Venecija postaje prvi grad na svijetu koji će naplaćivati ulaz

Venecija će postati prvi grad na svijetu koji će posjetiteljima naplaćivati ulaz.

Kako bi se lakše riješili prenapučenosti, gradske vlasti su najavile da će turistima naplaćivati do 10 eura, počevši od siječnja 2023., piše Politico.

Grad je godinama bio prenapučen, a turisti su stvarali brda smeća i dovodili uske gradske šetnice do zastoja u prometnim razdobljima.

Turisti će u buduće morati unaprijed online rezervirati ulaz i platiti između 3 i 10 eura, ovisno o dobu godine. Inspektori će patrolirati gradom i moći će zaustaviti turiste i tražiti ih da pokažu dokaz da su platiti ulaz. Kazna za neplaćanje ulaza bit će 300 eura.

Novac prikupljen na ovaj način bit će potrošen na smanjenje računa za odvoz smeća koje plaćaju stanovnici Venecije, a koji su veći nego u susjednim gradovima. Stanovnici Venecije, ljudi koji im dolaze u posjetu i turisti koji rezerviraju noćenje u hotelu bit će oslobođeni od plaćanja ulaza.

Gradski turistički službenik Simone Venturini izjavio je da je ta mjera “zaista revolucionarna“, ali je upozorio da će biti potrebno vrijeme za prilagodbu kako bi sistem krenuo dobro funkcionirati

Michele Zuin, gradski čelnik zadužen za financije, kazao je kako je poanta naplata ulaza da se destimuliraju posjetitelji za dolazak u vrijeme gužve, što bi stvorilo bolje tokove.

Grad ostaje otvoren, Venecija nije zatvorena, naglasio je Zuin.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.