Velika subota: Dan tišine i molitve pred Isusovim grobom

Velika subota kršćanski je blagdan koji se slavi dan prije Uskrsa. Zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje. To je dan tišine i molitve. Toga dana nema liturgije. Isus je umro, Bog je mrtav. Čitav svijet stoji zaprepašten pred tajnom smrti.

Na Veliku Subotu Crkva se zadržava kod Gospodinova groba te u molitvi i postu razmišlja o Njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje. Stoga vjernici posjećuju posebno uređen Božji grob u crkvi.

Dopušteno je slaviti samo sakramente pomirenja i bolesničkoga pomazanja, a pričest se može dijeliti samo kao popudbina.

Za Veliku Subotu karakteristično je Vazmeno bdjenje koje se slavi noću te stoga nije prikladno da započne prije nego padne noć, a treba završiti prije svanuća nedjelje. Tada se vjernici okupljaju oko ognja kojega svećenik blagoslovi. Tim se plamenom upali i uskrsna svijeća koja predstavlja samog Isusa Krista.

Svećenik na svijeću stavlja simbole A i Ω. To označava Krista koji je i početak i svršetak. Također se na svijeću stavljaju brojevi tekuće godine. Narav znaka iziskuje da se svake godine u Vazmenom bdjenju blagoslivlje nova uskrsna svijeća, napravljena od prirodnoga voska. Uskrsna svijeća kroz čitavo vazmeno vrijeme stoji kod ambona i pali se u svim zajedničkim bogoslužnim činima. Upravo tim bdjenjem vjernici započinju slaviti Uskrs.

Također je običaj da se u Vazmenoj noći u zajedništvo Crkve prime katekumeni. Katekumenat je priprava odraslih za primanje sakramenata kršćanske inicijacije. Sakramenti kršćanske inicijacije jesu krštenje, Euharistija i potvrda. Svećenik katekumene krsti vodom iz studenca kojega je blagoslovio na Vazmenom bdjenju.

U taj se studenac također uranja i Uskrsna svijeća. Prikladno je da đakon ili svećenik pjeva hvalospjev uskrsnoj svijeći koja predstavlja Isusa Krista. U tom hvalospjevu, svećenik moli Gospodina da ova svijeća razgoni mrak te noći.

(www.jabuka.tv)
2 komentara

 • U svim čovjekovim činima i doživljajima uvijek se nanovo ostvaruje umiranje staroga i uskrsnuće novog čovjeka Romano Guardini
  Ti si Gospodine kao čovjek trpio kao svi mi .
  Ti si Gospodine kao Bog pobjedio svaku zloću i Zloga.
  Bijah nejakima nejak, da nejake steknem.Bijah sve i ostah sve ,rekao je Isus.
  Sveti Augustin kaže da Božja svemoć čini ono što želi.
  Bog se smilovao nad ljudskomB ijedom i poslao svoga ljubljenoga sina da umre za grješnog čovjeka i tako ga otkupi.
  Samo je jedan posrednik izmedju Boga i čovjeka. Isus Krist , Sin Božji i Otkupitelj svijeta.
  Isus Krist razapet je na križu. Od tog trenutka križ više nije grozan znak ljudske okrutnosti i mržnje nego postaje znakom ljubavi . Žrtve ljubavi.

 • Sreta Uskrs, najveći krščanski blagdan svim vjernicima Kristovim i svim ljudima dobre volje. Neka mir uskrslog Gospodina caruje i vlada srcima ljudi koji Ga prepoznaju. Uvijek mi je bilo žao što u našem hrvatskom narodu i u našoj domovini Hrvatskoj ima tako malo Crkvi koje su posvećene uskrsnuću Gospodinovom. Ipak je Uskrs naj najveći blagdan ili dar s Neba. Da nije Uskrsa , uzalud bi bila sva naša očekivanja i nadanja. S uskrslim Gospodinom mi nikada ne možemo izgubiti nagradu koja nas čeka.
  Neka Zora uskrsnog dana obasja naša srca, naše obitelji i neka nas Mir uskrslog Krista zauvijek štiti i čuva. Neka nas svjetlost uskrslog Gospodina zauvijek obasjava. Neka nas njegova moćna ruka štiti od neprijatelja vidljivih i nevidljivih.
  I na kraju neka je sutra na dan 16.travnja 2017.godine sretan devedeseti rođendan Josephu Ratzingeru-papi emeritusu Benediktu XVI.
  Neka mu dobri Bog podari još mnogo dana u zdravlju i molitvi.
  Neka nas sve skupa blagoslovi i čuva svemogući Bog.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.