Vatikan bi mogao preuzeti upravljanje Međugorjem

Sveta Stolica će, vjerojatno, preko apostolskog izaslanika na sebe preuzeti upravljanje i nadzor pastorala hodočasnika Međugorja, piše Vatican Insider, javlja Večernji list.

To znači određeno ograničavanje nadležnosti mostarskog biskupa nad međugorskom župom, a polazi od pisma koje je glede držanja prema Međugorju i navodnom vidiocu Ivanu Dragičeviću uputio apostolski nuncij u Washingtonu mons. Carlo Maria Viganò Američkoj biskupskoj konferenciji 21. listopada u ime pročelnika Kongregacije za nauk vjere nadbiskupa Gerharda Ludwiga Müllera.

To pismo ne znači odbacivanje priznavanja navodnih ukazanja Gospe u tom hercegovačkom mjestu, već jednostavno kako još nije ništa službenoga usvojeno.

Jedina službena izjava Crkve o navodnim međugorskim ukazanjima Gospe je ona bivše Jugoslavenske biskupske konferencije iz 1991. godine i nje se treba pridržavati.

Osim toga, sadašnje vatikansko pismo je mnogo blažeg tona od onoga koji su svojedobno glede međugorskog fenomena uporabili Pavao Žanić i Ratko Perić, biskupi Mostara pod čiju biskupiju spada župa međugorska.

Pismo koje je Sveta Stolica uputila američkim biskupima samo je potvrda dosadašnjeg držanja prema svim navodnim ukazanjima Gospe. Vatikan nije zabranio odlazak vjernika u Međugorje, već samo odlaske koje bi organizirala Crkva.

Da izjava tadašnjih biskupa bivše Jugoslavije okupljenih u Zadru nije konačna, dokaz je i što je 2010. godine papa Benedikt XVI. osnovao međunarodnu komisiju za analizu međugorskog fenomena kojoj je na čelu kardinal Camillo Ruini.

Hrvatski katolici, piše Vatican Insider, smatraju Gospine poruke ključnima za oslobađanje od komunizma i za spas Hrvatske od srbijanske agresije.

Kada se uzme u obzir da se o tim navodnim ukazanjima Crkva još nije izjasnila, onda se može pretpostaviti da se međugorski fenomen neće tako brzo priznati. Sveta Stolica će, vjerojatno, preko apostolskog izaslanika na sebe preuzeti upravljanje i nadzor pastorala hodočasnika Međugorja.

To bi, drži Vatican Insider, predstavljalo “opovrgavanje želje mostarskog biskupa koji bi htio da ukazanja budu proglašena kao nenadnaravna! i određeno “ograničavanje njegove vlasti ako ne nad međugorskom župom barem nad upravljanjem pastoralnom skrbi hodočasnika”.

Proročanstva Kraljice mira, koja se vidjelicama ukazala prvi put 25. lipnja 1981., deset godina prije početka rata u bivšoj Jugoslaviji važna su za mnoge hrvatske katolike. Crkva je po običaju oprezna, no proteklih desetljeća u Međugorju je došlo i do brojnih preobraćenja koja Crkva ne može zanemariti, prenosi “Večernjak” pisanje Vatican Insidera. (Bljesak.info)

(www.jabuka.tv)

Nema komentara

  • Crkva Međugorje ne želi ugušiti.To su riječi pape emeritusa Josepha Ratzingera -Benedikt XVI, bivšeg pročelnika kongregacije za nauk i vjeru. Riječi su izrečene tijekom 1991.godine u Linzu u razgovoru s pokojnim međugorskim župnikom fra Slavkom Barbarićem. Povod sastanka je “navodno”, bio fenomen međugorskih ukazanja. Sve ono što donosi dobre plodove Crkva nikada ne će ugušiti.Ratzinger je tada kao pročelnik kongregacije izjavio da u Međugorju treba ispovijedati, poučavati, sačuvati nauk vjere, pomoći franjevcima koji su tamo angažirani. Jer da je to mjesto molitve.Kao pročelnik kongregacije za nauk i vjeru vratio je “dorađeno “pismo Biskupskoj konferenciji tadašnje Jugoslavije kojom su biskupi pod vodstvom tadašnjeg mostarskog biskupa Pavla Žaniča tražili da se Međugorje prekriži.Vratio je pismo biskupima s prepravljenim sadržajem tako da su se biskupi upitali što taj tekst treba sadržavati. Ratzinger je tada rekao u razgovoru da će Međugorje kao mjesto molitve i dalje biti pod budnim okom Vatikana, da je to za Crkvu i dalje otvoreno pitanje, ali da se mora pastoralno skrbiti za sve koji tu dolaze. Može se to shvatiti i na način da je tako tadašnji pročelnik za kongregaciju i nauk i vjeru obranio Međugorje. Naravno da ništa nije činio sam na svoju ruku, nego u dogovoru s čelnim ljudima Crkve sve temeljito dogovorio. Na vrlo zahtjevnom i odgovornom mjestu pročelnika , mogao je biti samo čovjek vrhunskih intelektualnih i teološko religijskih znanosti kao što je upravo on. Može se sasvim otvoreno reći da su brojni pokušaji da se Međugorje “zabrani”, spriječeni zahvaljujući njemu. jOŠ kao kardinalRatzinger je tvrdio da s Međugorjem ne treba žuriti i da će vrijeme najbolje pokazati što činiti dalje. Prema riječima fra Joze da Međugorje mora sadržavati pastoral, skrb i brigu za ljude koji se tu dolaze moliti, ispovijedati i poučavati. Joseph Ratzinge je i kao pročelnik kongregacije javno izjavljivao da Međugorje svakako treba održati kao mjesto hodočasničke molitve.Postoje i fotografije pokojnog fra Slavka Barbarića u razgovoru s tadašnjim pročelnikom kongregacije , a kasnijim papom Benediktom XVI, KAO DOKAZOM DA SU I JESU RAZGOVARALI SASVIM OTVORENO O mEĐUGORJU. Sama činjenica da Međugorje nikad nije i vjerojatno ne će biti zabranjeno,puno govori. Može se to shvatiti i da je Crkva , pod svoje “uzela”,Međugorje u zaštitu. Pozitivni odjeci međugorskih ukazanja ,i molitve , kao i brojnih obraćenja daju naslutiti da če se Međugorju i dalje vrlo pažljivo pristupati, zahvaljujuči brojnom nadahnuću molitve, i pozitivnoj energiji koje to “svetište”, širi oko sebe.
    0    0

Komentiraj: