Vatikan prvi put nakon 300 godina otkrio sveto stubište kojim je hodao Isus

Posjetitelji Rima, ovog Uskrsa mogu doživjeti nevjerojatno iskustvo: penjati se stepenicama kojima je Isus, prema vjerovanju, hodao kada ga je Pilat izveo pred sud, neposredno pred raspeće.

Sveto stubište, na latinskom jeziku poznato je kao Scala Sancta, bilo je prekriveno drvenim daskama koje su stare 300 godina, no nakon dva mjeseca opsežnog projekta restauracije, izložen je izvorni mramor. Drveni okvir dao je postaviti 1723. godine papa Inocent XIII.

Na tri mjesta na stubama na kojima su pale kapi Isusove krvi obilježene su srednjovjekovnim križevima. Posjetitelji se na ovom mjestu zaustavljaju da ih poljube i penju se kroz 28 mramornih stepenica na koljenima.

Evanđenje po Ivanu kaže da se Isus popeo tim stepenicama nekoliko puta, rekao je otac Francesco Guerra, prenosi Klix.ba.

Iako nema pisanih dokaza postoji vjerovanje da je majka cara Konstantina, Helen, u 4. stoljeću, donijela stepenice iz Jeruzalema.

Sigurno znamo da je sv. Helena donijela eksere kojima je Isus razapet i dio križa, rekao je Guerra.

Restauracija je također pokazala iznenađujuće otkriće: duboke brazde u mramoru uzrokovane stoljetnim habanjem od koljena i stopala hodočasnika. Guerra je kazao da je to nije bilo moguće vidjeti jer su stubište prekrivale 300 godina daske od oraha.

Frank Scherra, američki vojnik koji živi u Njemačkoj, popeo se stepenicama sa svojih šestero djece. Rekao je kako je ovo iskustvo neprocjenjivo.

Penjanje mi je dalo vremena za razmišljanje o ljudima koji su utjecali na moju vjeru i moju obitelj. Ovo je prilika pomoliti se za sve one koji su na nebu, rekao je.

Na vrhu stubišta nalazi se soba Sveti od Svetih. Nekada je to bila privatna kapela pape i sadrži relikvije svetaca, te jednu od najstarijih ikona Isusa pronađenih u Rimu iz 5. stoljeća.

Stepenice će uskoro opet biti prekrivene drvetom kako bi se zaštitio mramor, ali sljedećih nekoliko tjedana svi posjetitelji Rima mogu hodati ili barem kleknuti na ono za što se vjeruje da su izvorni koraci Isusa.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.