Velika Britanija počela istragu o smrti ruskog emigranta Nikolaja Gluškova

Britanska policija je u petak priopćila da je počela istragu za ubojstvo o smrti ruskog državljanina Nikolaja Gluškova koji je u Velikoj Britaniji živio u egzilu i čije je beživotno tijelo u ponedjeljak pronađeno u njegovu stanu u Londonu.

“Vodimo istragu za ubojstvo u vezi s rezultatima obdukcije”, priopćio je Scotland Yard. Policija dodaje da u ovoj fazi “ne povezuje” slučaj s otrovanjem bivšeg dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripala.

Po prvim nalazima obdukcije Gluškov je umro od “pritiska u visini vrata”, ali policija dodaje da su okolnosti smrti još “nerazjašnjene”.

U petak su i ruske vlasti najavile početak istrage “za ubojstvo ruskog državljanina Nikolaja Gruškova” i izrazile spremnost na suradnju s britanskim istražiteljima.

Britanska antiteroristička policija je preuzela istragu “iz opreza i zbog veza koje je imao taj čovjek”, navodi Scotland Yard. Nikolaj Gluškov (68) je 1990-ih bio u upravi ruske aviokompanije Aeroflota.

Politički azil u Velikoj Britaniji dobio je 2010. U ožujku 2017. u odsutnosti je osuđen na osam godina zatvora na ruskom sudu koji je naredio da se aviokompaniji isplati 20 milijuna dolara zaplijenjenih krajem 1990-ih na računima u Švicarskoj.

Postupak za pronevjeru novca na štetu Aeroflota pokrenut je 1999. kada je Gluškov bio jedan od partnera Borisa Berezovskog.

Taj bivši ruski oligarh koji je postao politički protivnik Kremlja pronađen je obješen u svojoj kući blizu Londona u ožujku 2013. Gluškov je izrazio sumnju da je riječ o samoubojstvu.

Smrt Nikolaja Gluškova dogodila se u jeku porasta napetosti između Moskve i Londona i njegovih saveznika nakon otrovanja bivšeg dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri na britanskom tlu. Premijerka Theresa May optužila je Rusiju za to otrovanje i najavila sankcije, na što je Kremlj rekao da će reagirati.

(Hina) Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.