Velika pobuna u bolnici u Sarajevu, 13 anesteziologa dalo otkaz

Veća skupina anesteziologa zatražila je raskid radnog odnosa u Kliničkom centru u Sarajevu zbog pritisaka uprave, ali i loših uvjeta za rad i neodgovarajuće skrbi za pacijente zaražene koronavirusom.

Tu informaciju je tijekom dana potvrdio ministar zdravstva Sarajevske županije Haris Vranić upozoravajući kako je riječ o očevidnom dokazu o lošem radu uprave Kliničkog centra predvođene Sebijom Izetbegović.

Trinaest anesteziologa je dalo otkaze tako da će nakon sedam dana otkaznog roka prestati raditi u Kliničkom centru. I mene kao ministra i vladu je to zateklo. Dali smo obećanje da nitko neće ostati bez posla jer ne dopuštamo svojevrsni mobing koji je natjerao ove ljude na to, kazao je Vranić na sjednici županijske skupštine odgovarajući na pitanja zastupnika koji su tražili pojašnjenje o tome što se zbiva na Kliničkom centru.

Prema navodima medija izravni povod koji je potaknuo anesteziologe na otkaze je pritisak uprave Kliničkog centra, iz koje su od njih tražili da potpišu pismo kojim opovrgavaju tvrdnje o lošim uvjetima rada na Klinici za anesteziologiju, ali i o tome da su neuporabljivi kineski respiratori koji se tamo koriste na pacijentima s teškim oblicima covid-19.

Vlada Federacije BiH je za bolnice u tom entitetu prošle godine nabavila stotinu respiratora iz Kine, čija se kvaliteta pokazala problematičnom. Skupina anesteziologa na to je upozorila upravu Kliničkog centra u Sarajevu internim pismom iz ožujka ove godine, koje je ipak dospjelo do medija.

Ravnateljica KCUS-a Izetbegović potom je tvrdila kako su te optužbe neutemeljene te da kineski respiratori dobro funkcioniraju. No zbog nabavke tih problematičnih i preplaćenih respiratora pred Sudom BiH trenutačno se sudi federalnom premijeru Fadilu Novaliću, ministrici financija Jelki Miličević i bivšem ravatelju Civilne zaštite Fahrudinu Solaku, kao i Fikretu Hodžiću, vlasniku tvrtke “Srebrena malina” koja je bila posrednikom u kupnji strojeva.

Županijski ministar Vranić kazao je kako je pobuna anesteziologa dovoljno jak razlog da se dozna što se točno zbiva u KCUS-u, odnosno s respiratorima.

Pozivam i Vladu Federacije BiH čija je ovo nadležnost i federalnog ministra (zdravstva) da se probudi iz dubokog sna jer je on suučesnik u svemu ovome što se zbiva. Nemalo sam iznenađen, a svi vi sami sebi dajte odgovor što ih je natjeralo da njih 13 u jednom danu dade otkaz i riskira svoju karijeru, kazao je Vranić na županijskoj skupštini.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.