Uzgoj pataka je jednostavan i ima višestruke koristi | Jabuka.tv

Uzgoj pataka je jednostavan i ima višestruke koristi

Ako već imate iskustva s uzgojem kokoši u slobodnom uzgoju, tada jako dobro znate koliko su ukusna domaća jaja. Osim što su ukusnija, jaja kokoši koje čitav dan provode na otvorenom, čopkajući travu, zrnje, ali i insekte, sadrže više hranjivih tvari nego jaja kokoši uzgojenih u kavezu.

Pačja jaja su vrlo cijenjena

Zašto ne biste razmilsili i o uzgoju pataka? Njihov je uzgoj vrlo jednostavan, mogu se podići čak i u malom gradskom dvorištu. Patke su izuzetno društvene životinje pa ih je najbolje držati najmanje tri, a po mogućnosti pet ili šest. Najbolja kombinacija je tri ženke ili mužjak s 4 ili 5 ženki. Da biste imali pačja jaja, nije vam potreban patak, ali tada nikada nećete imati i pačiće.

Prednost uzgoja pataka je što one liježu jaja tijekom cijele godine, čak i zimi.

Pačja jaja su visoko cijenjena jer imaju viši sadržaj masti, više dobrog kolesterola i kalorija nego kokošja jaja. Njihov okus je bogatiji i puniji te sadrže više vitamina, proteina, omega-3 kiselina i željeza. Dakle, pačja jaja su super super hrana.

Patkama nije potreban ribnjak ni posebna prostorija

Kada je riječ o držanju pataka, njihovi zahtjevi su relativno niski. Suprotno uvriježenom mišljenju, patkama nije potreban ribnjak u kojem će se moći kupati. Bit će zadovoljne i prskanje u dječjem bazenu. Vole biti na otvorenom pa vam ne treba posebna nastamba. Bit će zadovoljne manjom prostorijom za koju je najvažnije da ima sigurnu bravu i da je prozračna. Prozore na ovakvoj prostoriji treba zaštititi rešetkama kako bi patke bile sigurne noću.

Važno je da je nastamba suha i bez propuha te da ih zaštiti u slučaju kiše i vjetra. Patke spavaju na podu i bit će im dovoljna prostrta slama. Ne trebaju im kutije  za gniježđenje u kojima će leći jaja jer svoja gnijezda radije prave na podu.

U slučaju da planirate imati i pačiće, treba znati kako oni trebaju toplinu nekoliko prvih tjedana dok im ne izraste pravo perje. Prva dva tjedna treba ih hraniti hranom za piliće, a preporuča se dodavanje pivskog kvasca (2% od ukupne količine hrane) za dodatni niacin koji im je potreban za razvoj jakih nogu i kostiju.

I odrasle patke mogu jesti hranu za piliće, ali i grašak, zelenu salatu, lisnato povrće, ali i lubenicu i krastavce. Za sve drugo snaći će se same na otvorenom, prenosi Agroklub.

Čiste baštu od puževa i ličinki

Još jedna velika prednost je ta što će patke očistiti vašu baštu od puževa i ličinki. No, ipak, pripazite jer će gaziti i jesti mlade biljke, ali i korisne životinje u bašti kao što su gliste i žabe. Zato, kada ih pustite u baštu, nadzirite njihovu aktivnost.

Patke liježu jaja nakon pet do šest mjeseci starosti i nastavljaju ih leći nekoliko godina, a uz pravilnu njegu, patka može živjeti desetak godina. Nakon što prestanu leći jaja, i dalje će jesti puževe i kukce, obogaćivati vašu baštu ili travnjak dušikom, ali i biti zabava za cijelu obitelj dok ih gledate kako pljuskaju u bazenu ili se tuku u travi.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj: