NEREDI U BIH: Gore zgrade županijskih vlada u Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Zenici…

U Tuzli se situacija ispred zgrade vlade smirila. Vatrogasci i dalje rade na gašenju požara

18:00 – Prosvjednici zapalili zgradu Gradske uprave u Mostaru u Cernici; huligani su uništili i isprevrtali nekoliko automobila!

17:29 – Prosvjednici su zapalili i zgradu Vijećnice u Mostaru. Razbijen je veći broj stakala na zgradi. Napominjemo u navedenu zgradu uloženo je preko 5.000.000 KM!

17:05 sati – Mostar – Vatrogasna služba dolazi ispred zgrade Vlade

16:55 sati – Mostar – Došlo je do požara unutar zgrade Vlade

16:50 sati – Mostar – Prosvjednici izbacuju namještaj kroz prozore zgrade Vlade, dok je nekoliko stolica zapaljeno ispred same zgrade.

16:40 Mostar: Naizgled mirni prosvjedi eskalirali su u 16:40 sati kada su prosvjednici silom probali uci u zgradu Vlade.

'Huligani' su upali u zgradu vlade bez interveniranja policije, uz desetke razbijenih stakala. Uz to u zgradi Vlade pojavio se i dim, a zgrada gori.

Mostar: ‘Huligani’ su upali u zgradu vlade bez interveniranja policije, uz desetke razbijenih stakala. Uz to u zgradi Vlade pojavio se i dim, a zgrada gori.

mosatr3

Demoliran ulaz županijske Vlade. Predvorje zgrade je u plamenu! Zapaljena je i dvorana za sastanke Vlade HNŽ, a ispred zgrade su zapaljene stolice

Mostar: Demoliran ulaz županijske Vlade. Predvorje zgrade je u plamenu! Zapaljena je i dvorana za sastanke Vlade HNŽ, a ispred zgrade su zapaljene stolice

Mostar

Mostar

16.00 U Tuzli su prosvjednici pročitali svoje zahtjeve, a neki su zatražili ukidanje kantona.

15.58 Skupine prosvjednika divljaju po Zenici.Jedno vozilo je zapaljeno, drugo gurnuto u rijeku.

pr1

15.55 U Sarajevu su zapaljena dva vozila ispred zgrade vlade, na kojoj je razbijeno nekoliko prozora. Na Skenderiji gori tramvajska stanica, a jedan auto gurnut je u Koševski potok, koji teče pokraj zgrade vlade.

15.50 U Tuzli se situacija ispred zgrade vlade smirila. Vatrogasci i dalje rade na gašenju požara. Broj prosvjednika drastično se smanjio, krenuli su prema dijelu grada u kojem se nalaze zgrade pravosudnih institucija. Zahtijevaju da svi oni koji su jučer privedeni u sukobima s policijom budu pušteni na slobodu.

Iz Sveučilišnog kliničkog centra Tuzla javili su da su dosad primili osam ozlijeđenih.

15.40 Prosvjednici su u Sarajevu ponovno potisnuli policiju prema ulazu u vladu. Jedan je policajac srušen i izudaran. Na Klinički centar Sveučilišta u Sarajevu stiglo je 26 ljudi, no ozlijeđeni i dalje stižu.

15.28 Iz doma zdravlja javili su da su u neredima u Tuzli ozlijeđena petorica civila i trojica policajca. Jedan civil ima ozljedu kralježnice, a ostali su lakše ozlijeđeni.

15.25 Policija je u Sarajevu uspjela potisnuti prosvjednike prema Domu sindikata. Dio prosvjednika prelazi most na Skenderiji i vraća se na lijevu obalu Miljacke.

15 sati Pet vatrogasnih vozila gasi požar na zgradi vlade u Tuzli. Prosvjednici su se pokušali popeti na jedno vozilo, ali su ih vatrogasci šmrkovima otjerali. Prosvjednici sudemolirali i jedno vozilo vlade.

14.55 Zapaljen je svečani ulaz u zgradu vlade Kantona Sarajevo.

14.50 U tijeku je evakuacija zaposlenika vlade Kantona Sarajevo iz zgrade. Kantonalni ministar unutarnjih poslova Nermin Pećanac rekao je da sarajevski policajci imaju naredbu da ne upotrebljavaju silu.

14.44 Gori i zgrada vlade u Zenici, u koju su također ušli prosvjednici. U tijeku je evakuacija zaposlenika vlade iz zgrade.

14.40 Vatrogasci u Tuzli pokušavaju ugasiti vatru koja se ne smiruje, već se širi na gornje katove.

14.38 Prosvjednici su probili policijski kordon i ušli u zgradu vlade Sarajevskog kantona.

14.30 Prosvjedi u Sarajevu su eskalirali, policija baca suzavac, dio prosvjednika razbježao se u sporedne ulice. Ozlijeđeno je nekoliko desetaka građana, na teren je stiglo više vozila hitne pomoći.

 

14.25 Prema posljednjim informacijama u Sarajevu je ozlijeđeno troje prosvjednika.

14.13 Ispred zgrade vlade u Tuzli stigla je nova vatrogasna ekipa s kamionom kako bi ugasila požar. U kamenovanju policije u Tuzli navodno su ozlijeđena dva policajca, od kojih jedan teže.

14.10 U Sarajevu je jedan prosvjednik udario staklenom bocom jednu osobu u glavu i ozlijedio je.

14.05 Prosvjednici su ispred zgrade vlade zapalili predmete koje su izbacili kroz prozor.

13.59 Predstavnik specijalne policije u Sarajevu obratio se građanima poručivši im da prestanu bacati kamenje na policijske službenike ili će biti primorani primijeniti silu.

13:57 Izgleda da je zgrada vlade u Tuzli zapaljena, širi se dim.

13.53 Prosvjednici koji su ušli u zgradu vlade Tuzlanskog kantona kroz razbijene prozore bacaju predmete, primjerice stolice i cvijeće. Umjesto sadašnje bh. zastave postavljena je stara s ljiljanima, koja se koristila za devedesetih.

13.50 U Sarajevu su prosvjednici napali zgradu kantonalne vlade, a počeo je i sukob s policajcima

Danas se nastavljaju prosvjedi u BiH, koji su najavljeni u više od 20 gradova.

Prema nekim procjenama u Tuzli se sada okupilo već 10.000 ljudi, dio kojih je ušao u zgradu vlade Tuzlanskog kantona. Na platou ispred zgrade vlade je i stotinjak policajaca, koji su se navodno povukli i nisu reagirali na napade. Specijalci još uvijek nisu stigli.

Na društvenim mrežama šire se informacije da su prosvjednici demolirali zgradu te iznijeli računala.

Al Jazeera Balkans javlja da su neki prosvjednici počeli bacati petarde i boce na policiju i sindikalce. Prosvjednici također nasumično bacaju kamenje na zgradu vlade, čuje se pucanje stakala, a oštećeni su i viši katovi zgrade, prenosi Klix.ba. Blokiran je cijeli uži centar Tuzle.

Zbog prosvjeda je obustavljena nastava u svim osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu. Iz kantonalnog Ministarstva obrazovanja pozvali su roditelje da ne puštaju djecu da se pridružuju prosvjednicima. Jučer je, naime, nakon nastave primijećena skupina učenika više škola kako se pridružuju prosvjednicima i pravi nerede.

Prosvjednicima su se pridružili i članovi Udruženja civilnih žrtava rata, koji su podržali mirne prosvjede. Iz kantonalne vlade ponudili su predstavnicima prosvjednicima da razgovaraju, što su oni kategorično odbili.

Prosvjednicima se obratio Aldin Širanović, jedan od organizatora prosvjeda putem Facebooka.

– Nema pregovora, želimo da komesar MUP-a TK i cjelokupna vlada podnesu ostavku – poručio je Širanović.

Dnevni avaz javlja da su na prosvjedima u Bihaću, gdje se okupilo oko 2000 građana, ozlijeđena dva policajca. U Zenici, gdje se također okupilo oko 2000 građana, prosvjednici su kamenovali zgradu vlade.

 

Više od 500 građana Sarajeva već se okupilo ispred zgrade kantonalne vlade, koja je okružena žutom policijskom vrpcom, javlja Klix.ba. Očekuje se dolazak još najmanje tisuću građana. U Sarajevu je policijsko osiguranje veće nego jučer. Sarajevski prosvjednici uzvikuju slogane kao što su “Oborimo vladu danas”, “50 ljudi na jednog policajca”, i “Mi smo država”.

Građani su u Sarajevu blokirali promet prema centru grada. Pozvali su policajce da spuste štitove i solidariziraju se s njima.

Prosvjedi se održavaju i u Banjoj Luci, gdje je prema informacijama lokalnih medija prosvjedovalo oko 300 ljudi.

 

Policajac koji je jučer ozlijeđen u neredima u Tuzli stabilno je i izvan životne opasnosti, izvijestili su iz kantonalnog ministarstva unutarnjih poslova.

Suzavcem na studente

U velikim neredima koji su jučer izbili u Tuzli ispred zgrade vlade Tuzlanskog kantona, kada je više od 6000 nezadovoljnih građana prosvjedovalo protiv vlasti, kamere su zabilježile i sramotno ponašanje policije, javlja Oslobođenje.

Na snimci koju je objavila televizija Hayat policajci su suzavcem prskali i one koji nisu prosvjedovali.

Naime, ispred Rudarskog fakulteta stajalo je više studenata i promatralo kako policija trči za prosvjednicima koji su bježali – a nakon što je nekoliko policajaca protrčalo, jedan od njih vratio se i suzavcem prskao studente koji su, navodno, dobacivali.

Osim snimke koja je razbjesnila javnost u BiH, specijalci su snimljeni kako kamenuju prosvjednike.

 

Podsjetimo, putem društvenih mreža nekoliko neformalnih skupina građana za danas je zakazalo nova prosvjedna okupljanja u Sarajevu, Zenici, Bihaću, Mostaru i Banjoj Luci, a u Tuzli su prosvjednici jučer najavili da će, iako u znatno manjem broju, ostati na ulicama cijelu noć. Kao glavni razlog za nova okupljanja prosvjednici ističu tešku socijalnu situaciju, izostanak bilo kakvih mjera ekonomske politike te preoštru reakciju policije u Tuzli i uhićenje organizatora tuzlanskog prosvjeda. Ministarstvo sigurnosti BiH upozorilo je županijske policijske službe da ne primjenjuju prekomjernu silu protiv prosvjednika. (vecernji)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.