, čak je bolje da budu malo tvrđe nego da budu mekše. Postoji jedan stereotip, kako zimske gume trebaju biti manje napumpane zbog udobnosti i boljeg prianjanja, no na ovaj način guma se troši znatno brže, a stabilnost automobila je narušena, pogotovo kada je automobil pod opterećenjem.

Pogrešno je zimske gume postaviti zimi samo na pogonske točkove, što doduše omogućuje bolje ubrzavanje i izvlačenje iz snijega, ali ujedno dovodi vozača i putnike u stalnu opasnost od izlijetanja sa ceste zbog smanjene mogućnosti kontrole automobila u zavojima i pri kočenju.Nikada ne kupujte “odležale”, protektirane ili polovne gume, jer nikada niste sigurni šta kupujete. Veliki izbor novih kvalitetnih guma možete naći Unitrade Ljubuškom I Sarajevu kao i u ASD centrima diljem BIH.

Želimo Vam sigurnu i ugodnu vožnju!
Vaš Unitrade – pravac Vašeg vozila!

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.