Vatrogasac iz Černobila je postojao, a njegova priča je strašnija nego u seriji

Iako je od emitiranja posljednje epizode serije Černobil prošlo tjedan dana, još uvijek se zbrajaju dojmovi na društvenim mrežama. Ekipa koja je radila seriju u nekoliko je navrata govorila o nastanku serije, a poznato je da su gotovo svi likovi u seriji stvarni, osim nuklearne fizičarke Ulane Khomyuk čiji je lik utjelovio sve nuklearne fizičare SSSR-a koji su pomagali profesoru Legasovu u saniranju štete nakon eksplozije.

Stvarni likovi su i vatrogasac Vasilij Ignatenko i njegova supruga Ljudmila. U seriji je prikazano kako Ignatenko odlazi gasiti požar u nuklearnoj elektrani, dok njegova trudna supruga Ljudmila ostaje kod kuće.

Nakon toga Vasilija odvoze u bolnicu u Pripjatu, a zatim i u Moskvu, gdje ga trudna Ljudmila posjećuje bez obzira na opasnost. Vasilij Ignatenko umire u mukama, a Ljudmila nakon toga rađa djevojčicu koja od posljedica radijacije umire četiri sata nakon rođenja.

Po nekim podacima, Ljudmila Ignatenko još uvijek je među živima. Ima sina i živi u Kijevu. O svojoj je sudbini progovorila puno prije snimanja serije Černobil, i to u knjizi Glas iz Černobila. Ljudmila je autorici knjige Svetlani Aleksijevič ispričala da su dan kasnije ona i Vasilij trebali ići u Bjelorusiju da posjete njegove roditelje i da je on od četiri ujutro trebao biti slobodan od dežurstva, piše Index.hr.

Reaktor je eksplodirao iza jedan sat iza ponoći pa je Ignatenko otišao gasiti, misleći da je riječ o običnom požaru.

Vasilij Ignatenko je po državnom nalogu iz Bjelorusije preselio u Pripjat raditi kao vatrogasac. On i Ljudmila vjenčali su se 1983. godine, a upoznali su se još kao tinejdžeri, 1979. godine. U knjizi je Ljudmila opisala posljednje dane njegovog života i puno su strašniji nego što je to prikazano u seriji.

Svaki dan sam upoznavala drugu osobu. Posljednja dva dana iskašljavao je komadiće svojih pluća i jetre. Gušio se u vlastitim organima. Zamotala bih ruku u zavoj, stavila mu je u usta i vadila to, ispričala je Ljudmila. Vasilij je umro u 25. godini i sahranjen je u limenom lijesu ispod betona, zbog činjenice da je njegovo tijelo i dalje bilo radioaktivno.

(www.jabuka.tv) 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.