Velike IT tvrtke na udaru Europske unije

Otkako je Europska unija prihvatila Zakon o digitalnim tržištima, brojne su se stvari promijenile za velike IT tvrtke.

Za dio njih postrožila su se pravila, a čini se kako bi se mogla pokrenuti i prva velika istraga protiv IT tvrtke zbog kršenja tih pravila.

Prema informacijama do kojih je došao Financial Times, a prenio Reuters, Apple i Meta bi se uskoro mogli suočiti s optužbama za kršenje novih pravila. Podsjetimo, Europska je komisija još u ožujku započela istragu oko Googlea, Applea i Mete i njihovog nepridržavanja novih pravila.

Najveći je problem pitanje konkurentnosti, odnosno otvaranje prostora manjim konkurentima za ravnopravno natjecanje na tržištu, ali i omogućavanje korisnicima lakše kretanje između konkurentskih usluga na internetu kao što su prebacivanje podataka i profila između društvenih mreža, aplikacija i ostalih IT usluga.

Iako još nema službene potvrde o optužbama, regulatori EU-a preliminarne nalaze istrage trebali bi objaviti prije ljetne stanke u kolovozu. No, neslužbeno se doznaje kako bi prvi na optuženičku klupu mogao sjesti Apple, a onda Meta, prenosi Zimo.hr.

Ako se optužbe pokažu točnima, kompanije bi mogle biti strogo kažnjene, što uključuje i financijsku kaznu u visini do 10 posto globalnog godišnjeg prometa te tvrtke. No, kompanije mogu ponuditi i alternativna rješenja za “ispravljanje nepravilnosti” prije konačne odluke, čime bi potencijalno mogle izbjeći optužnicu i, u konačnici, kaznu.

Kako piše Reuters, istraga EU-a usmjerena je, prije svega, na Appleova upravljačka pravila, za koja regulatori kažu da nameću ograničenja koja sprječavaju programere aplikacija da besplatno obavještavaju korisnike o ponudama izvan App Storea, kao i nove naknade koje nameću programerima aplikacija.

Očekuje se da će regulatori EU-a podići optužnicu protiv Applea u vezi s tim pravilima Apple, a potom bi mogla uslijediti još jedna istraga koja će se fokusirati na korištenje Appleovog internetskog preglednika Safarija.

Što se tiče istrage oko Mete, fokus je na nedavno uveden model plaćanja pretplate za Facebook i Instagram bez oglasa.

YouTube testira način plasiranja oglasa koji je nemoguće blokirati

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.