Veliki skandal: Osmica naredio uništavanje dokumentacije OSA-e

Portal “Avaza” objavio je dokument iz kojeg je vidljivo kako je smjenjeni direktor Obaviještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić naložio uništavanje dokumentacije OSA-e.

Dokumenti su uništeni u okviru tehnološkog procesa kombinata “Natron-Hayat” u Maglaju samo dva dana prije nego što je formalno smijenjen s mjesta generalnog direktora OSA-e.

Vrlo indikativno je da je naložio uništavanje dokumentacije u posljednjim danima na čelu OSA-e zbog čega se nameće čitav niz pitanja o zakonitom djelovanju OSA-e u Mehmedagićevom mandatu:

– Je li ovo panični čin uništavanja dokumentacije koja dokazuje nezakonito i paraobavještajno djelovanje OSA-e za stranačke i osobne interese?

– Pokušava li Osman Mehmedagić prikriti kriminalne aktivnosti koje je provodio na čelu OSA-e?

– Uništavanjem dokumentacije zameće se trag i načinu na koji su prikupljeni podaci i jesu li prikupljeni u skladu s važećim zakonskim propisima.

– Uništava li se dokumentacija u skladu sa zakonskim propisima? Koliko godina su obvezni čuvati dokumentaciju?

– Tko nadgleda i kontrolira čuvanje/uništavanje dokumentacije OSA-e?

– Nedostatak institucionalnog nadzora nad OSA-om omogućava manipulacije prikupljenim podacima, koji su nerijetko nelegalno prikupljeni, i njihovo nekontrolirano uništavanje, navodi Avaz.

(www.jabuka.tv | Foto: Avaz)

2 komentara

  • To ako je istina, onda je to kazneno djelo i tu tuzilastvo treba djelovati…Ali sto tu uciniti kad je presjednik državnog Suda Ranko Debevac osmicom prijetelj. Zajedno su radili razne marifetluke. Svi iz SDA su unaprijed znali za oslobađajuće presude. Sipa redovno radi svoj posao i hapsi za lazne diplome a Osmicine i Sebijine su drzavna tajna. Je li se javno sastajao Osmica i Debevac kad se protiv osmice vodio postupak. Ekspresno oslobođen a tužitelji koji su radili svoj posao bili su kompromitirani, jer su tajno , nezakonito praćeni, prisluškivani, snimani i onda su smjenjivati. Znaci komplet kriminalna hobotnica ide od SDA, OSA koju je vodio Osmica, Sudija suda BiH i kantonalnim do pojedinaca u VSTV- cu. Mediji su to raskrinkali vise puta sli su ovi toliko jaki da ih je bilo nemoguce procesuirati i maknuti. I sada taj korumpirani direktor bez diplome unisti spise koji su strogo povjerljivi i imaju oznaku tajnosti. Ili su bili kriminalnog karaktera, povezani sa osobnim i stranačkim prisluskivanjima, ucjenama. U svakom slucaj rijec je o ozbiljnom kaznenom djelu.. Ako se pređe i preko ovakvih stvari onda je upitna pravna drzava i sud i institucije.

    • Dokumenta koja “smetaju” ne unistavaju se ovako javno nego tajno. Autor teksta mora znati da u ovakvim i sl službama sva otpadna dokumenta se ovako uništavaju tj unistavaju se uz najmanje 3 svjedoka i uz potpis istih i točno se zna šta se unistilo. Zato mislim da je ovo redovno spaljivanje nepotrebne dokumentacije.

      Nesto sto bi smetalo ili smeta Osmici on bi to tajno uništio a ne ovako. Ovo netko samo podize medijsku prašinu. Bezveze.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.