Veće štete zbog poplava u HNŽ-u

Obilne padaline proteklih dana prouzrokovale su brojne probleme na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i izazvale veću materijalnu štetu na putnoj infrastrukturi, ali i na gospodarskim i stambenim objektima, potvrdio je glasnogovornik županijske Civilne zaštite Pero Pavlović.

Kada su u pitanju pričinjene štete one su evidentno značajne, ocijenio je Pavlović, osobito na putnoj infrastrukturi, ali i na gospodarskim i stambenim objektima, plastenicima i slično.

Navodi kako je još uvijek rano govoriti o količini pričinjenih šteta koje će biti izmjerene naknadno, kada se stanje stabilizira.

U naselju Radešine uslijed obilnih padalina došlo je do urušavanja i propadanja pristupnog puta za jednu stambenu kuću, a u MZ Neretvica uslijed obilnih padalina došlo je do oštećenja i urušavanja putne komunikacije Nevizdraci-Bolobani, naveo je Pavlović za Fenu, dodavši kako se promet odvija otežano.

U Jablanici je stanje dobro i nema poteškoća u prometovanju, dok je u Blagaju nekoliko terasa ugostiteljskih objekata i dalje pod vodom, a slična situacija je i na Buni.

Istaknuo je kako je evidentno da je razina vode u koritima rijeka u ovoj županiji danas znatno niža.

Trenutni vodostaj rijeke Neretve u mjestu Glavatičevo iznosi 144 cm, dok je u noći s četvrtka na petak iznosio 515 cm. Na lokaciji Hagenuk-Ćuprija vodostaj iznosi 215 cm, a ranije je iznosio 530 cm.

Svi pokazatelji na mjernim postajama govore da razina vode nije na maksimumu kako je bilo proteklih dana. I dalje je na području Općine Konjic blokiran put R436 Borci-Kalinovik na lokaciji Dindol, a trenutno se radi na njegovom pročišćavanju, kazao je glasnogovornik Civilne zaštite HNŽ-a.

Pritom je naglasio kako se na području Mjesne zajednice (MZ) Bjelimići, saniraju posljedice putnih komunikacija od klizišta, odrona i bujica.

Pavlović je naveo kako od ranih jutarnjih sati uposlenici JP Elektroprivrede BIH – Poslovnica Konjic rade na otklanjanju problema za redovnu opskrbu električnom energijom naselja Ljuta, Hotovlje, Luko, Brda, Kutine.

Iz Konjica je prije nekoliko dana, podsjeća, upućen i zahtjev Oružanim snagama BiH (OS BiH) za pomoć u raščišćavanju klizišta i odrona na područjima MZ Bjelimići i Glavatičevo, no on još nije odobren.

Upućeno je upozorenje sudionicima u prometu koji voze regionalnim i lokalnim cestama, ali i magistralnim putem M17 na području općina Jablanica, Konjic i drugih da budu pažljivi zbog potencijalnih odrona i klizišta uzrokovanih obilnim kišama.

Pavlović naglašava kako današnje kišovito stanje do sada nije prouzročilo nove poteškoće ali kako su službe svih jedinica lokalne samouprave pripravne u slučaju potrebe za reagiranjem.

U Konjicu i Mostaru i dalje je na snazi poziv građanima da obavezno prokuhavaju vodu jer je zbog obilnih količina vode došlo do zamućenja.

(www.jabuka.tv | Foto: Denis Kapetanović/Pixsell)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.