Veliki udarac Uberu: Države mogu zabranjivati i kažnjavati vozače bez taksi dozvola

Francuska ima pravo pokrenuti kazneni postupak protiv menadžera tehnološke kompanije Uber zbog organizacije nezakonite taksi službe, presudio je u utorak Sud pravde Europske unije (ECJ).

“Zemlje članice mogu zabranjivati i kažnjavati prema kaznenom zakonu nezakonite aktivnosti transporta u kontekstu usluge UberPOP i nisu dužne obavijestiti Komisiju prije upućivanja u proceduru prijedloga odgovarajućeg zakona”, istaknuo je u priopćenju europski sud.

Konkretan spor odnosi se na angažman vozača bez taksi dozvole u sklopu usluge UberPOP u Francuskoj koja je u međuvremenu obustavljena.

U Uberu su tvrdili da je Francuska prije upućivanja u parlamentarnu proceduru trebala poslati prijedlog zakona Europskoj komisiji radi potvrde, što nije učinjeno. Stoga su kaznene prijave protiv dvojice menadžera u Francuskoj nevažeće, argumentirali su u kompaniji.

Međutim, nakon presude su u Uberu promijenili priču:

Kao što je istaknuo naš izvršni direktor, reguliranje usluge poput Ubera sasvim je primjereno i stoga ćemo nastaviti dijalog s gradovima diljem Europe, priopćili su iz Ubera.

Prema zakonima EU-a, zemlje članice moraju obavijestiti Bruxelles o nacrtima zakona koji se odnose na digitalne usluge kako njima ne bi prouzročile narušavanje ravnopravne tržišne utakmice.

ECB je presudio da ta obveza ne vrijedi u konkretnom francuskom slučaju budući da Uber nudi uslugu prijevoza prema zakonima EU-a.

Kompanija je suočena s regulatornim i pravnim preprekama u zemljama širom svijeta zbog otpora tradicionalnih taksi službi i već se povukla s mađarskog i danskog tržišta, podsjeća Reuters.

London je prošle godine utvrdio da kompanija ne može pružati uslugu taksiranja u tom gradu, oduzevši joj dozvolu za taksiranje. Uber je uložio žalbu.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.