Vapaj influencera: Platite nam za sve lajkove

Javna podrška pravima radnika i jednakosti plaća možda raste, ali jedna se skupina osjeća izostavljenom u tom revoltu.

Riječ je o influencerima, većinski pripadnicima generacije Z, koji su jedni od glavnih kreatora sadržaja na društvenim mrežama, piše The Guardian.

Lindsey Lee Lugrin, bivša manekenka s diplomom iz financija, pokrenula je web stranicu F *** You Pay Me (Je*ite se, platite me), na kojoj influenceri pregledavaju i uspoređuju ponude s robnim markama i analiziraju ljestvice plaća.

Svi influenceri imaju isti problem: osjećaju se kao da gledaju u crnu kutiju kada preuzimaju novog klijenta ili projekt. Nema pravila, nema transparentnosti, razgovor o plaći je tabu, a postoji i element straha da bi, ako se ne slože sa svime, mogli propustiti priliku, rekla je Lugrin.

Prema nekim procjenama, influencersko gospodarstvo poraslo je s 1.7 milijardi dolara 2016. godine na procijenjenih 13.8 milijardi dolara ove godine. Muški influenceri su u prosjeku zarađivali 476 dolara za svaku objavu, a žene 348 dolara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Caspar Lee (@caspar_lee)

No, mnogi od njih počeli su se pitati zašto su plaćeni samo za dio svog rada.

Influencerski marketing je postao jezgrom načina na koji robne marke dopiru do potrošača, rekla je Stacy DeBroff, izvršna direktorica Influence Centrala.

Influenceri se osjećaju prezaposleno i podcijenjeno te bi ih trebalo platiti više. No, robne marke ne štede na potrošnji i spremne su platiti više samo najpopularnije influencere, dodala je, prenosi Index.

Ponekad influenceri ne žele priznati da su učinili nešto jeftino za marku koja zaista ne vrijedi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by dixie (@dixiedamelio)

Istovremeno, influenceri kažu da su njihovi zahtjevi opravdani, s obzirom na to da robne marke traže više od njih u smislu opsežnijeg licenciranja, vlasničkih prava ili prebacivanja na plaćeno oglašavanje.

Danas svi prate influencere. Igra se promijenila i cijena to treba odražavati, zaključili su.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.