Vatikanski list: Redovnice često rade u ropskim uvjetima

Previše redovnica koje obavljaju kućanske ili druge niže poslove za kardinale, biskupe i lokalne svećenike radi u gotovo ropskim uvjetima, objavio je u četvrtak službeni vatikanski list.

L’Osservatore Romano objavio je članak o tome na tragu pokreta #MeToo, koji je krenuvši iz filmske industrije u Hollywoodu prerastao u globalnu pobunu protiv zlostavljanja i izrabljivanja žena.

Neke redovnice ustaju u cik zore kako bi pripremile doručak za više svećenike i odlaze na počinak “tek kada posluže večeru, počiste kuću, operu i izglačaju rublje”, navodi list, citirajući sestru Mariju, redovnicu koja je čula nebrojene takve priče.

Nemaju radno vrijeme, a plaća je proizvoljna

“U takvoj ‘službi’, redovnice nemaju određeno ili regulirano radno vrijeme, za razliku od svjetovnih radnica i njihova plaća je proizvoljna, često jako skromna“, dodala je. “Sve to u nekima od njih izaziva jaku nutarnju pobunu”.

Druga redovnica, sestra Paula, kazala je za list da se vještine i želje redovnica često ignorira. “Upoznala sam redovnice s doktoratom iz teologije koje bi iznenada poslali da kuhaju ili peru”, kazala je.

“Iza svega toga stoji, nažalost, još uvijek poimanje da su žene manje vrijedne od muškaraca, a posebno da svećenik u Crkvi vrijedi sve, a redovnica ništa”, dodala je.

Obećanje pape Franje

Papa Franjo obećao je dati više prostora ženama u Katoličkoj Crkvi i zatražio od posebnoga odbora da razmotri ulogu žena pomoćnica svećenika u ranom kršćanstvu, no isključuje mogućnost zaređenja žena za svećenice.

(Hina)


12 komentara

 • Istina, a opet par njih zbog frustriranosti takvim odnosom počinju parati nebo i onda na sam poziv redovnice bacaju loše svjetlo
  Tipa stiklarice, al ona opet biva mala maca naspram Udbasice s briga

  4
  2
 • Religija. Najvece zlo i masovna obmana s ciljem drustvene kontrole i potcinjenosti koja je poharala ljudski rod u njegovoj povijesti.

  1
  2
 • ili su one došle služiti i u poniznosti živjeti,il pak karijeru graditi!?
  nisu natjerane ,slobodan izbor,znači u njima je problem i to veliki

 • Religija je najveće dobro koje je čovjek dobio od postanka za sebe. Naročito ako je u vjeri okrenuta pravom Bogu i njegovim zapovijedima, onda je ona čisti dar.

  2
  1
 • Nemoj analizirati ništa ovozemaljsko(katolici,muslimani,pravoslavci Itd…)ne uzdaj se u fratra,hodzu…Itd zanemari sve slično tome…..probaj nešto uraditi pa onda vidi hoće se desit ista,moli 30 dana idi na misu 20-30 dana odreci se grijeha tih dana malo se napati ako si mogao dosta vremena trošiti na neke gluposti možeš bar 20-30 dana se malo napatit i osjetit ćeš koliko toliko mir pravi

  3
  1
  • Pravi ZLOTVOR nikad nece naci mir., bio on zensko ili musko .Molitva donese mir , ali zle osobe koje su drugima nanijele dusevne, materijalne ili bilo kakve druge stete nikada ama bas nikada nece naci mir .Bog ce oprostit jer je nas otac i dobri ljudi mogu oprostiti, ali duboko u sebi takvi ostanu nesretni do kraja zivota.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.