Važna obavijest stranim studentima Sveučilišta u Mostaru

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru obavještava studente strane državlјane o uvjetima i načinu reguliranja boravka u BiH na duže razdoblje.

”Molimo sve studente, koji nisu bh. državljani, a studiraju su u BiH, da prijave svoj boravak (adresu stanovanja) nadležnoj organizacijskoj jedinici, točnije Službi za poslove sa strancima u Mostaru i Sarajevu, čime će im se izdati potvrda o prijavi boravka (tzv. “bijeli karton”)”, navode iz Zbora.

Ukoliko stanujete u studentskom domu, obvezu prijave boravka i izdavanja potvrde o tome ima pravna osoba čija je djelatnost pružanje takvih usluga. Ukoliko namjeravate boraviti duže od 90 dana u šest mjeseci, računajući prvi dan ulaska, dužni ste podnijeti zahtjev za odobrenje privremenog boravka za razdoblje koji odgovara trajanju školske godine (do 1 godine) i to najkasnije 15 dana prije isteka razdoblja važenja bezviznog boravka.

Za prijavu boravka potrebno je platiti administrativnu taksu u iznosu 100 KM, koja je važeća jednu kalendarsku godinu. Ukoliko ne izvršite obveze prijave, morat ćete platiti kaznu od 300 KM te ćete ostvariti zabranu ulaska u BiH na godinu dana.

Zahtjev na propisanom obrascu, zajedno s dokazom o uplati takse i originalnim ili ovjerenim dokazima, predaje se osobno Službi za poslove sa strancima (ured se nalazi u tržnom centru Orka Mostar – Ulica Mostarskog bataljona).

Postupak rješavanja podrazumijeva ponovnu provjeru ispravnosti priloženih dokumenata i dodatne provjere, nakon čega se donosi rješenje.

Ukoliko je zahtjev riješen pozitivno, u putovnicu podnositelja zahtjeva unosi se markica odobrenog boravka.

Napomena, studentima koji nemaju bh. državljanstvo, ali njihovi roditelji imaju, preporučamo da traže isto zbog ostvarenih povlastica prilikom boravka u BiH te lakšem studiranju, stoji u priopćenju.

Više informacija možete pronaći na službenoj stranici Službe za poslove sa strancima.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.