Uživajte u kadrovima bh. bisera koji još nije dovoljno istražen – Jabuka.tv

Uživajte u kadrovima bh. bisera koji još nije dovoljno istražen

Bosna i Hercegovina poznata je po netaknutoj prirodi i bajkovitim krajolicima. Međutim, ponekad nismo ni svjesni ljepote koja nas okružuje, no Helifilm je to i ovaj put uočio.

Bh. planine, a naročito planinska sela prava su oaza mira i utočište od gradske vreve.

U središnjem dijelu BiH nalazi se planinsko selo Rakitnica, u čijoj blizini na nadmorskoj visini od 1.520 metara izvire istoimena rijeka.

Selo Rakitnica smješteno je s južne strane Bjelašnice, nekada je bilo naseljeno, a danas gotovo prazno. Najčešći posjetitelji sela su planinari kojima je ovo područje nezaobilazna destinacija.

Rakitnica je jedna od najveći pritoka Neretve, koja je stvorila kanjon dug 26 km koji je jedan od najdubljih klanaca Europe, morfološki fenomen i idilično čudo divlje prirode. Ova tipična planinska rijeka duboko se usjekla između Bjelašnice s desne i Visočice s lijeve strane praveći kanjon koji je oduvijek bio izazov za ljubitelje prirode, planinare i alpiniste. Tok rijeke Rakitnice je divlji i teško pristupačan, a kao takav stanište je za 32 vrste endemskih biljaka, ali i brojnih životinjskih vrsta koje svoje sklonište nalaze u okrilju netaknute prirode.

Entuzijasti i ljubitelji adrenalina jednoglasni su da se najatraktivniji dio toka Rakitnice nalazi između mosta na prometnici Lukomir – Bobovica do Lučice. To je tok rijeke od 4 do 5 km s padom od oko 300 m i brojnim slapovima i vodopadima, piše Klix.

Posjetitelji ovog područja dugo pamte sve čari, ali i izazove koje susreću prilikom boravka. Iako je do kanjona Rakitnice teško doći tijekom zimskih mjeseci, prizori netaknute prirode upakirane u snježni pokrivač nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.