Vettel pobjednik spektakularne utrke na Hungaroringu

Sebastian Vettel je pobjednik spektakularne Velike nagrade Mađarske vožene na stazi Hungaroring, desete ovosezonske utrke! Drugi je ciljem prošao Daniil Kvjat, a treći Daniel Ricciardo.

Mercedesovi vozači nisu uspjeli kapitalizirati prvi startni red i obojica su imala kaotične utrke. Hamilton je na kraju bio šesti, a Rosberg tek deveti!

Problemi su za Mercedes počeli odmah na startu kada su ih potpuno neočekivano preskočila dva Ferrarija. Rosberg je s drugog pao na treće mjesto, a Hamilton s prvog na četvrto dok su Vettel i Raikkonen sigurno vodili.

Hamiltonovu utrku dodatno je zakompliciralo izlijetanje sa staze tijekom borbe s Rosbergom zbog kojeg je potonuo sve do 10 mjesta u poretku, nakon čega se morao probijati naprijed.

Vettel je za to vrijeme sigurno kontrolirao utrku i gradio prednost na Raikkonenom i Rosbergom, a vodstvo je ispustio jedino u 21. krugu kada je obavio promjenu guma.

Dramatični preokret utrke se dogodio u 43. krugu kada je zbog Hulkenbergovog sudara – izazvanog otkazivanjem prednjeg krila – aktiviran sigurnosni automobil.

Svi su vozači u toj fazi obavili promjenu guma, a utrka je u 48. krugu nakon povlačenja sigurnosnog automobila nastavljena sa zgusnutim poretkom.

Rosberg odmah prelazi Raikkonena koji ima problema s MGU-K generatorom i počinje hvatati Vettela dok se Hamilton sudara s Ricciardom i pada na 7. mjesto.

Stvari za njega postaju još gore u 52. krugu kada odlazi po novi nos dok je situacija u 53. krugu – nakon odrađene kazne – izgledala beznadno. Međutim, uspijeva iskoristiti mnogobrojne probleme vozača ispred sebe i ući u krug osvajača bodova.

Za to vrijeme, na čelu poretka se bore Vettel, Rosberg i Ricciardo na mekanim gumama, a priključak hvata i njegov momčadski kolega Kvjat.

Ricciardo je nekoliko krugova pritiskao Rosberga, no odlučujući i vrlo riskantni pokušaj pretjecanja izvodi u 64. krugu. Međutim, okršaj završava sudarom na prvom zavoju u kojem Ricciardo ostaje bez prednjeg krila, a Rosberg s probušenom stražnjom gumom.

Vettel utrku nakon njihovog sudara mirno privodi kraju i dolazi do svoje 41. pobjede u karijeri koju je posvetio Julesu Bianchiju.

(Formulino.hr | Foto: Reuters)

Komentiraj: