Večeras ugasite svjetla na sat vremena

Brojne svjetske organizacije, među kojima UN, UNESCO i Greenpeace u petak su pozvali na novu međunarodnu akciju ‘Sat za Zemlju’ (Earth Hour), u kojoj bi se u subotu na cijelom svijetu na sat vremena trebala isključiti električna svjetla koja nisu nužna, javlja Hina.

U znak solidarnosti s 20 posto svjetskog stanovništva koje nema pristupa električnoj energiji, u subotu bi se od 20,30 sati navečer duž vremenskih zona trebala na sat vremena isključiti električna svjetla.

‘Ako sutra sve zamračimo, možemo zajedno stvoriti svjetliju budućnost’, poručio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u priopćenju.

U subotu će se na sat vremena ugasiti i osvjetljenja bezbrojnih spomenika i atrakcija diljem svijeta, primjerice na Buckinghamskoj palači, Kineskom zidu, Eiffelovom tornju, dubajskom tornju Burj Khalifi, Atomiumu, katedrali Notre Dame ili kraljevskoj palači u Bangkoku.

Sat Zemlje održava se svake zadnje subote u ožujku. Prvi Sat Zemlje organizirali Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF) i list Sydney Morning Herald u ožujku 2007. kad je 2,2 milijuna stanovnika Sydneya ugasilo svjetlo na sat vremena. Sljedeće godine njihovu su inicijativu prihvatili brojni gradovi diljem svijeta, javlja Hina.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.