VIDEO: Evo kako je Raspudić oduševio Dubrovčane dan nakon 'razvaljivanja' Stankovića

Jedan od poznatijih ‘desnih’ intelektualaca u Hrvatskoj, Nino Raspudić, gostovao je u Dubrovniku u prepunoj dvorani Ivana Pavla II. O iznimnom interesu koji je vladao za predavanjem ovog vrsnog intelektualca govori činjenica da je uz ‘stream’ koji je pratilo oko 3500 ljudi, bila potrebna i dodatna dvorana kako bi stali svi zainteresirani građani.

Britak, razumljiv i bez dlake na jeziku, Raspudić je iznio svoje viđenje stanja u kojem se Hrvatska i Hrvati nalaze.
”Drago mi je da vas je tako puno došlo, očito se važne stvari događaju, da nešto ključa, da imamo potrebu porazgovarati o nekim stvarima. Ovo je iznimno gusto vrijeme, koje vrvi događanjima, koja utječu na ono što će se događati u narednih 10 godina”, komentirao je veliki odaziv Raspudić koji ovo stanje pripisuje dvama važnim događajima – ulasku u Europsku uniju i događanjima oko ‘Lex Perković’.
Kada govorimo o ulasku u EU, treba raščlaniti put i cilj, i sve ono što ta dva pojma nose.
”Završio je jedan mit kako će početi bajka kada se uđe u EU, najvažnija vijest je kako se nije dogodilo ništa. Deset godina je trajao put u EU, pa je logično da je većina stanovnika bila ravnodušna prema ulasku, a bila upitna i proslava ulaska u Zagrebu.”

Cilj i put
”Što se tiče EU, sama Unija se promijenila u 10 godina dok je Hrvatska ulazila. Nije to više solidarna unija, kriza je otkrila kakva je Unija danas, pa slovenske ucjene, pa hvatanje zapovjednika iz rata kao zadnjih razbojnika, pa odustajanje od ZERPA do Ljubljanske banke… Očit je demokratski deficit unutar Unije, Europsku komisiju koja upravlja unijom se ne bira, očit je nedostatak identiteta, onoga što nekoga čini Europljaninom i naravno manjak solidarnosti”.
”Zajednica koja se temelji na financijskim i ekonomskim interesima u uvjetima krize ‘ne klapa’, jer zašto bi Nijemac bio solidaran s Grčkom ili Portugalom? I kad to vidi hrvatski građanin, normalno je da se pita zašto skupo plaćati ulaznicu u klub u kojem je zabava završena”, poentirao je Raspudić.
”Put je sam po sebi bio zbunjujući jer nikada nisu bili jasno definirani njegovi parametri. Nikada nismo znali kako će izvješća biti intonirana, pa smo bili u infantilno podređenom položaju, položaju djeteta koji odrađuje domaće zadaće. Odnos naravno nikada nije bio ravnopravan. Dalje, hrvatski proizvod predstavlja zanemariv postotak u ukupnom europskom proizvodu, ali smo očito bili zanimljivi čim smo ušli u EU. Trebalo je tražiti neku bolju pregovaračku poziciju. S unutarnje strane smo imali samo mitove, što pozitivne, što negativne. Žalosno je što se rasprava svela na to i očito je da je politička elita gušila raspravu, što se vidi i o promjeni zakona o referendumu. Pa je ispalo da je 29 posto birača odlučilo da Hrvatska uđe u EU”, smatra Raspudić.

Lex Perković
”Prvo smo dobili loše objašnjenje kako se zakonom štiti branitelje, kao da će Finci ili Portugalci pisati optužnice protiv branitelja. Druga je taktika bila promjena Ustava o ne zastarijevanju političkih ubojstava. No kako je rastao pritisak iz Europske komisije, pribjeglo se ovoj taktici, prvo priznavši da je došlo do pogreške, ali da će se pogreška ispraviti 1. srpnja 2013. Očito je bilo ili riječ o kupovanju vremena i saniranju političke štete koja bi nastala Perkovićevim svjedočenjem, ili su se nadali da će biologija učiniti svoje”.
”Očito je da su UDBA-ške ili post UDBA-ške strukture u Hrvatskoj i dalje toliko jake da su u stanju gurnuti Vladu u borbu s malim šansama za pobjedu, da bi se zaštitilo jednog jedinog čovjeka koji to apsolutno ne zaslužuje. A utjecaj struktura se vidi i na sinu gospodina Perkovića. Ja bih razumio da je riječ o stručnjaku bez kojeg obavještajni sustav ne funkcionira, ali to nažalost nije tako. Radi se u potpunom analfabetu kada je u pitanju obavještajni sustav”.

Jugoslavenske strukture i dalje na vlasti
”Rasplet će biti zanimljiv, jer su razotkriveni pravi temelji hrvatskog društva. Očito je da moćnici iz onog režima i njihovi potomci nisu izgubili kontrolu nad polugama moći. Automatizam EU-a ih je natjerao na panične reakcije koje vidimo. Izručenje Perkovića i ekipe mogao bi biti početak razračunavanja s totalitarnim naslijeđem. Kostur je ispao iz ormara i nitko ga ne može vratiti u ormar”, pričao je Raspudić pred mnoštvom Dubrovčana u samostanu Svete Klare.
”Boje se razbijanja mita o sretnom društvu u onoj državi, gdje su se po bivšem predsjedniku nazivali gradovi dok je bio živ, danas se tome u Sjevernoj Koreji smijemo. Je li se lustracija trebala provesti 90-tih, je li se nakon što je zemlja obranjena trebalo ljude iz onog sustava maknuti od poluga moći, to su šrava pitanja koja traže odgovore”.

Referendum o braku
”Dio komunista, KOS-ovaca, UDBA-ša se uvukao u nove strukture, dio se prikrio pa naknadno isplivao na površinu, a najzanimljiviji broj njih je ušao u tzv. civilno društvo. Sa Marxa su vrlo lako prešli na kapitalizam. Oni koji su propagirali tzv. proletarijat sada pričaju o pravima žena, ljudskim pravima, ekologiji. Vidljiva je hegemonija upravljanja koja je pripala istim strukturama koje po prvi put ne znaju što će raditi. Sa referendumom koji se dogodio 1. prosinca gube kontrolu. Prvo su ismijavali ljude koji su skupljali potpise, pa je krenulo pričom o ‘Opus Dei’ i bogatašima koji ne plaćaju porez. Ljudi su osjetili kako im se nešto nameće, i dogodio se građanski aktivizam. Iako su se svi mediji solidarizirali protiv inicijative, referendum se dogodio. Očito je da plan o indoktrinaciji nije uspio”.
”Sada strukture ‘kmeče’ kako treba pojačati građanski odgoj, indoktrinaciju. Pokazalo se da su nespremni na dijalog, služili su se dehumanizacijom neistomišljenika što je metoda iz davnih vremena. Analiza medija dva tjedna prije referenduma pokazuje kako su se strukture i mediji ponašali fašistoidno”, jasan je bio Raspudić.

Tko zapravo vlada Hrvatskom?
”Današnji vladar Hrvatske je spoj liberalnog kapitalizma, ultra lijeve vrijednosti što se tiče životnih vrijednosti, i izrazito je anacionalan. Nekakav spoj Vladimira Bakarića, Donalda Trumpa i Eltona Johna, to vam je EPH, oni će vas uvjeravati kako su štrajkaši totalni neradnici, poput sveučilišnih prefesora ili liječnika, recimo. Što se tiče životnih vrijednosti sve prolazi, i naravno Jugoslavija je bila divna. Nakon devedesete je došlo do konzervatizacije društva. No, doći će do toga da će se ova inicijativa artikulirati kroz politički ili neki drugi oblik, a ono što na mladima ostaje, onima koji su rođeni u Hrvatskoj ostaje da se politiziraju. Da se bave javnim stvarima, da ne budu idioti u onom grčkom smislu, da prate što se događa, dakle da nam politiku ne vode jugoslavenski fosili čiji je politički staž, u pravilu, započeo početkom sedamdesetih”, zaključio je Raspudić.

Konfuzna hrvatska politička scena
”Nejasne su političke podjele u Hrvatskoj. Nejasne su u cijelom svijetu, jer su se dogodile kultne promjene. Podjela lijevo-desno nije više jasna. SDP se bavio desnim politikama, dok je politika HDZ-a bila izrazito socijalna. Vlada HDZ-a glasuje za zakon kojem se Crkva protivi, a ljevica je zapravo elitistička. Zato je primjerenija trodimenzionalna podjela, koja uz podjelu lijevo-desno ima parametre političkih Hrvata i Jugoslavena, druga je os vrijednosti iz svakodnevnog života, dok je treća os odnos prema radu i kapitalu. Ovom podjelom se dobiva puno bolja podjela koja zahvaća svaki segment odruštva.

Nino Pavić i EPH
”I u ovoj podjeli se nađe stvarni vladar Hrvatske JPK (jugoslaven, permisivan, kapitalist). To je Nino Pavić, i to je ideologija koju promiče Jutarnji list. ‘On’ je pomodan Europejac, poznavatelj japanskih restorana, regionalist.
S druge strane spektra imamo HTK (Hrvat, tradicionalist, kapitalist). Ovo je pandan JPK-u i iza njega se krije najveće licemjerje. Sanaderština je najbolji primjer toga, nisu to kapitalisiti koji bi ulagali, nego samo za ‘sisanje’ uz pomoć veza i monopolističkog položaja.”
”Najveći protivnik JPK-a je HTS, dakle Hrvat, tradicionalist, socijalno osjetljiv, on je JPK-u najveća prijetnja, jer mu se suprostavljaju na sve tri osi. Između JPK-a i HTS-a će se voditi bitka u narednim godinama”, opisao je Raspudić kompleksnost političke zbilje u Hrvatskoj.

Pitanja iz publike
Ovakav skup nije mogao proći bez pitanje iz publike, koja su mahom bila vezana na jučerašnje gostovanje gospodina Raspudića u emisiji Nedjeljom u 2.
”Popili smo piće nakon emisije ja i gospodin Stanković, bilo je tu i folklora, ali na taktiku je li bolji Ronaldo ili Messi… Ako je meni bolji Messi, druga strana inzistira na Ronaldu, i tako unedogled’.

Dao je Raspudić i savjet mladima koji se sve više iseljavaju, kazavši kako nigdje nije blistavo.
”Bio sam nedavno u Kanadi, našim ljudima tamo nije jasna tzv. pozitivna histerija koju hrvatski lijevi mediji stvaraju o Kanadi. Teško da tamo u bilo kojim poslovima možemo konkurirati Kinezima ili Pakistancima. Nigdje nije med i mlijeko, nemojte iseljavati”, zaključio je Raspudić.


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.