Uzgoj pistacija u samo nekoliko koraka

Zanima vas kako izgleda domaći uzgoj pistacija? Iako je kompliciran, nije nemoguć.

Pistacija je pripada skupini orašastih plodova, a zahvaljujući visokoj nutritivnoj vrijednosti kojom raspolaže, sve je popularnija i kod domaćeg uzgoja.

Prije nego što se upustite u ovu avanturu, moramo naglasiti da pistacije na našim prostorima nije nimalo jednostavno uzgajati. Zašto? Pa, glavni razlog je to što je pistacijama za uspješni rast potrebno mnogo sunca i visoke temperature tijekom gotovo cijele godine.

Zvuči nemoguće? Ne mora biti, ali jednostavno sigurno nije.

Kod nas uzgoj pistacija moguć je jedino u primorju, u kontinentalnoj Hrvatskoj to je ipak nemoguće izvesti. Pistacija bez problema može izdržati bez čestog zalijevanja, to se zapravo i preporučuje, piše RTL.hr. Zemlju u kojoj rastu pistacije zalijte tek tada kad primijetite da se zemlja skoro do kraja osušila.

S previše zalijevanja biljci možete napraviti samo lošu stvar, nikako dobru.

Najbolje će uspijevati na dubokoj i glinenoj zemlji, a samu sadnju najbolje je obaviti na jesen. Može se saditi na nekoliko različitih načina, ali je definitivno najpopularniji izbor sadnja cijepljenjem.

U tom slučaju, biljka pistacije plodove će dati u roku od pet godina, dok će sadnja iz sjemena zahtijevati i do deset godina.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.