Vatikan otkrio zastrašujuće brojke o svećenicima silovateljima i zlostavljačima

Predstavnik Crkve u Ženevi je pred Ujedinjenim narodima otkrio kako je Vatikan u posljednjih deset godina razriješio čak 848 svećenika zbog seksualnog zlostavljanja djece, dok ih je 2.572 samo sankcionirao.

Kako navode strane agencije pozivajući se na objašnjenje nadbiskupa Silvana Tomasija, sankcioniranima je kazna doživotna pokora, molitva ili neka druga manja kazna koja se često koristi kada je optuženi svećenik vrlo star ili nemoćan te preseljenje negdje gdje nema djece.

Nadbiskup Tomasi otkrio je i kako su od 2004. godine zabilježili više od 3.400 slučajeva zlostavljanja, a samo u 2013. godini dokazali su 401 zlostavljanje djece od svećenika. Tomasi je ustvrdio i kako se ne smiju vraćati u prošlost te na neke komentare da seljenjem svećenika oni zapravo izbjegavaju i istragu i kaznu, kazao kako se to prakticiralo puno godina ranije. Dodao je i kako je Crkva potrošila 260 milijuna dolara u posljednjih desetak godina na provjere prošlosti svećenika.

Od 1950. godine Crkva je isplatila oko 2,5 milijarde dolara žrtvama, a oko 125 miliona je dala za terapije i druge troškove vezane za istrage i sudske postupke.

Podsjetimo, u siječnju je UN-ov odbor za prava djeteta optužio Vatikan da podržava nekažnjavanje među svećenicima sklonim zlostavljanju. Predstavnici Vatikana također se protive da silovanje i zlostavljanje djece padne pod UN-ovu konvenciju o sprečavanju mučenja.

Što se tiče isprike da nema nadležnost izvan Vatikana UN-ovi stručnjaci napominju da se radi o načinu izbjegavanja kritike pretjerano legalističkim argumentima. Očekuje se da će 23. svibnja Odbor dati svoje mišljenje, prenosi Index.hr.

(Fena)

Nema komentara

  • neće ovo naši komentirat, nisu oni sposobni kritički gledati na bilo šta vezano sa katolicizam i hrvatstvo, ipak je njima Pavelić heroj pod kojim su klane cijele obitelji u logorima, i žene, djeca, fratru se daje para koliko god traži, dok nema za novu obuću i knjige djetetu, a isti taj fratar puši cigare, jede, pije i uzgaja svoju škembu, ali opet nitko ne smije komentirati, ipak su ti isti zavjetovali se na “siromaštvo”

    • nema, ali ima činjenica da ljudi s takvim sklonostima idu u svećenike bilo da skriju svoje sklonosti, bilo da očekuju da će ih Bog čudesno izliječiti, što je i žalosno, jer njihov poremećaj prvenstveno liječi psihijatar, al ajde ti uvjeri ispran mozak, zato se i događa što se događa, nemogu kontrolirati svoje nagone što bi se moglo lijekovima, i zlostavljaju djecu!

  • ante molim te ne seri. ti generaliziraš kako cijeli hercegovački narod tako i fratre. Naravno da Pavelić nije bio anđelčić,no bome nije ni Tito niti bilo tko ako se bavi politikom.A što se fratara tiče ima njih kao što reče vaša malenkost onih koji loču i žderu te zloupotrebljavaju položaj,ali ne zaboravi da ima i onih koji zaista služe Bogu i narodu (samim tim i Crkvi). Kad ti kucne zadnji čas tko će ti doći nego svećenik da ti dadne zadnju pomast,a ti mu onda reci ovo što si iznad napisao. Toliko….

    • nije bio anđelčić? mislim da je to preblag izraz za takve monstrumozne zločine, nisam ni rekao da Tito nije isto zločine činio, a bome bilo tko ko se bavi politikom ne kolje tisuće djece i žena! moja osobna filozofija je moja stvar, i ja neću zatvarati oči i šutiti jer je netko tobože Božji namjesnik na zemlji, a običan je čovjek kao i ja, ima ih dobrih, ali malo, i reći ću to i svećeniku ako treba, toliko…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.