Uzgoj iz sjemena: Znate li kako i kada se uzgaja Gypsophila?

Gipsofila uzgoj iz sjemena – Znate li kako i kada se uzgaja Gypsophila biljka sitnih bijelih cvjetića, ukrasna vrsta i otporna trajnica iz obitelji Caryophyllaceae?

Gipsofila (lat.Gypsophila paniculata) se može uzgojiti iz sjemena te iz reznica i dijeljenjem korijena u rano proljeće ili jesen.

Uzgoj Gipsofila iz sjemena radi se u zatvorenom kroz ožujak, a sije se u teglice . Sijati se može i nešto kasnije u teglice vani ili direktno u travnju na otvoreno.

Sadnja u vrtu – Gipsofila uzgoj

Prvih godina uzgoja Gipsofila bude manja i nježna biljka koja ima male šanse da procvjeta prve godine. Preko zime nadzemni dio biljke odumire, a sljedeće godine niče već u rano proljeće, s puno više izdanaka nego prošle godine, piše Rtl.hr. Može narasti u visinu do otprilike 90 cm i na vrhovima se jako razgrana u doba cvatnje.

Kao ukrasna vrsta Gipsofila se uzgaja najčešće kao jednogodišnja (G. elegans i G. muralis), te kao višegodišnja (Gypsophila paniculata) biljka.

Višegodišnje biljke Gipsofile mogu prezimiti u vrtu ako nema previše vlage u zemljištu, a prije zime tlo bi svakako trebalo izmiješati sa pijeskom i piljevinom.

Gipsofila se uzgaja i koristi kao ukras u raznim suhim cvjetnim aranžmanima,a često se koristi kao ukras za vjenčanja.

Cvijet ove biljke je sitan i javlja se u bijeloj ili svjetlo ružičastoj boji. Cvate od travnja do srpnja, a jako voli sunčana mjesta. Orezuje se nakon završene faze cvjetanja.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.