Velika količina smilja ostala neubrana i ove godine

Situacija sa smiljem krenula se lagano oporavljati, ali to nije ni blizu kako su mnogi očekivali. Nedostaje sustavnosti i državne podrške, ali ohrabruje otvaranje novih tržišta.

Dekan Agromediteranskog fakulteta u Mostaru, Ahmed Džubur, kaže kako se smilje u Hercegovini masovno sadilo prije dvije-tri godine što je za posljedicu imalo enormnu plantažnu proizvodnju koje je procjenjena na blizu dvije tisuće hektara. Na ovaj način je BiH postala najveći plantažni proizvođač smilja na globalnom planu, piše Klix.ba.

Istovremeno je nabavljeno i instalirano oko pedeset manjih i većih destilerija u cilju proizvode eteričnih ulja i hidrolata smilja, ali i drugih ljekovitih i aromatičnih biljaka. Razlozi za ovakvom intenzivnom proizvodnjom smilja su bili u evidentnoj potrebi svjetske farmaceutske i kozmetičke industrije za produktima destiliranja smilja.

Cijena svježe mase smilja u godini koja je prethodila nagloj pojavi plantažnih nasada je dostigla iznos od 5,20 KM po kilogramu. Prošle godine je cijena kilograma svježe mase iznosila 1,00 KM, a ove godine se počela lagano oporavljati te je iznosila 1,40 KM. Cijena eteričnog ulja smilja je pala sa iznosa od otprilike tri tisuće eura koliko je iznosila prije tri ili četiri godine na današnjih 800 eura, naveo je Džubur.

Razlozi su brojni, kaže profesor, kao što je upitna kvaliteta proizvedenih eteričnih ulja budući da su neki plantažni proizvođači u procesu proizvodnje koristili kemijska zaštitna sredstva protiv bolesti i štetočina.

Osim toga, korove su tretirali kemijskim sredstvima što je utjecalo na kemijske karakteristike proizvedenih produkata destilacije smilja. Bilo je nekoliko slučajeva vraćanja naručenih kontigenata eteričnih ulja zbog otkrivenih rezidua pesticide, teških metala i drugih nedopustivih tvari. Sve ovo je eterično ulje smilja iz BiH, ali i Hrvatske, Crne Gore i Albanije, deklariralo problematičnim i nepouzdanim.

Negativno se naravno održava i nerad službenih institucija, gospodarskih komora, ekonomskih odjela ambasada, …, koje se po definiciji trebaju baviti promocijom i plasmanom u inozemstvo domaćih proizvoda, a nedostaje i zaštite domaće proizvodnje i odgovarajućih poticajnih mjera, kazao je.

Džubur je upoznat kako je i ove godine značajna količina plantažiranog smilja ostala neubrana zbog nemogućnosti odgovarajućeg plasmana eteričnih ulja i hidrolata.

Ipak, u posljednjih par mjeseci su zabilježeni primjeri plasmana eteričnog ulja smilja, prije svega na prostor Kine, što ukazuje na mogućnost bolje situacije s ovom biljnom vrstom u narednim godinama. U međuvremenu su odustali od uzgoja i prerade smilja neki proizvođači što je, evidentno, sudbina mnogih biljnih kultura, breskve, nektarina, kornišoni, lubenice, maline, trešnje… Budući da u Bosni i Hercegovini ne postoji normalan ambijent za poljoprivrednu proizvodnju i prerađivački sektor.

Nema odgovarajućih stimulativnih državnih mjera za razvoj poljoprivredne proizvodnje niti zaštite domaće proizvodnje od visokosubvencioniranih poljoprivrednih kultura iz drugih zemalja. Sve ovo obeshrabruje kako individualne poljoprivrednike, tako i tvrtke, zadruge, udruženja koja u poljoprivrednoj proizvodnji i preradi ne vide budućnost. Ovo su ozbiljni razlozi i za iseljavanje iz BiH i traženje perspektive u drugim, uređenim državama”, zaključio je za Klix Ahmed Džubur, dekan Agromediteranskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić”.

(www.jabuka.tv) 


15 komentara

  • Hvala ti Dragane za sve, hvala ti dobročinitelju. Ti si nam pomogao da uništimo smilje, jer da je ovaj zli i ljuti narod uspio sa smiljem ili duhanom, mi bi ostali bez robova, morali bi prodat svoja skupocijema i dragocijena auta, svoje vile i vikendice, morali bi podizati plaće, na realnih 1200€ a vako imamo robove za 300€ I mozemo s njima mlatit. Ostat će rasizam i nacionalizam kako bi mogli mazat oči narodu. A onda bi se fratri okrenuli protiv nas, onda bi i oni bili uz narod kad bi narod imalo imao kao prije rata. Hvala ti Dragane, dobročinitelju. Mi će mo ti pomoć opet na izborima, ucjenom naših rafnika tako da i ono što neuspiješ ukrast budu tvojo glasovi, opet nećeš imat ni oporne. Hvala ti naš velike partizanu u kockastoj odori. Hvala ti za sve

  • ne branim nikoga ali za ovo smilje svi su krivi i političari koji bi trebali imati ljude da nadju tržište za ovaj proizvod vjerujem da netko prima platu za to a ne radi ništa a i proizvodjači su vidjeli samo eure prid očima i poletili saditi da nisu provjerili ko će otkupljivat i po kojoj cijeni pojedinci bi samo pare u svoj djep i kažu država im kriva da ali treba država da da vama ali i vi državi

  • Hvala ti Komšiću i hvala ti Fahro, Hvala ti Jere, Hvala ti Platformo , e pa mogli bi smo i tako, samo što onda dežurni pljuvatori ne bi ispunili zadatak…

    • Dežurni pljuvatoru. Sramiš li se, imaš li dušu, viruješ li u Boga i bojiš li ga se, jer da viruješ nebi branio masonsku skupinu sa partizanskim pedigreom, ja ne branim ni ostala govna koja si ti nabrojao, sve je to isto smeće, svi su pokrali našu budućnost i uništili našu sadašnjost. Al ima Boga, ima rakova i ostali bolestiju nije Bog mačka, kad im počme vraćat po njihovim najmilijima…. Um, al i onda se oni neće kajat jer nemaju čiste duše…. Dok mnogi liju krvav znoj i krvave suze, hadezeovci i ostali smradovi s vlasti žderu u najskupljim restoranima, voze i mjenjaju skupocijena auta, ljetuju u “svojim” najskupljim vikendicama…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.