Vatikan: Opstanak Hrvata jednak je opstanku Crkve u BiH

Posjet državnoga tajnika Svete Stolice Pietra Parolina Zagrebu bio je prigoda za ozbiljne razgovore i susrete s hrvatskim državnim vrhom, predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem, a među temama regije i susjedstva dominirala je ona vezana uz Bosnu i Hercegovinu i Hrvate čiji se opstanak i ostanak poistovjećuju s opstankom Katoličke crkve u ovoj zemlji.

Iza standardno uopćenih stajališta iznesenih u zajedničkom priopćenju s dužnosnicima Svete Stolice, iznesene su vrlo važne poruke ohrabrenja.

Susret s Papom

Tako se navodi kako je kardinal Parolin naglasio ulogu Republike Hrvatske u promicanju stabilnosti i europske perspektive država svojega jugoistočnoga susjedstva.

“Obje strane izrazile su zabrinutost položajem hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini naglasivši potrebu za jednakošću svih triju konstitutivnih naroda kako bi se osigurao ostanak Hrvata u BiH. Tu je izdvojen značaj političkih reformi i izmjene izbornoga zakonodavstva”, navedeno je nakon susreta predsjednice Grabar-Kitarović i državnoga tajnika Parolina, piše Večernji list.

Gotovo jednaka formulacija uslijedila je i nakon susreta prvoga čovjeka Vlade Vatikana s premijerom Plenkovićem.

“Bilo je riječi i o situaciji u jugoistočnoj Europi, a naročito o položaju Hrvata i nužnosti ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini”, objavljeno je u priopćenju. 
Prvi Papin suradnik tako je potvrdio kako se agenda, koju je zacrtao papa Franjo u pogledu odnosa s BiH i Hrvatima koji su u većini katolici, svodi na uspostavu normalne zemlje temeljene na pravednom miru. To BiH trenutačno nije.

I nedavno je prigodom posjeta Vatikanu vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić potvrdio iskrenu pastirsku brigu Svetoga Oca o BiH i Hrvatima.

“Mene je ugodno iznenadilo što je, čim me je Papa ugledao, odmah spomenuo Sarajevo i svoj pohod u BiH. Dakle, on je rado zapamtio to iskustvo i to iskustvo nosi po svijetu”, kazao je Puljić i dodao da je upravo zbog toga važno zauzeti jasan stav, objasnio je sarajevski nadbiskup.

“Ne smije biti onoga kupoprodajnoga ‘mi ćemo vama dati‘, nego jednostavno ostvariti uvjete da smo jednakopravni i kao građani BiH i kao narod koji je konstitutivan. U tom duhu Crkva gleda na opstanak Hrvata kao na opstanak Katoličke crkve na prostoru BiH”, istaknuo je.

Kako prenosi Večernji list, o svojim dojmovima punim razumijevanja svjedočio je i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, ističući kako je za ravnopravnost Hrvata najvažnije osigurati izmjene Izbornoga zakona.

Hrvati pod pritiskom

“Ono što je za nas posebno važno je pitanje izbornoga zakonodavstva kao bitan preduvjet za otpočinjanje snažnijega ustavnoga transformiranja BiH”, rekao je Čović. Pohod pape Franje Sarajevu, ali i stalne poruke najbližih suradnika svjedoče o nepromjenjivoj strategiji kako bi se potaknulo rješavanje političkih i ekonomskih problema Hrvata katolika u BiH kojima, stiješnjenima između teško zavađenih politika separatizma Banje Luke i unitarizma Sarajeva, prijeti nestanak.

Vatikan potiho lobira na brojnim svjetskim adresama kako bi se snažnije čuo glas bh. Hrvata katolika.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

 • Pa to je valjda logično,ako ne bude hrvata katolika u BiH-ni kakve svrhe imaju prazne crkve zgrade bez vjernika…Zato gospodo iz Vatikana poduzmi te nešto dok nije prekasno…Ako vi ne možete lobirati za opstojnost hrvata,katolika u BiH-ni ,tko onda može….

 • Jedini način do Nebesa.

  Ako želimo da odemo na jedno mesto koje mi ne znamo put do tog mesta,
  Potrebna nam je osoba koja je ikada išla na to mesto ili osobu sa tog mesta
  pokupite nas, tako da nismo izgubili.
  Ovaj način razmišljanja je vrlo razumljiv i može da prihvati naša logika.

  Ako želimo da idemo na nebo, potrebna nam je osoba koja zna kako ide
  Nebo ili nebeska osoba ide na Zemlju i može se vratiti
  opet, u nebo. Osoba je Isus, vraća se u Nebo
  čiji su svedoci učenici (Dela 1: 9-11), tako da Isus nema
  Grob na Zemlji. Isus je mogao da te dovede u nebo, ali druga osoba
  da njegov grob na Zemlji, onda ne znaš njegov duh
  Nebo ili idi u pakao. Ova osoba nije sigurna da će vas dovesti u nebo.

  Kako pratiti Isusa slijedeci njegovu rei i uraditi to.
  Kako znati njegovu riječ tako što čitate Bibliju svaki dan.
  Molim vas obavestite svaku osobu koja vjeruje Isusu kao sina Bogu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.