Veliko otkriće: NASA potvrdila postojanje vode na Mjesecu

NASA je javnosti priopćila uzbudljivo novo otkriće vezano za Mjesec. Naime, u 17 sati objavili su kako je na površini Mjeseca pronađena voda.

Američka svemirska agencija podijelila je svoje rezultate promatranja Mjeseca iz zrakoplova opremljenog teleskopom, čiji je akronimski naziv Sofia (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy).

Imali smo naznake da H2O, odnosno voda kakvu poznajemo na Zemlji, možda postoji na sunčanoj strani Mjeseca, istaknuo je Paul Hertz, direktor astrofizičkog odjela u NASA-inom sjedištu u Washingtonu.

Sad znamo da zaista postoji. Ovo otkriće predstavlja svojevrsnu prekretnicu u našem razumijevanju površine Mjeseca.

Za usporedbu, pustinja Sahara ima 100 puta više vode nego što je SOFIA otkrila u tlu na Mjesecu. No, unatoč toj maloj količini, ovo otkriće otvara nova pitanja o tome kako je voda uopće došla na Mjesec i kako opstaje na njoj.

Ono što će znanstvenici sad morati istražiti je koliko je voda odnosno molekule vode dostupna potencijalnim istraživačima. To će biti posebno važno NASA-i zbog programa Artemis kojim planira vratiti astronaute na površinu Mjeseca. Ukoliko se pokaže da je na Mjesecu moguće koristiti vodu, te da ju nije potrebno dovoziti sa Zemlje, to bi moglo smanjiti troškove same misije, ali i olakšati daljnje istraživanje svemira.

Prije SOFIA-nih snimki, znali smo da postoji neka vrsta vlage na Mjesecu, istaknula je Casey Honniball, glavna autorica istraživanja. No, ono što nismo znali je koliko te vode ima i radi li se o stvarnim molekulama vode, kao što ju poznajemo na Zemlji ili o nečemu što je sličnije sredstvu za čišćenje odvoda.

Znanstvenici nagađaju kako su molekule vode na Mjesečevoj površini prisutne u jednom od dva moguća oblika. Ili su kao dio mikrometeorita donešene i nakon udara mikrometeora u površinu, pomiješane su s tlom. Druga je mogućnost da su molekule nastale kombinacijom vodika i kemijske reakcije s mineralima bogatima kisikom koji se nalaze u tlu, kako bi nastao hidroksil, koji potom pod utjecajem radijacije prelazi u molekule vode, prenosi Zimo.hr.

Postavlja se i pitanje gdje je voda skladištena, odnosno gdje se točno nalazi. Radi li se o vodi koja je “zatočena” u malim strukturama koje nalikuju na sitne kuglice u tlu, a koje su nasatel nakon udara mikrometeora u površinu Mjeseca. Druga je mogućnost da je voda “skrivena” među zrncima Mjesečevog tla na područjima koja nisu direktno izložena Suncu. O obliku u kojem se nalazi, ovisi i hoće li se i kako moći iskoristiti odnosno izdvojiti za korištenje.

SOFIA će i dalje nastaviti tražiti vodu na sunčanoj strani Mjeseca tijekom različitih “vremenskih” uvjeta na Mjesecu kako bi znanstvenici otkrili kako voda nastaje na Mjesecu i da li se kreće po njegovoj površini ili ispod nje. Ujedno bi stvorio i svojevrsnu mapu položaja “zaliha” vode na Mjesecu.

Voda je vrijedan resurs, kako u znanstvenom pogledu, tako i za buduće istraživače Mjeseca, dodao je na kraju Jacob Bleacher, glavni znanstvenik za istraživanja u NASA-i.

Iz NASA-e su poručili da to novo otkriće ide u prilog nastojanjima te agencije u otkrivanju novih stvari o Mjesecu, a koje se nadovezuju na dublja svemirska istraživanja.

SOFIA je posebno preuređen Boeing 747 koji leti iznad 99 posto atmosferskih oblaka i čiji teleskop promatra infracrveni spektar te može zabilježiti fenomene koje je drugačije nemoguće otkriti (u normalnom, ljudskom oku vidljivom svjetlosnom spektru).

(www.jabuka.tv)

 

7 komentara

  • Kako vodu nisu otkrili kada su bili na mjesecu sezdesetih godina. Ovo potvrduje teoriju da su lagali o slijetanju ljudske posade na mjesec

    • Mozda nisu imali tehnologiju kakvu danas imaju, Apolo 11 je imao samo 32bita memorije, tvoj mobitel ima 4gb minimalno pa sad racunaj, i nisu bili na Mjesecu 5 godina nego 20 tak sati.

  • Čudno. Temperatura na površini je preko 130°C kad je sunce u zenitu. Znači voda bi morala isparit a kolko znam na misecu nepada kiša.

    • Doslovno ti u tekstu stoje dva moguca objasnjenja: ”Radi li se o vodi koja je “zatočena” u malim strukturama koje nalikuju na sitne kuglice u tlu, a koje su nastale nakon udara mikrometeora u površinu Mjeseca. Druga je mogućnost da je voda “skrivena” među zrncima Mjesečevog tla na područjima koja nisu direktno izložena Suncu. O obliku u kojem se nalazi, ovisi i hoće li se i kako moći iskoristiti odnosno izdvojiti za korištenje.”

  • bajke brace Grimm koliko godina putuje onaj brod sto je otisao u svemir vec dvadaset godina kako to gorivo koristi zna li se sto o tom ovo je dosadno

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.