Valencia skeptična prema brzom povratku na terene

Nogometni klub Valencia, najpogođenija momčad koronavirusom u Španjolskoj, protivi se brzom povratku na travnjake na čemu inzistira organizator prvenstva La Liga.

Idući tjedan bi se nogometaši trebali testirati na koronavirus pa početi s individualnim treninzima u klupskim centrima.

Ne želim da se zbog ishitrine odluke, ili zbog financijskog pritiska, razboli ili umre netko od nama bliskih osoba, prijatelja, članova obitelji, suigača ili kolega, poručio je 29-godišnji branič Gabriel Paulista preko Instagrama.

Možemo razumjeti pritisak zbog financijske štete, no to nikada ne smije biti iznad zdravlja, dodao je.

Javier Tebas, predsjednik La Lige koja obuhvaća 42 kluba prve i druge lige, danima se žali kako je zaustavljanje natjecanja 13. ožujka napravilo štetu od više stotina milijuna eura. Traži nastavak prvenstva sredinom lipnja, no predsjednica španjolskog državnog ureda za sport (CSD) poručila je u četvrtak kako nije moguće govoriti o datumima jer će povratak ovisiti o razvoju epidemije.

Odmah nakon što se preko društvenih mreža oglasio Paulista, pridružio mu se suigrač José Luis Gayá na radijskoj postaji COPE.

La Liga može imati svoju ideju, ali ako ministarstvo zdravstva to nedopušta, neće se igrati. Bez obzira na Tebasove želje. Svi ćemo postupiti onako kako ministarstvo kaže, poručio je Gayá, 24-godišnji španjolski reprezentativac i branič Valencije.

Osim što smo nogometaši, mi smo i osobe, imamo obitelji. Normalno je da se bojimo zaraze. Moramo nastojati da se ona prestane širiti, a rizik postane minimalan, istaknuo je.

Prvenstvo je zaustavljeno 11 kola prije kraja, a Valencia zauzima sedmo mjesto sa 16 bodova manje od vodeće Barcelone.

Bilo bi pravedno da se prvenstvo nastavi, ali ne pod svaku cijenu, rekao je Gayá.

Španjolska je s 217.500 inficiranih osoba zemlja s najviše oboljelih u Europi. U nedjelju se zarazilo dodatnih 0,65 posto stanovnika u odnosu na dan ranije. Susjedna Francuska je prekinula prvenstvo i neće ga nastaviti.

U Francuskoj su donijeli ishitrenu odluku, to nije primjer za slijediti, naglasio je Tebas u razgovoru za talijanske novine Corriete dello Sport.

Valencia, koja je krajem veljače igrala utakmicu Lige prvaka protiv Atalante u Milanu, klub je s najviše zaraženih koronavirusom. Nakon što su se vratili iz Milana, europskog žarišta virusa, oboljelo je 35 posto momčadi u što su uključeni igrači i tehničko osoblje. Oko 25 članova prve momčadi bilo je pozitivno na testu na koronavirus. Među njima i Gayá.

Nisam imao simptome, no općenito, osjećao sam se iscrpljeno. Tako je bilo i s ostalima, ispričao je tijekom radijskog javljanja. Ja sam se oporavio. Prije dva tjedna sam na novom test ubio negativan, dodao je. Svi inficirani igrači i osobe iz kluba proveli su u izolaciji dva tjedna.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.