VEČERNJAKOV PEČAT: Osobe godine Sejdić i Finci

‘Sejdić-Finci’ proglašeni su Osobom godine 2012. u Bosni i Hercegovini.

Upravo je ovaj dvojac dobio najviše glasova čitatelja Večernjeg lista i ocjenjivačkog suda Večernjeg lista.

Dervo Sejdić, koordinator Vijeća Roma BiH, zahvalio je na nagradi Večernjem listu,ali i svim građanima koji su, kako je kazao, prepoznali njihov trud kao interes građana BiH.

Bolje je upaliti i najmanje svjetlo, nego cijeli život provesti u tami“, kazao je Sejdić citirajući filozofa Konfucija te izrazio nadu kako će „malo svjetlo postati svetionik BiH na putu prema Europi“,

Jakob Finci, predsjednik Židovske zajednice u BiH, također je zahvalio svima koji su ga izabrali za osobu godine u BiH, a posebne riječi zahvale uputio je svojoj supruzi te domaćim političarima.

Hvala političkim liderima što presuda nije implementirana pa smo nas dvojica dobili ovu nagradu“, kazao je Finci.

Večeras je u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” po 12. godinu održana manifestacija Izbora osobe godine “Večernjakov pečat”.

Na svečanoj dodjeli, pod pokrovitejstvom predsjednika Republike Hrvatske i predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović , Večernjakova pečata” nazočili su brojni politički, diplomatski, crkveni, kulturni i drugi dužnosnici iz BiH, Republike Hrvatske i susjednih zemalja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u obraćanju na početku manifestacije  kazao je kako je “večeras lijepo biti građanin ali i gost Mostara”, napomenuvši kako je Mostar danas medijsko, političko i kulturno sjedište BiH i regije.

Večeras šaljemo poruku da je Mostar grad kulture, lijepe riječi i umjetnosti a da nije grad sitnih političkih svađa”, kazao je Radmanović ustvrdivši kako u Mostaru i BiH žive Europljani. Ako nismo ispunili neki uslov to ne znači da nismo Europljani i da to ne želimo“, poručio je Radmanović.

Nagrade su učetvrtak navečer, između ostalih, dobili veleposlanik Peter Sorensen, voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH i njezin specijalni predstavnik, zatim direktor Državne agencije za istrage i zaštitu  Goran Zubac, ministar sigurnosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, bh. glumac Enis Bešlagić, bh. nogometni reprezentativac Edin Džeko, banjolučki biskup Franjo Komarica,  te drugi.

Izbor Osobe godine “Večernjakov pečat” izravno je prenosio BHT 1 i BH radio 1. U prijenos ove manifestacije uključila se i hrvatska televizija HRT, te talijanska televizija SKY, koja prvi put ove godine ostvaruje suradnju s Večernjim listom u BiH.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Ana Rucner, Jelena Rozga, Halid Bešlić, Enis Bešlagić, Prljavo kazalište, Ivan Mukilić, Dubrovački simfonijski orkestar i Akademski zbor Pro musica iz Mostara, a program su vodili Maja Miralem i Duško Ćurlić.

Dervo Sejdić i Jakob Finci tužili su Bosnu i Hercegovinu jer se kao predstavnici romskog odnosno židovskog naroda nemaju pravo kandidirati za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine.

Prema Ustavu i Izbornom zakonu BiH, to pravo imaju samo pripadnici triju konstitutivnih naroda.

Europski sud za ljudska prava donio je u prosincu 2009. godine presudu u korist Sejdića i Fincija i naložio BiH da otkloni iz Ustava i Izbornog zakona diskriminirajuće odredbe.

Usklađivanje ustava BiH s presudom u slučaju Sejdić-Finci uvjet je za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a to se opet smatra nužnim kako bi BiH mogla podnijeti vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU-u.

BiH je jedina zemlja jugoistočne Europe, uz Kosovo, koja još nije podnijela zahtjev za članstvo. (Bljesak.info)

Fotogaleriju vam donosi Jabuka.TV:

vecernjakov_pecat_2013_1

vecernjakov_pecat_2013_2

vecernjakov_pecat_2013_3

vecernjakov_pecat_2013_4

vecernjakov_pecat_2013_5

vecernjakov_pecat_2013_6

vecernjakov_pecat_2013_7

vecernjakov_pecat_2013_8

vecernjakov_pecat_2013_9

vecernjakov_pecat_2013_10

vecernjakov_pecat_2013_11

vecernjakov_pecat_2013_12

vecernjakov_pecat_2013_13

vecernjakov_pecat_2013_14

vecernjakov_pecat_2013_15

vecernjakov_pecat_2013_16

vecernjakov_pecat_2013_18

vecernjakov_pecat_2013_19

vecernjakov_pecat_2013_20

vecernjakov_pecat_2013_17

vecernjakov_pecat_2013_21

vecernjakov_pecat_2013_22

vecernjakov_pecat_2013_23

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

21 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.