Večer prepuna emocija: Novi roman Anite Martinac predstavljen publici u Širokom Brijegu

Pred mnogobrojnom širokobriješkom publikom, u srijedu je predstavljen roman “Grad bez ptica” autorice Anite Martinac.

Posebne i dirljive priče, tj. dijelovi romana pročitani su u prvom dijelu predstavljanja, a potom je autorica govorila o nastanku romana, događajima u njemu i likovima.

U razgovoru za portal Jabuka.tv Martinac ističe kako ovo djelo i ovo predstavljanje ima dosta doticaja sa Širokim Brijegom.

Tu je naša kažnjenička bojna, mnogi branitelji koji su spomenuti u romanu su sa Širokog Brijega. Drago mi je da su tu bile i njihove obitelji. Jedno posebno poštovanje imam prema svim braniteljima. Najjače emocije imam prema onima s kojima sam do jučer bila suborac u istim postrojbama, ističe Martinac.

Senzibilitet prema braniteljskoj populaciji

I ovaj roman ima ratnu tematiku, a kako je autorica naglasila,  gaji senzibilitet za braniteljsku populaciju.

Kroz ranije sam se zalagala za Prvi svjetski i Drugi svjetski rat. Zalagala sam se za zapostavljene teme. U ovom novom romanu govorim o Domovinskom ratu. Neki su kazali kako je možda malo prerano. Smatram da nije. Dok ima živih svjedoka o ovome treba pisati, kazala je Martinac dodajući kako treba na prvom mjestu razumjeti istinu da bi se znalo što se događalo.

Ovaj je roman na neki način i plod terenskog rada. Svaki od ranijih romana je imao drugačiju priču. 

Ovdje sam se oslanjala na metodologiju rada, operativno, proučavajući sve te okolnosti. Naravno, uzeti su iskazi od izravnih sudionika. Puno sam autobiografskog uzela kako sam bila sudionica Domovinskog rata, naglašava Martinac u razgovoru za portal Jabuka.tv.

Grad bez ptica

Govoreći o samom naslovu romana, autorica naglašava kako je grad bez ptica zapravo Mostar u ratnom vihoru.

Pored svih likova koje spominjem ipak je Mostar glavni lik. Trenutak kada se pred operaciju sve stiša, pred bombardiranje tišina postane toliko  glasna. To su posebni trenuci u kojima i ljudi kažu: “Pa gle, nema ni ptica!”, objašnjava Martinac.

Posebnu pozornost privukla je scenografija koja je sadržavala dijelove vojničke odjeće. Između svega isticala se fotografija autorice s jednim od likova iz romana – Viktorom Vitom.

Ta je fotografija simbolična jer smo nedavno pokopali našeg suborca Viktora Ćorića. On se spominje u prvom ulomku romana. Kada sam počela pisati ovaj roman on je bio zdrav i živ. Pričali smo o svemu. Pričali smo o našim oboljelim prijateljima i onima koji su umrli. On je sam rekao da nestajemo i da trebamo pisati. I nakon godinu dana i on je umro. Kad sam došla u Zagreb na predstavljanje dočekala me ova slika. Dirnulo me sve to. Donijela sam je ovdje i želja mi je da ova slika ostane u muzeju u vojarni na heliodromu,  u istoj onoj zgradi gdje je bio zapovjednik, kazala je Martinac.

Knjiga će nakon Širokog Brijega biti predstavljena 19. ožujka u Tomislavgradu.

Uz samu autoricu, o romanu su govorili Željka Šaravanja, Andrija Zeljko i Gojko Jelić, a organizator je bio ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.