Velike pogreške: Djeca u BiH ispravljaju krivu tablicu množenja, piše im da Neum nije u BiH… | Jabuka.tv

Velike pogreške: Djeca u BiH ispravljaju krivu tablicu množenja, piše im da Neum nije u BiH…

Nije posve pouzdano tko je preteča tablice množenja ili tko ju je pak osmislio, je li se radilo o Pitagori, o nekim matematičarima iz prvog stoljeća ili se pak radilo o osmom stoljeću s jednim od najvećih arapskih matematičara Al-Hvarizmijem.

No, kada bi danas, 20-ak stoljeća kasnije, kojim slučajem propitivali udžbenike iz kojih uče djeca u osnovnim školama, bili bi u šoku, piše Večernji list BiH.

Naime, u udžbeniku matematike za četvrti razred OŠ po, inače osporavanom, devetogodišnjem obrazovanju, nalaze se nevjerojatni rezultati tablice množenja. Tako je 8 x 6 = 49, 7 x 9 = 72, dok je pak 9 x 9 = 84. Ispravni rezultati su 48, odnosno 63 i 81, što su snalažljiva djeca i ispravila zaokružujući netočne odgovore te su brojevima ispod upisala točna rješenja kako ih ova tablica ne bi zbunjivala.

Neprimjereni društvu

Da se kojim slučajem tablica množenja uči kao po sustavu Velike Britanije, gdje se množe brojevi do 12, a ne do deset kako je kod nas slučaj, pogreški bi vjerojatno bilo i više. Teško je povjerovati kako su pogreške tehničke naravi ili tek grafičke obrade jer, primjerice, 84 ne postoji množenjem bilo kojega broja u okviru tablice množenja.

Zakazali su lektori, korektori, urednici i na kraju zavodi koji daju odobrenje za izdavanje knjiga. Nažalost, ovo nije jedina krupna pogreška u udžbenicima iz kojih uče djeca po svim trima nastavnim planovima i programima u osnovnim i srednjim školama, koji su također posve neprimjereni potrebama suvremenog obrazovanja i tržišta rada, nego govori i o nepoznavanju osnovnih detalja države u kojoj ta djeca žive.

Uz maltretiranje djece složenim državno-pravnim ustrojem u nižim razredima OŠ, o čemu nisu do kraja upoznati ni predstavnici u vlasti, u jednome od udžbenika, također po hrvatskom planu i programu, BiH se titulira kao republiku. Što je, blago rečeno, prijeporno činjenično, suštinski i politički.

U udžbeniku geografije za šesti razred OŠ u BiH napravljena je golema pravopisna pogreška. Naime, u opisu jedne fotografije piše “Oresund – most koji spaja Dansku i Švecku”. Uz to, u udžbeniku za deveti razred OŠ po hrvatskom nastavnom planu i programu stoji kako Neum nije u BiH, dok pak u udžbeniku po bosanskom nastavnom planu i programu nije nabrojan Neum, a dio bh. primorja nije uopće upisan u regiju niske Hercegovine.

Copy/paste pogreške

Bosanskim stručnjacima zasmetalo je i to što je dosta riječi u tome udžbeniku iz geografije po bosanskom programu kroatizirano, pa vrlo izvjesno, kao kada djeca prepisuju jedna od drugih na kontrolnom testu metodom copy/paste, imaju činjenično identičnu pogrešku, odnosno netočan odgovor.

Još su šokantnija otkrića u udžbenicima prirode i društva za četvrti razred osnovne škole u Republici Srpskoj. Naime, na jednoj od stranica ovog udžbenika opojna droga marihuana predstavljena je kao industrijska biljka duhan. No, kada bi se i vjerovalo da autori toga udžbenika imaju simpatije prema zagovornicima legaliziranja marihuane, dotle se glupost da je “voćarstvo grana gospodarstva” teško može podvesti pod bilo kakvu drugu ocjenu.

(www.jabuka.tv)


27 komentara

 • dotle se glupost da je “voćarstvo grana gospodarstva” teško može podvesti pod bilo kakvu drugu ocjenu. ….. Dakle, jedna od primarnih grana gospodarstva (kojem je drugo ime PRIVREDA) jeste i poljoprivreda. Poljoprivreda se dalje dijeli na biljnu poljoprivredu, kojoj je opet podkategorija voćarstvo. “Politika i gospodarstvo” iz srednje škole.

  • Mogli se ja upisat u hdz da štanpan dici njige, Imam sve predispozicije za vladajuću stranku Hrvatskoj narod u BiH, neznam tablicu mnozeenja Ali zato znam 28 slova, čitat i Imam četri razreda osnovne i kupljena dva fakulteta kao i 90% članova HDZa. Mislim da bi manje griješio pa vas molim da me lijepo primite u stranku dok se narod nije dositio pa nas zatra s vlasti

   • Nisi ti bolan Hdz takve samo u nas primaju.Ti si naš nece oni svasta,ta nisu budale kao mi.Hah i daj malo kreativniji budi brukaš se, u pravu si glup si ko tuka.
    Poslije ti nema nazad k nama.Nemoj da te nosamo kao Pernara 😁

   • Kad si prije naučio 28 slova,a nisi ih znao ni 5 kad si se raspalih gaća priključio k nama, dobio si funkciju u općini samo što si lažno prijavio susjeda..i živio si ko bubreg u loju bez dana škole

 • Knjige su pisali oni sto su kupili diplome od profesora koji su i sami kupili diplome, 70% profesora na mostarskom sveucilistu nije imalo redovnu proceduru skolovanja, a dobar dio njih nije zavrsio redovno srednjoskolsko skolovanje…

 • kad ste naveli sve udžbenike navedite u kojim i čijem je ta ” nova” tablica množenja, tko pridodaje republika ….

 • NARAVNO DA NEUM NIJE BIH NIT JE U BOSNI DOBRO I PISE ZA ONE KOJI NEZNAJU NEUM JE U HERCEGOVINI A OVOM ISLAMISTI IMATE MILJACKU I TU PERITE GUZICU I ODMAK ITD SE OD KRSCANSKE ZEMLJE U TEHERAN IL VEC KAKO VAM SE ZO U TE. UKONE INE

 • Dragi putnici, pravimo pauzu od cca 20min u Mostaru, imate vremena, može te popiti kavu, ručati i završiti fakultet…

 • Ta je li jednako, sta god uce, isto im je, svejedno će morat kupit fakultet ako misle vamo radit, ili medicinsku ako misle ic u njemacku

 • Mi hrvati smo napredan narod, npr: njemci, danci ili englezi idu po PET godina da završe fakultet, Mi to za deset minuta završimo, stoga mislim da to nebi trebalo prestavlja ti neki veći problem

 • Ma jbt to, kod je bitna tablica množenja, to glupani uče, mi što ne znamo tablicu množenja ni abecedu mi smo glavni poduzetnici i hadezeovci, mi imamo love a ovi što uče tablicu njima će i trebati jer će morat računat kako od prvog do prvog, dok mene boli kita, ja imam poljoprivrednu školu i znam kako se grabi i kupi.

 • Ove HDZ pristalice, svi kupili medicinsku i stvarno u mislili da su Doktori, pa ako slučajno spomrneš HDZ u negativnom smislu, što je 90% slučajeva istina, oni odmah daju dijagnozu. Ali bliži se njihov kraj, već se da namirisati

  • Ove Sdp-ovce muka uhvati pa samo žug žug žug trolaju po cijelu dan i noc.Neka baš mi je drago kad vas vidim nervozne😀

 • TEBI BI BILO BOLJE DA RADIS NESTO A NE LEZIS PO CIJELI DAN I NOC I PLJUJES PO HDZ.NIJE TEBI NITKO KRIV STO POPADAS SVE NA KLADIONICI PA NERVOZNO

Komentiraj: