Velika pobjeda Addiko banke: Odbijeni svi zahtjevi UKK Švicarac

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine (KV BIH) odbilo je sve zahtjeve UKK Švicarac rješenjem od 4. travnja 2018., proglasivši ih neosnovanim.

U svom je rješenju KV BIH, pored ostaloga, konstatiralo da je izbor kredita sa CHF valutnom klauzulom rezultat slobodne procjene korisnika, s obzirom na to da su im na raspolaganju bili i krediti s EUR valutnom klauzulom. Također, KV BIH potvrdilo je postojanje slobodne volje i suglasnosti obiju ugovornih strana, tj. i korisnika kredita i Banke na sve ugovorne uvjete, među kojima je i znatno povoljnija kamatna stopa i duži rok otplate, u odnosu na ostale kredite.

UKK Švicarac tražilo je od KV BIH donošenje rješenja da su krediti sa CHF valutnom klauzulom zabranjeni i ništavni sporazumi, te da utvrdi zloupotrebu uz odgovarajuće zabrane. Ovaj je zahtjev, s još nekoliko drugih upućenih od strane UKK Švicarac, odbijen kao potpuno neosnovan i zakonski neutemeljen, jer nije bilo nikakve pravne osnove za to. Raduje nas činjenica da je Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine u potpunosti ispoštovalo zakonsku proceduru, nepristrano i realno analiziralo sve dokaze prezentirane od UKK Švicarac i banaka te ocijenilo zahtjeve UKK Švicarac kao neosnovane, izjavio je Mario Ivanković, predsjednik Uprave Addiko Bank ad Banja Luka.

U više smo navrata skretali pažnju da je pokretanje ovoga postupka od strane UKK Švicarac samo predstava za javnost, kojom se, nažalost, u zabludu najviše dovode korisnici kredita sa CHF valutnom klauzulom. Naše je opredjeljenje, a u skladu s preporukama nadležnih ministarstava financija te svih relevantnih domaćih i stranih institucija, da je dogovor jedino realno rješenje. Pozivamo preostale aktivne korisnike kredita sa CHF valutnom klauzulom da iskoriste mogućnost konverzije kredita s popustom od 30 %, odnosno 50 % glavnice, te riješe ovo pitanje, kao što ga je riješilo i više od 92 % ostalih korisnika, istaknula je Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank dd Sarajevo, te izrazila zadovoljstvo činjenicom da broj konvertiranih kredita konstantno raste.

Na zahtjev UKK Švicarac, Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine provelo je neovisno vještačenje o svim ključnim pitanjima u vezi kredita s valutnom klauzulom u CHF, kojim su potvrđeni i podaci o ukupno 12.122 plasirana kredita na području Bosne i Hercegovine, fizičkim i pravnim osobama.

Tijekom ovoga procesa potvrđene su i dvije činjenice. Prva je da su netočni podaci o 6.000 ili čak 9.802 korisnika koji navodno stoje iza UKK Švicarac, s obzirom na to da je Udruženje dokazalo KV BiH da ih podržava samo 4,6 % od ukupnoga broja korisnika kredita, odnosno 562 osobe, među kojima je značajan broj osoba koje su davno zatvorile, otplatile ili konvertirale kredit.

Druga činjenica je da veći dio aktivnih korisnika kredita ne doživljava UKK Švicarac kao svoga predstavnika, a što je Banka ranije u više navrata navodila kao razlog za nemogućnost potpisivanja memoranduma s Udruženjem.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.