Vatikan zabrinut za stabilnost zapadnog Balkana

Vatikanski šef diplomacije Paul Gallagher izrazio je ”stanovitu zabrinutost” za stabilnost zapadnog Balkana, rekao je u srijedu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji boravi u posjetu Svetoj Stolici.

Posjet je počeo na općoj audijenciji pape Franje, a potom razgovarao s nadbiskupom Gallagherom, vatikanskim tajnikom za odnose s državama, odnosno šefom diplomacije Svete Stolice.

Grlić Radman i Gallagher su potvrdili tradicionalne i povijesno neraskidive veze između Hrvatske i Vatikana, rekao je hrvatski ministar.

Razgovarali su i o ratu u Ukrajini, a Gallagher je izrazio stanovitu zabrinutost oko stabilnosti zapadnog Balkana te se složio da Europska unija treba biti snažnije uključena u integraciju tog područja, dodao je, javlja Hina.

Grlić Radman je rekao da Hrvatska podržava stabilnost i funkcionalnost BiH te jednakopravnost njezinih konstitutivnih naroda i ostalih građana. Pozdravio je intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta koje su sačuvale BiH od  destabilizacije i dale joj europsku perspektivu.

Grlić Radman je s Gallagherom razgovarao i o Alojziju Stepincu rekavši da su Crkva i hrvatski narod snažno vezani za njegov život i mučeništvo. Izvijestio je vatikanskog tajnika o namjerama Zagrebačke nadbiskupije za iduću godinu koja će biti posvećena zagrebačkom nadbiskupu i kardinalu.

Iduće godine obilježava se 70. godišnjica Stepinčevog proglašenja kardinalom i 25. godišnjica njegove beatifikacije.

Grlić Radman će se u četvrtak susresti s vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom.

Milanović o angažmanu vojnika u BiH: Bit će kako Hrvatska odluči

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.