Vatrogasci Mostar: Prima se deset djelatnika na određeno vrijeme

Veliki požari prošle godine harali su Hercegovinom, a samo nadljudskim naporima vatrogasaca spašavala se vrijedna imovina, često i ljudski životi, piše Večernji list BiH.

Zahtjevan dio godine

Za vatrogasce je ljeto posebno zahtjevan dio godine, a dolazak vrućina signal je da moraju biti u punoj pripravnosti.

Petar Jurić, zapovjednik Postrojbe vatrogasne jedinice Mostar, nam kaže kako vatrogasci imaju uvijek posla, da nema dana bez intervencija, ali da se u sezoni opseg posla i pritisak na ljude i materijalno sredstva, samo dodatno pojačaju.

Svake godine, tako i ove, stanje po pitanju materijalno tehnički sredstava je bolje te i dalje nabavljamo materijalno-tehnička sredstva i kompletiramo opremu. Mostar ove godine prima deset djelatnika na određeno vrijeme i nadamo se još do osam sezonskih djelatnika tako da ćemo i s te strane, što se tiče ljudstva, biti puno pripravniji za sezonu nego što je to bilo u ovom razdoblju prije sezone. Također, ove godine imamo obvezu osiguranja Zračne luke Mostar s četiri naša djelatnika, to je razlika u odnosu na ranije godine kada tu obvezu nismo imali. Grad to kompenzira primanjem ljudi na određeno vrijeme tako da neće biti problema što se tiče ljudstva, govori za Večernji list vatrogasni zapovjednik Jurić.

Prijašnjih godina jedan od glavnih problema mostarskih vatrogasaca je bila samo starosna dob djelatnika, ali, prema riječima Jurića, ona se zadnjih pet godina znatno popravila.

Nama se, inače, dobna starost jako popravila jer nam na godinu ide nekoliko vatrogasaca u mirovinu, a dolaze mlađi tako da je starosna struktura znatno bolja u zadnjih pet – šest godina. Osim voznog parka, lagano smo krenuli u obnovu osobne skupne opreme, a trenutačno dva glavna problema su cisterne za vodu i autoljestve.

Cisterne su u izuzetno lošem stanju i što se tiče ispravnosti, ali i starosti, tako da od ove godine, nadam se, idemo u nabavu novih vatrogasnih cisterni. To je prioritet. I sigurno nešto što treba riješiti je i to da Grad Mostar mora osigurati jedne kvalitetne autoljestve s barem 32 metra visine jer je to nužno za ovaj grad. Mi imamo sad stare autoljestve koje se lako kvare i nisu pouzdane, tako da su i to dva prioriteta što se tiče materijalno-tehničkih sredstava, kaže Jurić.

Ljudski nemar

Štete, koje je požar prouzročio samo na području HNŽ-a prošle godine, mjere se u desecima milijuna KM, a s obzirom na to da su brojni veliki požari prouzročeni ljudskim nemarom i nesavjesnim ponašanjem pojedinaca, vatrogasci i nadležni organi apeliraju na građane da u idućim mjesecima budu pažljivi kako se ne bi ponovile prošlogodišnje scene s požarište.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.