Vesna Ćužić: Svi daju svoju verbalnu podršku Domu, ali konkretnog rješenja nema

Dom za djecu s poteškoćama u tjelesnom ili psihičkom razvoju „Marija naša nada“ iz Širokog Brijega ustanova je za rehabilitaciju djece s oštećenjem kognitivnog i/ili motoričkog razvoja i ove godine proslavlja sedam godina od svoga osnutka. Otvoren je 05. rujna 2004. godine kao plod suradnje nekoliko udruga: Udruge „Mir i dobro“ iz Italije, Udruge „Međunarodno Kumstvo Djetetu Herceg Bosne“ iz Širokog Brijega, Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Nada“ iz Širokog Brijega, Općine Široki Brijeg i Fondacije don Carlo Gnocchi. Od osnutka do danas jedina je specijalizirana rehabilitacijska ustanova ovog tipa na području Zapadnohercegovačke županije i financira se isključivo iz donacijskih sredstava. Prigodom njihove proslave osnutka ovoga Doma, za naš portal razgovarali smo s Vesnom Ćužić, ravnateljicom Doma, koja nas je u svojim odgovorima gupoznala s radom Doma, njihovim dosadašnjim uspjesima, kao i o planovima za budućnost… 

Za početak, možete li ukratko našim čitateljima predstavite rad Doma “Marija naša nada”?

Dom za djecu s poteškoćama u tjelesnom ili psihičkom razvoju “Marija naša nada” ustanova je za rehabilitaciju djece s oštećenjem kognitivnog i/ili motoričkog razvoja.

Otvoren je 5. rujna 2004. godine kao plod suradnje:
•    Udruge “Mir i dobro” iz Italije
•    Udruge “Međunarodno kumstvo djetetu Herceg Bosne” iz Širokog Brijega
•    Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju “Nada” iz Širokog Brijega
•    Općine Široki Brijeg
•    Fondacije “Don Carlo Gnocchi”
Rad u našoj ustanovi organiziran je kroz dnevni i ambulantni tretman. Kako bi se rehabilitacijski tretmani prilagodili potrebama djeteta, za svako dijete kreira se primjereni program odgoja, obrazovanja i rehabilitacije. Zbog toga se procjenjuje djetetov razvojni potencijal (razina emocionalnog, socijalnog i intelektualnog razvoja, funkcionalni vid, govorni razvoj te edukativni i zdravstveni status djeteta).
Naš medicinski tim sastoji se od specijalista fizijatra, psihologa, logopeda, defektologa, dvoje viših radnih terapeuta, višeg fizikalnog terapeuta, socijalnog radnika, petero odgojitelja i troje medicinskih tehničara.

Vesna Ćužić: Nažalost, nema još sustavno rješenje financiranja Doma

 

Kada se rodila ideja za otvaranjem ovakvog doma i koliko djece trenutno koristi usluge Vašeg doma?

Ideja o otvaranju Doma ja nastala iz potrebe postojanja ovakve ustanove na području ZHŽ-a. Roditelji djece s poteškoćama u razvoju su se obratili fra Jozi Zovki sa zamolbom da im pomogne u pronalaženju prostora gdje bi se oni mogli zajedno sa svojom djecom okupljati i oni sami organizirati neke aktivnosti. Odgovor na njihove molitve i potrebe je došao na susretu fra Joze Zovke s predstavnicima Fondacije “Don Carlo Gnochi” iz Italije. Ova fondacija ima više od 30 sličnih centara u Italiji i desetak u inozemstvu. Pozitivno su odgovorili na fra Jozin prijedlog da zajedno s nama izgrade i stave u funkciju ustanovu za potrebe djece s posebnim potrebama naše županije. Fondacija “Don Carlo Gnochi” je financirala izgradnju Doma, Općina Široki Brijeg je donirala zemljište i osigurala infrastrukturu, a sve aktivnosti vezane uz osnivanje i početak rada ustanove odradila je Udruga “Međunarodno kumstvo djetetu Herceg Bosne”.
 

 

Kojoj dobi djece je namijenjen Dom “Marija naša nada”?

Dom je namijenjen za dnevni boravak djece od 3 do 18 godina, a korisnici neurorazvojne rehabilitacije mogu biti i bebe.

 

Koje poteškoće imaju djeca koja borave u Vašoj ustanovi? 

Cerebralna paraliza, mentalna retardacija, Sy West, Sy Down, epilepsija,  Sy Rubinstein, Sy Ring, Sy Williams Beuren, neki su od najčešćih poremećaja koje imaju korisnici naših usluga.
Djeca se uz primjenu specifičnih metoda i tretmana uključuju u četiri različite skupine:
•    skupina djece s oštećenjem kognitivnog i adaptivnog funkcioniranja na razini umjerene duševne zaostalosti
•    skupina djece s oštećenjima kognitivnog i adaptivnog funkcioniranja na razini teže duševne zaostalosti
•    djeca korisnici ambulantnih usluga s kombiniranim oštećenjima
•    djeca korisnici neurorazvojne rehabilitacije

 

Tko financira rad Vašeg doma i kako uspijevate održati zadovoljavajuću razinu usluga koje pružate svima onima koji se Vam se obrate?

Rad Doma još uvijek najvećim dijelom ovisi o donacijama dobročinitelja iz zemlje i inozemstva. Fondacija “Don Carlo Gnochi” je prve tri godine u potpunosti financirala rad Doma, a i sada pomažu povremenim donacijama. Udruga “Mir i dobro” u Italiji pronalazi kumove koji donacijama financiraju troškove boravka djece u Domu. Financiramo se i tako što kandidiramo različite projekte na natječaje za dodjelu sredstava. Postojanje Doma je razvilo i svijest naših ljudi o potrebi pomoći ovim najmanjim i najpotrebnijim naše ljubavi tako da imamo sve više dobročinitelja među domaćim poduzećima i pojedincima.
Visoku razinu kvalitete usluga zahvaljujemo stalnom radu na edukaciji naših stručnih kadrova za koje su već do kraja ove godine planirana sudjelovanja na dva stručna seminara. Usto, naš rad svojom stručnom potporom stalno prati Fondacija “Don Carlo Gnochi” tako da ćemo tri tjedna u listopadu u Domu imati odgojitelja i fizioterapeuta iz te fondacije koji će svoja znanja i iskustva prenositi našim djelatnicima.

 

 

Pomažu li lokalne i druge vlasti rad ovoga značajnog doma?

Općine Široki Brijeg, Grude i Posušje u svojim proračunima imaju određena sredstva predviđena za rad Doma, ali se često dogodi da ih ne uplate u potpunosti. Određene dotacije smo dobivali proteklih godina i od županijskog Ministarstva obrazovanja. Nažalost, još nije na vidiku sustavno rješenje financiranja. Načelno, svi su oduševljeni radom i daju svoju verbalnu podršku, ali konkretnog rješenja još nema.

 

Odakle je najviše korisnika usluga Vašega doma?

Usluge dnevnog boravka u ovom trenutku koristi 35 djece, što predstavlja puni kapacitet Doma. Na ambulantnom tretmanu je ukupno 61 dijete, od čega se kod 40 djece provodi neurorazvojna rehabilitacija. Od ukupno 96 korisnika usluga Doma, 57 je iz Širokog Brijega, 16 iz Gruda i 23 iz Posušja.

 

Koje oblike rehabilitacijskih tretmana i usluga primaju korisnici u ovome domu?

Tijekom boravka u ustanovi provode se različiti oblici grupnih i individualnih tretmana.  Grupne aktivnosti provode se kroz različite oblike grupnih terapija: radna, motorička i glazbena terapija. Individualne tretmane provodi logoped, defektolog, radni terapeut i fizioterapeut.
U okviru dnevnog rehabilitacijskog tretmana odvijaju se različite odgojno-obrazovne i rehabilitacijske aktivnosti – individualne i grupne: provođenje higijenskih aktivnosti tijekom dana; uključivanje u individualne i grupne edukacijsko-rehabilitacijske i odgojne tretmane; osposobljavanje i osamostaljivanje djece u aktivnostima samozbrinjavanja; organiziranje prigodnih aktivnosti kako bi djeca svoje vrijeme provodila  sadržajno –  proslave rođendana, obilježavanje Dana kruha, Majčinog dana, Valentinova i slično; pripreme prigodnih programa za obilježavanje blagdana, prodajne izložbe, te integracija djece u aktivnosti izvan naše ustanove kroz suradnju s drugim udrugama i  ustanovama. Djeca kroz programe radne terapije izrađuju prigodne poklone za vjenčanje te se prodajom poklona osiguravaju sredstva za nabavu potrošnog materijala koji se koristi u okviru radne terapije.

 

 

Kako biste, sedam godina nakon otvaranja Doma, ocijenili njegov rad?

Kada uzmete u obzir činjenicu da je ovo prva i jedina ustanova ovog tipa na području cijele županije, onda je samo njezino postojanje veliki uspjeh.  Nije nimalo neskromno reći da je učinjeno doista puno u smislu rehabilitacije i socijalizacije djece s posebnim potrebama koja su štićenici ove ustanove. O tim rezultatima posebno govori zadovoljstvo roditelja čija djeca koriste usluge Doma, ali i ozračje brige i ljubavi koje vlada u Domu.

 

Kakvi su planovi Doma za sljedeće godine?

Prvenstveno namjeravamo nastaviti s dosadašnjim radom uvijek nastojeći poboljšati njegovu kvalitetu kontinuiranom edukacijom djelatnika.
U tijeku je i priprema za realizaciju projekta namijenjenog potrebama osoba s poteškoćama u psihomotornom razvoju mlađe odrasle dobi (iznad 18 godina).  U prvom dijelu projekta planira se pružanje usluga za devetero osoba mlađe odrasle dobi koji su trenutno korisnici usluga našeg centra a koji su stariji od 18 godina. U drugom dijelu projekta planira se pružanje usluga poludnevnog tretmana za osobe s poteškoćama mlađe odrasle iz lokalne zajednice, a koje nisu trenutno korisnici rehabilitacijskih usluga u našoj ustanovi.
Cilj projekta je poboljšanje skrbi za osobe s poteškoćama u razvoju, prevencija institucionalizacije te poboljšanje socijalne inkluzije i skrbi o osobama mlađe odrasle dobi s poteškoćama u razvoju.
Uz pravilno usmjeravanje stručnjaka, osobe s poteškoćama u razvoju imati će mogućnost pokazati svoje interese i mogućnosti.
Kako bismo osigurali sredstva za realizaciju ovog projekta, pokrenuli smo i humanitarni SMS broj 063 888 91.

Svi koji žele znati nešto više o radu Doma mogu posjetiti našu
web-stranicu www.marijanasanada.com ili doći u Široki Brijeg i posjetiti Dom “Marija naša nada”.

 

Razgovarao: Ivan Kraljević/Pogled.ba

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.