Veliki uspjeh Franjevačke galerije: “Noć muzeja” prvi put u Širokom Brijegu

Franjevačka galerija u Širokom Brijegu u petak 26. siječnja 2018. godine prvi će put sudjelovati u manifestaciji “Noć muzeja“.

Ovom prigodom javnosti će biti predstavljena izložba likovnih radova maloga formata pod nazivom “Mali formati za velike mogućnosti“, a program će započeti u 20 sati i trajati najmanje do ponoći.

Širokobriješka Franjevačka galerija tako se, nakon višegodišnjih nastojanja, uspjela priključiti manifestaciji koju u Hercegovini već nekoliko godina uspješno organizira Hrvatska franjevačka arheološka zbirka sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici – Sovići.

Izuzetno nam je drago da smo se uspješno priključili ovoj već tradicionalnoj manifestaciji koja svake godine pobuđuje veliki interes javnosti. U prošlosti smo također, na određeni način, sudjelovali u “Noći muzeja” u Gorici, ali ove godine uspjeli smo ovaj događaj realizirati u našoj Franjevačkoj galeriji, rekao je fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkoga programa ove galerije, za portal Jabuka.tv.

Fra Vendelin dodaje da je Franjevačka galerija trajno otvorena za suradnju i obogaćivanje umjetničkoga programa, ali ističe da su i dosadašnji rezultati čudesni kada se u obzir uzmu uvjeti rada, financijska podrška i činjenica da je Galerija tek prošle godine dobila prvu zaposlenicu.

Povjesničar umjetnosti Beat Čolak za naš portal objasnio je da se za ovu prigodu odlučilo izložiti djela koja su dosad bila manje poznata.

Cjelokupna izložba sastoji se od djela iz fundusa širokobriješke Franjevačke galerije, a odlučili smo izložiti radove maloga formata, odnosno likovne minijature, koje su dosad bile rijetko ili nikako izlagane. Kriterij nije bila isključivo umjetnička kvaliteta. Koncept izložbe osmišljen je tako da se ponudi uvid u raznoliko blago koje ova galerija čuva, ali neki radovi ostvarenja su vrhunskih imena nacionalne umjetnosti 20. stoljeća, rekao je Čolak za portal Jabuka.tv.

Ulaz na izložbu je, kao i uvijek, besplatan, a posjetitelji će imati mogućnost razgledati i stalni postav širokobriješke Franjevačke galerije.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.